13.9.2009
Michal Vilím, Jan Hrabal

Eaton srovnal s mistrem dvougólové manko, padl zase v nájezdech

PARDUBICE — Hokejisté HC Eaton Pardubice prohráli ve 3. extraligovém kole doma s mistrovskými Karlovými Vary 3:4 po samostatných nájezdech. Domácí dokázali vyrovnat dvoubrankovou ztrátu, nakonec podlehli soupeři v nájezdech.

O2 extraliga, 3. kolo, neděle 13.9.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Karlovy Vary

3:4sn
0:0, 1:2, 2:1 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 34:34 Starý (Nakládal, Havíř), 49:37 Špirko (Somík), 55:13 Sýkora (Čáslava) – 20:45 Kumstát (Pech), 31:22 Melenovský (Pletka, Hájek), 45:31 Hájek (Melenovský, Kristek), rozhodující samostatný nájezd Pletka. Rozhodčí: Svoboda, Turčan – Jelínek, Rozlílek. Vyloučení: 9:10, navíc Skuhravý (Karlovy Vary) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. Diváci: 8105. Střely na branku: 38:29. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 3:3, 3:4. Nejlepší hráči: Rastislav Špirko – Marek Melenovský.
Dynamo Pardubice: Hašek – Richter, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Kočí, Šeda – Sýkora, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Cetkovský, Špirko, Somík – Klejna, Zohorna, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jan Votruba.
Karlovy Vary: Mensator – Němec, Čutta, Dobroň, Hájek, Mucha, Prošek, Brňák, Parýzek – Kumstát, Skuhravý, Košťál – Melenovský, Kristek, Skladaný – Haščák, Pech, Pletka – Zucker, Dej, Zaťovič. Trenéři: Josef Paleček, Mikuláš Antonik a Pavel Kněžický.

Komentář

První třetina přinesla pohledný hokej, ovšem bez branek

Po páteční výhře v samostatných nájezdech na ledě pražské Sparty vyzval Eaton na souboj posledního mistra z Karlových Varů, který prohrál svůj úvodní zápas na domácím ledě, ale venku na ledě Kladna uspěl 5:3. První celá série střídání ukázala spíše hru ve středním pásmu s množstvím odebraných a ztracených kotoučů. K prvnímu vážnějšímu ohrožení branky hostů tak došlo až ve třetí minutě při objezdu branky realizovaném Divíškem.

Od čtvrté minuty měly Pardubice výhodu přesilové hry, kdy pykal za nedovolené bránění Čutta. Šance si vypracoval útok střelců z předcházejícího zápasu, kdy právě Špirko, či Cetkovský dvakrát hezky clonili výhledu Mensátora. Hostující Energie se dostala s ostrou dorážkou před Haška až v sedmé minutě, kde mohl Košťál využít oslabení Eatonu.

Peklo rozpoutal před brankovištěm hostí první útok, při další převaze v polovině třetiny. Od modré pálili střídavě Sýkora s Čáslavou a před brankou briskně dorážel Pivko, či Richter. Menstátor ovšem všechny pokusy pojistil svými zákroky. V 15. minutě byl za úmyslné posunutí branky potrestán Mensátor a za následné protesty si šel na trestnou lavici odpočinout i kapitán hostů Skuhravý a to na deset minut. Převaha ale trvala jen chvilku, jelikož zákrok Nakládala u mantinelu byl také oceněn dvěma minutami.

Hosté přetavili svou energii ve dva góly

Karlovy Vary udeřily nečekaně již ve 45. vteřině druhého dějství. Pech vyslal Petra Kumstáta, který se obtočil kolem kasy domácích a rychle zasunul puk k tyči – 0:1. Následně hrál Eaton další oslabení a Hašek zasahoval jen těsně před tečí Košťála. Domácí mohli odpovědět až ve 27. minutě, kdy ve středním pásmu získal kotouč Kolář, který následně přihrál Koukalovi, jenž tvrdě vypálil z první– ke změně skóre ovšem nedošlo.

Naopak. V této fázi večera měla Energie jistou převahu. Domácí navíc stále chybovali v rozehrávce, čímž si komplikovali snahy na vyrovnání. Po sekání Richtera hráli Východočeši ještě oslabení. V něm ale nečekaně upláchl Koukal a jeho střela orazítkovala tyč Mensátorovy klece. Platí tak heslo: nedáš, dostaneš. Ihned na to se Vary ujaly dvougólového vedení. Marek Melenovský získal puk od Pletky do ideální pozice mezi kruhy a napálil jej přes obránce Eatonu přímo do sítě. Hašek měl tak zcela zakrytý výhled – 0:2.

Zhasnout doutnák zmaru mohl ve 34. minutě Sýkora. Ten ale Divíškovu střelu přesně nedorazil. Odpověď tak přišla v přesilovce, kde se poprvé v sezóně střelecky prosadila druhá formace Pardubic. Z vrcholu rozestavěného vzorce pálil Nakládal a jeho pokus usměrnil za záda Mensátora Jan Starý – 1:2.

Minutu před koncem třetiny Hašek bravurně zneškodnil přečíslení dvou na jednoho v podání „dvou věží“ – Skuhravého a Kumstáta. První jmenovaný byl pak odeslán na trestnou lavici. Eaton tak mohl vyrovnat. Ke dvěma slibným pokusům se dostal Píša, ale jeho muška byla bohužel pro domácí vychýlena.

Brankostroj se zažehl ve třetí třetině

Domácí hráči vstoupili do třetí třetiny s vůlí alespoň vyrovnat zápasový poměr branek. Blízko k tomu měl obránce Kočí, jenž překvapivou střelou testoval pozornost brankáře hostů. Ve 44. minutě byli za vzájemnou potyčku vyloučeni Šeda a Němec. Následně rozhodčí vykázal ještě Koukala a Karlovy Vary měly výhodu dvou hráčů v poli. Tu sice hosté nevyužili, ale ihned po návratu dvou prvně vyloučených hráčů a jejich zapojení do hry přelstil pardubickou obranu křížnou přihrávkou Melenovský a Davidu Hájkovi již stačilo jen zvednout puk do horní poloviny branky nad ležícího Haška – 1:3.

V polovině třetí třetiny se vydal na vyjížďku kolem levého mantinelu Somík a nachystal vynikající přihrávku mezi kruhy pro Rastislava Špirka, jenž střelou tahem přesně trefil horní roh branky – 2:3.

V 53. minutě mohl rozvlnit síť střelou z kruhu Píša, o dvě minuty později upláchl pro změnu kolem pravého mantinelu Petr Sýkora a rychlou střelou švihem rozjásal arénu a vyrovnal na 3:3. Sýkora těžil z dalekonosné přihrávky Čáslavy z obranného pásma. Dvě minuty před 60. minutou byl bolestivě zasažen pukem do obličeje Somík střelou Píši. Další branka již ve třetí třetině nepadla a tak si Eaton potřetí v řadě zahrál prodloužení.

Energie ovládla nájezdy

Ve třetí minutě nastavení byl za sekání vyloučen Čutta a domácí si na sehrání převahy vybrali oddechový čas. Převahu ovšem nedohráli. Hašek chytil a podržel puk až mezi kruhy a byl rozhodčím potrestán dvěma minutami za zdržování hry. Rozhodčí Turčan ve vylučování pokračoval dál. Za zákrok za domácí brankou poslal za katr ještě Havíře. Hosté tak měli přesilovku pět na tři na celých 42 vteřin. Tu Vary nevyužily.

Na řadu tak přišly nájezdy. Hosté proměnili dva ze tří, trefili se Pletka a Kristek. Utkání tak skončilo 3:4.

Ohlasy po utkání

Jan Votruba (HC Eaton Pardubice): „Inkasovali jsme takové hloupé góly. To, co jsme chtěli hrát, jsme praktikovali až posledních dvanáct minut a to je málo. Hokej se hraje šedesát minut a to si musíme uvědomit.“

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): „Jsme rádi, že jsme tu vyhráli. Oproti poslednímu zápasu, který jsme prohráli, jsme do naší hry vrátili větší pohyb, nasazení a agresivitu. Je škoda, že se nám nepovedlo udržet dvoubrankový náskok, ale i tak jsme se dvěma body spokojeni.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

3. kolo, 13. 9. 2009
PCE - KVA
3:4sn
16. kolo, 27. 10. 2009
KVA - PCE
3:2sn
29. kolo, 29. 11. 2009
PCE - KVA
3:5
42. kolo, 19. 1. 2010
KVA - PCE
3:2sn

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dominik Hašek 65 0 25 4
Obránci G A +/- TM
Petr Čáslava 0 1 0 0
David Havíř 0 1 -1 2
Jakub Nakládal 0 1 -1 2
Václav Kočí 0 0 1 0
Jan Kolář 0 0 1 0
Aleš Píša 0 0 1 0
Michal Šeda 0 0 -1 4
Martin Richter 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Rastislav Špirko 1 0 1 0
Jan Starý 1 0 0 0
Petr Sýkora 1 0 0 0
Radovan Somík 0 1 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 1 0
Tomáš Zohorna 0 0 1 0
Libor Pivko 0 0 0 2
Michal Klejna 0 0 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Daniel Rákos 0 0 0 0
Tomáš Divíšek 0 0 -1 2
Petr Koukal 0 0 -1 2
HC Dynamo YouTube