15.08.2006
Jan Hrabal

Hvězdná exhibice ukončí profesionální kariéru Otakara Janeckého

Na velkou a hvězdnou exhibici na konci letošních prázdnin se mohou těšit hokejoví fanoušci. V neděli 27. srpna 2006 se se svou dlouhou profesionální kariérou rozloučí velká postava nejen pardubického hokeje, věčně rozesmátý útočník Otakar Janecký. AKTUÁLNĚ: Vstupenky k sezení jsou vyprodány. V den zápasu od 16.00 hodin budou zdarma k dispozici vstupenky ke stání.

♦♦♦ AKTUÁLNÍ VYJÁDŘENÍ ZBYŇKA KUSÉHO PRO DRŽITELE POUKAZŮ NA PERMANENTKY NA PŘÍŠTÍ SEZONU, KTEŘÍ CHTĚJÍ NAVŠTÍVIT TOTO EXHIBIČNÍ UTKÁNÍ

V 18.15 hodin začne Hvězdná exhibice českého a finského týmu, který Otakar Janecký vybral. V průběhu třetí třetiny zápasu bude slavnostně vyvěšen dres Otakara Janeckého pod strop ČEZ Areny. Na návštěvníky této exhibice čeká celá řada dalších překvapení.

„S Otou Janeckým jsme diskuzi o podobné exhibici vedli zhruba dva a půl roku. Ota má velké jméno nejen v České republice, hodně známý je i ve Skandinávii. Ve Finsku Ota strávil svou pravděpodobně nejúspěšnější část hokejové kariéry. Na této benefici se určitě rád potká s lidmi, se kterými hrával,“ říká generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý.

Podobnou exhibici uvidí Pardubice poprvé

A skutečně. Výčet jmen, která by se v pardubické ČEZ Areně měla objevit, je bohatý a hvězdný. Třeba lajna Jaromír Jágr – Martin Straka – Martin Ručinský, kterak „bojuje“ s trojicí Milan Hejduk – Robert Reichel – Aleš Hemský. To možná už nikdy neuvidíte ani na televizních obrazovkách! A nebo souboj „Pardubáků“: Otakar Janecký – Jiří Kovařík – Jiří Šejba proti lajně Vladimír Martinec – Tomáš Rolinek – Bohuslav Šťastný!

„Myslím, že zveřejněné sestavy jsou dostatečným příslibem, že půjde o bohatý sportovní zážitek. Tato Hvězdná exhibice si určitě zaslouží pozornost. Věřím, že to bude povedená tečka za Otovou kariérou,“ pokračuje pardubický manažer.

Poslední srpnovou neděli půjde vlastně o zcela první podobnou exhibici, kterou přivítá pardubický stadion. „Je škoda, že bývalý režim nebyl takovým akcím nakloněn. Třeba trojice Vladimír Martinec – Jiří Novák – Bohuslav Šťastný by si podobný slavnostní zápas také zasloužila,“ tvrdí Zbyněk Kusý.

O kompletní program pro účastníky exhibice se postará reklamní agentura Remoex. „I na toto utkání je třeba sehnat dostatek finančních prostředků na jeho pokrytí. Prakticky se postaráme o hosty od jejich příletu po jejich odlet,“ uvádí jednatel společnosti Vladimír Pitter.

Vrcholem zápasu bude vyvěšení jedenadevadesátky

„Jsem rád, že se HC Moeller Pardubice a Remoex ujaly této akce. Ve Finsku jsem se před dvěma roky zúčastnil podobné exhibice. Jsem rád, že se něčeho podobného dočkají i čeští fanoušci a snad budou spokojeni,“ říká Otakar Janecký.

Ten spolu se Zbyňkem Kusým pozval opravdu hvězdné obsazení, které by mělo v pardubické ČEZ Areně nastoupit. „Buď já nebo pan Kusý jsme se všemi hovořili a čekáme, že přijedou. Žádnou omluvenku jsme doposud nedostali,“ prohlašuje bývalý kapitán pardubických hokejistů.

Na celý nedělní večer je pro hokejové příznivce nachystán zajímavý program. Samotný zápas, který se odehraje na 3 × 15 minut s dvanáctiminutovými přestávkami, obohatí v první mezihře ukázka sledge hokeje a ve druhé pauze krátký zápas mladých hokejistů. V průběhu třetí třetiny bude slavnostně vyvěšen dres Otakara Janeckého ke stropu ČEZ Areny.

Otakar Janecký v průběhu kariéry vyměnil několik čísel… Rozhodování, které bude vyřazeno, bylo ale prý jednoduché: „Půjde tam jedenadevadesátka, se kterou jsem končil. Před odchodem do Finska jsem hrával s dvanáctkou, ale tu teď nosí Michal Tvrdík, to bych mu přece neudělal, aby musel měnit číslo. A navíc devadesát jedna visí i v Helsinkách,“ se širokým úsměvem zdůvodňuje Otakar Janecký svou volbu.

Předpokládané sestavy (v závorce je číslo dresu)

Finnish team of Otakar Janecký

Markus Ketterer (30), Antti Harma (1)

Pavel Marek (3), Stanislav Mečiar (11)
Otakar Janecký (91), Jiří Kovařík (42), Jiří Šejba (10)

Mikael Kurki (6), Marko Tullola (36)
Esa Tikkanen (5), Christian Ruuttu (21), Jarri Kuri (17)

Tomáš Kaberle (15), Antti–Jussi Niemi (77)
Jaromír Jágr (68), Martin Straka (28), Martin Ručinský (9)

Waltteri Immonen (24), Mika Stromberg (26)
Petri Varis (23), Otakar Janecký ml. (12), Juha Lind (27)

Trenéři: Dominik Hašek, Curt Lundmark a Jussi Hirvonen

Czech team of Otakar Janecký

Adam Svoboda (31), Petr Bříza (22)

Jiří Seidl (6), Vladimír Bezdíček (25)
Vladimír Martinec (13), Tomáš Rolinek (60), Bohuslav Šťastný (17)

Aleš Píša (24), Tomáš Pácal (26)
Petr Sýkora (37), Miroslav Hlinka (30), Jan Čaloun (34)

František Musil (7), Antonín Stavjaňa (14)
Milan Hejduk (23), Robert Reichel (21), Aleš Hemský (83)

Petr Čáslava (36), Jiří Vykoukal (51)
Ladislav Lubina (49), David Výborný (39), Petr Čajánek (16)

Trenéři: Zdeněk Uher, Karel Franěk a Horymír Sekera

Bez Selänneho ale s Kurrim

Hlavní hvězdu večera jen trochu mrzí, že se exhibice nezúčastní Finové Teemu Selänne a Saku Koivu. „Teemovo dítě jde prvně do školy, takže tou dobou chce už být v Americe a Saku musí dříve do zámoří kvůli kontrole zranění oka. Na druhou stranu přijede Jari Kurri, který teď dělá manažera finské reprezentace,“ říká Otakar Janecký.

Na pardubickém ledě by se měl představit i Jaromír Jágr. „Tou dobou bude měsíc na ledě. Říkal, že udělá vše proto, aby se zápasu zúčastnil aktivně,“ pokračuje.

Utkání se v nezvyklé roli trenéra zúčastní asi nejvýznamnější odchovanec pardubického hokeje – brankář Dominik Hašek. „Chtěli jsme samozřejmě, aby chytal. Ale on se do tréninkového procesu na ledě dostane až po tomto utkání. Nemůže jít rovnou chytat bez tréninku z důvodu zranění,“ zdůvodňuje Otakar Janecký absenci Dominika Haška na ledové ploše.

Další zajímavost nabídne pohled na první formaci „českého“ družstva. Mezi křídla Vladimíra Martince a Bohuslava Šťastného nastoupí v centru Tomáš Rolinek. „Snažil jsem se přemluvit Jirku Nováka, aby nastoupil a ze začátku to vypadalo nadějně. Omluvil se ale kvůli tomu, že čtyři roky nestál na bruslích. Nechce, aby si něco nepřivodil,“ říká Otakar Janecký.

Ota Janecký

V základní sestavě je jméno Otakara Janeckého napsáno „tradičně“ na pravém křídle s Jiřím Kovaříkem na místě centra a Jiřím Šejbou nalevo. „Já ale budu cestovat formacemi a sestavami,“ usmívá se.

Pokud se někdo z hráčů omluví, tak sestavu doplní některý ze současných hokejistů HC Moeller Pardubice. I z důvodu konání této exhibice přijede pardubický tým už v noci soboty na neděli z Tatranského poháru. „Budeme mít lůžkový vagon, v šest ráno tady kluci budou, aby se eventuálně připravili,“ říká Zbyněk Kusý s tím, že věří, že nebude muset spolu s Otakarem Janeckým přijímat žádnou omluvenku.

Neznámou je jméno rozhodčího. „Je to Otova exhibice, tak ať si vybere, s kým vycházel nejlépe,“ usmívá se Zbyněk Kusý. „Já doufám, že se nebude vylučovat, uvidíme, kdo to bude pískat a jestli bude třeba,“ vtipně reaguje Otakar Janecký.

Na stání můžete jít zadarmo

Vstupné na toto utkání bude lidové. Nakonec se organizátoři rozhodli, že nebude zadarmo. „Kdyby to tak bylo, tak bychom akorát řešili dohady, kdo kde seděl. A pak by si lidé zasedali místa a nebylo by to dobré,“ zdůvodňuje Zbyněk Kusý.

V neděli nepotkáte hvězdná jména nejen na ledě v pardubické ČEZ Areně. Ve 14.30 hodin bude také probíhat autogramiáda v Obchodním centru Grand. „Budou tam vybraní hráči, možná tento program zpestříme i nějakou besedou s nimi,“ přibližuje Zbyněk Kusý.

Vstup na stání bude umožněn zdarma, vstupenka na sezení na balkon bude stát 30 korun, do přízemí bude o dvacetikorunu dražší. Zápas bude přímým přenosem vysílat kanál ČT 4 Sport od 18.20 do 20.00 hodin. Na hodinový záznam se mohou těšit i fanoušci Otakara Janeckého ve Finsku.

Předprodej vstupenek na sezení bude zahájen v pondělí 21. srpna 2006 na pokladnách ČEZ Areny každý všední dopoledne od 9.00 do 12.00 hodin a odpoledne od 13.00 do 17.00 hodin. V sobotu budou vstupenky prodávány dopoledne od 9.00 do 12.00. V neděli, v den konání zápasu, budou pokladny otevřeny od 13.00 do 18.15 hodin. Výdej vstupenek na stání bude zahájen v 16.00 v den utkání. K utkání bude vydán bulletin, který si budou moci fanoušci vyzvednou u vchodů do ČEZ Areny Pardubice.

Autor tapetky: Radek Krejsa