15.12.2009
Michal Vilím

Bilance 2+2? Vyšlo nám to, říká o svém příspěvku Petr Koukal

PARDUBICE — Před Vánoci dostali příznivci Pardubic pěkný dárek – vysokou výhru nad Českými Budějovicemi. Navíc jim oplatili listopadovou loupež bodů z pardubické haly. Utkání režírovala znovu seskupená formace Petra Koukala, která se postarala o všech pět branek v síti Jihočechů.

Jan Kolář se po pauze zaviněné zraněním vrátil do sestavy už v zápase s Plzní. Proti Mounfieldu tak nastoupil podruhé a opětovně složené formaci se dařilo. „Určitě nám to vyšlo, hlavní je, že jsme se dali do kupy. Hráli jsme takhle druhý zápas v řadě spolu. Byli jsme rádi, že jsme všichni pohromadě, a že nám to vyšlo střelecky,“ zaradoval se Petr Koukal.

Eaton duel s svým soupeřem zvládl tentokrát na jedničku oproti listopadu, kdy zde Budějovice vyhrály 2:4. „Myslím, že rozhodlo, že jsme dokázali dát gól z té první přesilovky, že jsme šli do vedení, protože jak jsme tady hráli zápas zhruba před čtrnácti dny, tak myslím, že nás trošku zaskočili dobrou defenzívou ve středním pásmu a nedokázali jsme si s tím poradit,“ vybavoval si Koukal a dodal, že tentokrát přípravu vylepšili. „Naopak teď jsme s tím trošku počítali a byli jsme na to i připravení.“

Pardubičtí hokejisté v posledních domácích zápasech nepředváděli zrovna oslnivé výkony, ale tento zápas vypadal zcela opačně. „Hlavně jsme chtěli bodovat za tři body, protože těch pár zápasů nám nevyšlo. Takže spíše z tohoto pohledu, než že přijely Budějovice, které nás minule porazily. Hlavně šlo o tři body,“ srovnával.

Před nadcházející reprezentační přestávkou tak Východočeši zaznamenali potřebnou výhru. „Určitě nám to pomůže, budeme mít trošku klidu do přestávky. Nemusíme se teď stresovat a můžeme na to nějak navázat. Hlavní jsou tři body, protože s Plzní jsme neodehráli špatný zápas, na to že jsme hráli venku. Doufám, že nám to pomůže.“

První branku vsítil pardubický kapitán po výborné přihrávce svého parťáka, jenž se vrátil do sestavy. „Tam udělal jejich obránce velkou chybu. Honza Kolář při přesilovce zavážel puk po mantinelu a ten hráč co byl u mě počítal s tím, že to Honza pošle o mantinel za bránu. Obránce tam šel jakoby napřed a nechal mě tam samotného. Zaplať Pán Bůh, že to tam spadlo. Já jsem to netrefil úplně dobře, takže jsem v první chvíli ani nevěděl, že to tam spadlo. Trefil jsem to jakoby patkou, takže tam puk prostě propadnul vedle tyčky. Turek se tam nestihl přesunout,“ popisoval druhý centr týmu.

Při druhé brance naopak přihrával sám Koukal, když vybídnul Jana Starého vteřinu před koncem první třetiny k brance na 2:0. „Dostali jsme se na rozdíl dvou gólů. A hlavně, když bychom dostali branku, tak stále vedeme. Takže to určitě pomohlo. Neviděl jsem kolik zbývá času. Honza Starý zabojoval dobře u mantinelu, puk se ke mně odrazil a jsem si na něj hrozně blbě najel. Nejdříve jsem chtěl vystřelit golfem, ale ta pozice by byla dobrá spíš pro praváka. Nemohl jsem pak vystřelit, takže když jsem viděl Honzu, tak jsem mu puk hodil zpátky a ten to stihnul. Naštěstí to dokázal. Turek tam dobře skákal, ale on to hodil pod víko. Určitě klíčový gól.“

Ve třetí třetině pak rozhodčí nařídil trestné střílení, ke kterému se postavil právě lídr týmu. „Trenéři chtěli nejdříve poslat Libora Pivka, ale on říkal, že je unavený. Pak to vyšlo na mě, tak jsme na to šel. Vlastně jsem teď dva nájezdy nedal. Dvakrát jsem to dělal stejně. Nejdříve jsem netrefil prázdnou proti Varům a na Spartě jsem dal tyčku. Takže dneska to tam konečně spadlo,“ připomněl.

HC Eaton proměnil zásluhou druhé formace i přesilové hry. Také po znovu seskupení útoku K+K+S došlo k jejich nácviku. „Pracovali jsme na nich. Honza Kolář šel dozadu do obrany místo Davida Havíře. Nakreslili jsme si nějaké další varianty, takže jich teď máme trošku více natrénovaných. Naštěstí do dnes vyšlo. I když první branka nebyla nacvičená, protože jsme dohrávali akci prvního útoku, ale pak to zafungovalo,“ zakončil Petr Koukal.