29.11.2009
Michal Vilím, Jan Hrabal

Obrat snů se nekonal. Pardubice opět nestačily na Karlovy Vary

PARDUBICE — Prohrávali 1:5, ale nevzdali se. V závěrečné třetině hokejisté HC Eaton Pardubice velmi snaživým výkonem, za kterou jim diváci zatleskali, jen snížili ztrátu a podlehli Energii Karlovy Vary 3:5. Východočeši tak potřetí v sezoně nestačili na mistrovský celek.

O2 extraliga, 29. kolo, neděle 29.11.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

3:5
1:2, 0:3, 2:0
Branky a nahrávky: 8:20 Sýkora, 42:51 Kolář II (Starý, Havíř), 51:27 Sýkora (Pivko) – 14:50 Kristek (Zaťovič, Melenovský), 16:03 Zucker (Skladaný), 30:06 Skuhravý (Tribuncovs, Němec), 31:09 Kumstát (Čutta), 31:55 Dej (Mucha, Skladaný). Rozhodčí: Hodek, Turčan – Charvát, Kalivoda. Vyloučení: 3:10, navíc Cetkovský 5 minut a osobní trest do konce utkání, Pineault – Tribuncovs oba 10 minut osobní trest. Využití: 1:3. Diváci: 8267. Střely na branku: 48:25. Průběh utkání: 1:0, 1:5, 3:5.
Dynamo Pardubice: Růžička (31:09 Landsman) – Píša, Kočí, Kolář II, Havíř, Jillson, MacKenzie, Drtina – Cetkovský, Špirko, Somík – Zohorna, Koukal, Starý – Sýkora, Kousal, Pivko – Pineault, Radil, Buchtele. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Karlovy Vary: Sáblík – Tribuncovs, Němec, Čutta, Dobroň, Parýzek, Mucha, Prošek, Brňák – Košťál, Skuhravý, Kumstát, Pletka, Dej, Hluchý, Zaťovič, Kristek, Melenovský, Skladaný, Kuběna, Zücker. Trenéři: Pavel Hynek, Václav Baďouček a Pavel Kněžický.

Komentář

Energie udeřila dvěma brankami v závěru třetiny

K dalšímu domácímu utkání přijel do Pardubic tým z Karlových Varů. Hosté dorazili posíleni páteční výhrou nad Slávií Praha a v téměř kompletní sestavě. I v sestavě Eatonu došlo k určitým posunům a na soupisce se již objevili někteří marodi, jenž v předcházejícím kole nemohli nastoupit. Mezi navrátilci byl Rastislav Špirko, nebo Petr Sýkora. A utkání začalo pěkně zostra.

Energie si vynutila přerušení ihned v úvodních vteřinách, kdy nebezpečně dorážel Košťál a další z karlovarských hráčů zboural Růžičku v domácí kleci. Následně využil nepozornosti domácí obrany Kumstát, ale jeho blafák mířil mimo. Na druhé straně si se Sáblíkem neporadil Stárý, jenž střílel v přečíslení dva na jednoho. V páté minutě měli pak Východočeši výhodu přesilovky jednoho hráče v poli. Ale ač ji odehráli v útočném pásmu, tak ke střele se prakticky nedostali.

O tři minuty později již ale Eaton vedl. Petr Sýkora využil nepozornosti karlovarského obranného valu a prosmýkl se mezi obrannou dvojící Čutta – Brňák. Při svém úniku měl i dostatek času na přesné zamíření a puk skončil v horním růžku Sáblíkovy brány – 1:0. Od desáté minuty hrál pak Eaton další přesilovku a druhé brance chybělo málo. Střely Zohorny s Koukalem Sáblík odrazil jen s vypětím všech sil.

Karlovy Vary vyrovnaly v 15. minutě. Melenovský objel branku a nabídl puk Zaťovičovi, jehož střela Růžičkovi vypadla a skončila několik decimetrů před brankovou čarou. Volný puk si našel nikým nehlídaný Jaroslav Kristek a stačilo mu jen lehké posunutí hokejkou – 1:1. O minutu později již hosté vedli. David Zücker najel do útočné třetiny a rychlou střelou tahem překonal Růžičku – 1:2.

Energie po Cetkovského faulu utekla do rozhodujícího trháku

Ihned po dvaceti vteřinách po začátku druhé třetiny mohl vyzrát na Sáblíka Špirko, ale jeho rychlý průjezd za brankou se s úspěchem nesetkal. Na druhé straně si velmi rázně před brankovištěm Eatonu počínal Skládaný s Kuběnou, ale Růžička scvakl betony včas. Poté měli hosté první výhodu přesilové hry, při vyloučení Buchteleho, avšak nevypracovali si žádnou příležitost.

Karta s hrou v oslabení se obrátila minutu poté. První pardubická formace vedená Špirkem si počínala sice zkušeně, ale při zakončení akcí vždy chyběla větší přesnost. Série vyloučení pak pokračovala, ale tentokráte si Pardubice zahrály oslabení dvojnásobné. Nejprve byl vyloučen Pineault a o 11 vteřin poté skončil zápas pětiminutovým trestem do konce utkání pro faulujícího Cetkovského za zásah do oblasti hlavy a krku.

A Energie převahu využila. Od modré čáry vypálil Tribuncovs, Ružička puk vyrazil a volný puk dorazil za brankovou čáru kapitán hostů Václav Skuhravý – 1:3. Šok pro pardubickou arénu znamenala další branka za Růžičkovými zády ve 31. minutě, kdy Petr Kumstát čistě prostřelil postoj domácího brankáře. Růžičkovi byla ovšem střela skryta za obránce – 1:4.

Pardubický brankář byl následně z branky odvolán a nahrazen mladým Filipem Landsmanem. K dovršení neštěstí pro Pardubice ale Landsman při prvním zákroku inkasoval. Obránce Mucha napálil puk od modré, Landsman vyrazil a opět volný puk našel první karlovarský hráč. Tím byl v tomto případě Rastislav Dej a zvýšil již na nevídaných 1:5.

Eaton sice snížil, ale na zvrat se již nezmohl

Do třetího dějství vstoupili hráči domácích s odhodláním alespoň zmírnit zcela nepříznivé skóre večera. Pomoci jim k tomu mohla přesilovka odpískaná po faulu Hluchého. A Eaton ji po minutě hry využil, po rozehrání se puk dostal přes Havíře k obránci Janu Kolářovi, jenž bez rozpaků vypálil a kotouč zapadl za přesouvajícího se Sáblíka – 2:5.

Ihned nato byl za katr odeslán Kuběna a hostující brankář jen stěží vyrazil střely Sýkory, Špirka a Havíře. Toto oslabení ale Karlovy Vary ubránily. Východočeši, jenž stáhli hru na tři formace neúnavně bušili do vrat Sáblíkova území. Důkazem byl únik Špirka, jenž byl nedovoleně hákován Kristkem. Následné nařízené trestné střílení Koukal ovšem neproměnil.

Poté byl vyloučen ještě Mucha a Eaton měl převahu dvou útočníků v poli a to na 38 vteřin. Trenér Sýkora si navíc vybral oddechový čas. Sáblík ovšem spolehlivě vychytal všechny pokusy pardubických hráčů. Dobrou příležitost měl Somík, od modré Jillson, či Koukal stojící mezi kruhy. Skóre se ale změnilo až v čase 51:27, kdy fauloval Pletka a rozhodčí nařídil výhodu. Pivko tak dlouho vyčkával s přihrávkou až našel na modré hlídkujícího Petra Sýkoru, jehož tvrdý projektil skončil v brance – 3:5. Sýkora zaznamenal svůj druhý gól večera.

Po této brance si i Karlovarští také vyžádali oddechový čas. Minuty rychle ubíhaly, což hosty velmi těšilo a to i přesto, že byli pod velkým tlakem domácího celku. Ti všem naráželi do zdi jménem Sáblík. V 58. minutě se trenér Sýkora odhodlal k power play. Pokusy Koláře a Somíka však opět cíl nenalezly. A tak si hosté díky kanonádě ve druhé třetině odvezli všechny tři body.

Ohlasy po utkání

Jan Votruba (HC Eaton Pardubice): „Zápas jsme začali dobře, dostali jsme se rychle do vedení, pak jsme ale nehráli dobře dozadu a dvakrát jsme inkasovali. Ve druhé třetině jsme se orientovali na pána, ke kterému se nyní nemohu vyjádřit, byli jsme frustrováni. Sáblíka jsme přes obrovský tlak ve třetí třetině jen těžko překonávali.“

Václav Baďouček (HC Energie Karlovy Vary): „První třetinu jsme sehráli aktivně, sice se domácí dostali do vedení, ale dokázali jsme vývoj otočili. Ve druhém dějství jsme potrestali faul Cetkovského. Ve třetím to sice bylo drama, ale i tak jsme zaslouženě vyhráli.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

3. kolo, 13. 9. 2009
PCE - KVA
3:4sn
16. kolo, 27. 10. 2009
KVA - PCE
3:2sn
29. kolo, 29. 11. 2009
PCE - KVA
3:5
42. kolo, 19. 1. 2010
KVA - PCE
3:2sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 31 0 12 4
Filip Landsman 27 0 8 1
Obránci G A +/- TM
Jan Kolář 1 0 0 0
David Havíř 0 1 0 0
Václav Kočí 0 0 1 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Aaron MacKenzie 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Jeff Jillson 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Petr Sýkora 2 0 1 0
Libor Pivko 0 1 2 0
Jan Starý 0 1 -1 0
Robert Kousal 0 0 1 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 25
Adam Pineault 0 0 0 14
Petr Koukal 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 -1 2
Lukáš Radil 0 0 -1 0
HC Dynamo YouTube