28.08.2006
Jan Hrabal

Ota byl můj vzor, přiznal Jaromír Jágr

I největší hvězda současného hokeje, útočník New York Rangers, Jaromír Jágr, si užívala Hvězdné exhibice Otakara Janeckého. Kladenský rodák si utkání užíval, každou chvíli se mazlil s kotoučem a lišáckými myšlenkami si pohrával se soupeřem. Na začátku druhé třetiny parádní trefou pod víko zvyšoval „finské“ vedení na 2:0. Každý v aréně se musel bavit jeho hokejovým uměním. „Exhibice to byla krásná,“ rozplýval se Jaromír Jágr po skončení utkání, po kterém byl slavnostně vyvěšen dres Otakara Janeckého ke stropu pardubické ČEZ Areny.

Jaromír Jágr absolvuje během sezony několik exhibicí, jeho Jágr team každé léto objíždí stadiony a baví lidi. V České republice ale hokejové exhibice nejsou vyhledávaným sportovním produktem. V Pardubicích se ale doslova strhla mela o Janeckého rozloučení. Zápas byl zcela a beznadějně vyprodán.

„Exhibice se musí dělat na místech, kam přijdou lidé. U nás je to velice těžké dostat lidi na stadion, navíc v létě. Pardubice jsou jednou z výjimek,“ uznale prohlásil letošní vítěz ankety Zlatá hokejka.

Zápas v poslední srpnovou neděli lemovala báječná atmosféra. Už jen při slavnostním nástupu hráčů muselo leckterému fanouškovi zamrazit v zádech, jaký ryk ovládal ČEZ Arenu. Fanoušci nešetřili potleskem i při představení hráčů, kteří do Pardubic jezdili pouze v dresu soupeře. „Bylo to báječné a perfektní,“ přikyvoval Jágr.

Soupisky obou týmů byly napěchovány hvězdným obsazením. A také hráči, kteří spolu hráli možná poprvé v životě. Na jednom hřišti v jednom utkání hráli Vladimír Martinec s Bohuslavem Šťastným, kteří bavili hokejem před třiceti lety. Otakar Janecký mladší zase patří mezi nastupující hokejisty.

„Sehrál jsem hodně exhibicí, ale tato byla trochu zvláštní tím, že se tu sešlo několik generací na jednom ledě. Možná se nehrál takový hokej, jaký by se líbil lidem, ale na druhou stranu dát tolik hráčů, jmen a generací na jeden led je velké umění,“ pronesl Jaromír Jágr. Večer Otakara Janeckého se zkrátka vydařil po všech stránkách.

„Když jsem byl v dorostu, tak jako každý hráč jsem měl i já svoje idoly a vzory. Ota byl jedním z nich. On se vyloženě bavil hokejem, možná až moc. V době, kdy on hrál za reprezentaci, tak se to možná některým lidem nelíbilo a nebyl tam tak často, jak by si zasloužil. Hráč to byl vynikající a byl výjimečný svým bruslením. Ladnost pohybu jej zdobila. Vypadalo to jako, že ani nic nedělá,“ doplnil Jaromír Jágr.