04.09.2006
(HoH)

Hokej mění pravidla

Mezinárodní hokejová federace (IIHF) upravila pravidla ledního hokeje na období 2006 až 2010. Výčet nejdůležitějších změn, které se dotknou i Tipsport extraligy ledního hokeje naleznete v tomto článku.

Původně (2002–2006) Nově (2006–2010)

Pravidlo 201: Kapitán družstva
Protestující kapitán byl trestán menším trestem, pokud přišel z hráčské lavice byl uložen menší trest pro hráčskou lavici. Za protest kapitána se ukládá v obou případech osobní trest.

Pravidlo 224: Hráčské a obličejové masky a chrániče očí
Barva a průhlednost hráčského chrániče očí nebo obličejového krytu nebyly pravidly upraveny. Hráč nesmí nosit barevný nebo tónovaný chránič očí nebo celoobličejovou masku.

Pravidlo 233 a: Vyrážečka *)
Délka: nejvýše 41 cm.
Šířka: nejvýše 21 cm.
Délka: nejvýše 38,1 cm.
Šířka: nejvýše 20,32 cm.

Pravidlo 233 b: Lapačka *)
Délka: nejvýše 41 cm.
Délka zápěstní manžety: nejvýše 23 cm.
Šířka zápěstní manžety: nejvýše 11,5 cm.
Vnitřní obvod: nejvýše 48 cm.
Obvod: nejvýše 122 cm.
Neupraveno.
Délka zápěstní manžety: nejvýše 20,32 cm.
Šířka zápěstní manžety: nejvýše 10,16 cm.
Vnitřní obvod: nejvýše 46 cm.
Obvod: nejvýše 114,3 cm.

Pravidlo 235: Brankářské chrániče nohou *)
Šířka: nejvýše 30,5 cm. Šířka: nejvýše 28 cm.

Pravidlo 240: Dresy
Výška čísel na rukávech a písmen jmenovky na zádech byla 8 cm. Výška čísel na rukávech a písmen jmenovky na zádech je 10 cm.

Pravidlo 250: Kotouč
Potisk kotouče nebyl nijak upraven. Velikost puku nesmí mít průměr větší než 4,5 cm nebo nesmí zabírat více než 35 % plochy, potisk může být na obou stranách.

Pravidlo 260: Přeměření výstroje
Pokud družstvo oslabené o dva hráče v posledních dvou minutách nebo v prodloužení žádalo přeměření výstroje, která se ukázala jako dovolená, uložil se odložený menší trest pro hráčskou lavici… … nyní se nařídí trestné střílení.

Pravidlo 411: Střídání hráčů a brankářů z hráčské lavice v průběhu hry
Při předčasném vstupu hráče místo brankáře z hráčské lavice se vhazovalo vždy uprostřed hřiště. Pokud by družstvo, které se provinilo předčasným vstupem, tímto vhazováním získalo územní výhodu, vhazuje na místě přerušení hry.

Pravidlo 440: Vhazování
Vhazování v koncových pásmech se mohlo provádět kdekoli mezi koncovým bodem a modrou čárou. Všechna vhazování v koncových pásmech budou jen na čtyřech koncových bodech pro vhazování. Nebude se vhazovat mezi modrou čárou a bodem pro vhazování u modré čáry.

Pravidlo 460: Zakázané uvolnění
Pokud při zakázaném uvolnění prošel kotouč brankovištěm zakázané uvolnění nenastalo. Tato část pravidla se ruší. Nově se zakázané uvolnění zruší, pokud při zahrání puku na zakázané uvolnění brankář opustí své brankoviště nebo není ve svém brankovišti aniž by se snažil vrátit do brankoviště.

Pravidlo 472: Branka a asistence přiznané hráčům
Při vstřelení branky po odrazu kotouče od brankáře bylo možné přiznat jen jednu asistenci. Při vstřelení branky po odrazu kotouče od brankáře je možno přiznat dvě asistence.

Pravidlo 502: Menší tresty
Při obdržení branky v oslabení končil nejkratší z menších trestů. Při obdržení branky v oslabení končí první z menších trestů, který způsobil oslabení.
Při brance z trestného střílení končil trest v závislosti na jiných trestech. Při brance z trestného střílení nikdy nekončí odpykávaný ani jiný menší trest.

Pravidlo 508: Trestné střílení
Při nařízení trestného střílení mělo družstvo možnost volby trestného střílení nebo menšího trestu. Tato část pravidla se ruší.

Pravidlo 511: Tresty pro brankáře
Tresty za brankáře odpykávali hráči, kteří byli na ledě v okamžiku přestupku. Tresty za brankáře odpykají hráči, kteří jsou na ledě v okamžiku přerušení hry.

Pravidlo 514: Ukládání trestů
Vlastní branka vstřelená při výhodě a signalizovaném trestu neplatila za žádných okolností. Vlastní branka při výhodě a signalizovaném trestu platí, pokud byla dosažena výlučně činností družstva, kterému je poskytnuta výhoda.

Pravidlo 528: Rány pěstí nebo hrubost
Pravidlo se vztahovalo výhradně na hráče. Pravidlo nyní obsahuje tresty i pro funkcionáře družstva.

Pravidla 550 a 551: Napadání rozhodčích a nesportovní chování hráčů (550) nebo funkcionářů družstev (551)
Pravidlo se vztahovalo výhradně na hráče. Pravidlo nyní obsahuje tresty i pro funkcionáře družstva.

Pravidlo 554 c: Vystřelení nebo vyhození kotouče mimo hrací plochu
Za zahrání kotouče mimo hřiště byl hráč potrestán jen v případě, že šlo o úmysl. Menší trest se uloží hráči, který vystřelí, vyhodí, odpálí kdekoli kotouč přímo mimo hřiště (stejný výklad jako dříve platil pro brankáře).

Pravidlo 554 g: Porušení postupu vhazování
Při druhém porušení pravidla při témže vhazování se ukládal v závislosti na situaci buď menší trest hráči nebo menší trest hráčské lavici. Při druhém porušení pravidla při témže vhazování se nyní ukládá jednotně menší trest pro hráčskou lavici.

Pravidlo 554 h: Pozdní nástup na hřiště
Pravidlo neexistovalo. Za pozdní nástup po přestávce bude mužstvo potrestáno menším trestem pro hráčskou lavici.

Pravidlo 558 h: Padnutí na kotouč brankářem
Brankář mohl ve vymezeném prostoru zalehnout kotouč bez omezení. Brankář může ve vymezeném prostoru zalehnout kotouč jen, je-li atakován.

Pravidlo 568: Vyhození hole či jakéhokoliv předmětu ze hřiště
Vyhození hole, její části, výstroje nebo jiného předmětu ze hřiště bylo podle uvážení rozhodčí trestáno osobním trestem nebo osobním trestem do konce utkání. Vyhození hole, její části, výstroje nebo jiného předmětu ze hřiště je trestáno osobním trestem do konce utkání.

Pravidlo 569: Hození hole či jakéhokoliv předmětu na hřišti
Hození hole ve středním a útočném pásmu bylo trestáno větším trestem a osobním trestem do konce utkání. Za hození hole ve středním a útočném pásmu se uloží menší trest.

Pravidlo 576: Nafilmovaný pád
Nafilmovaný pád byl obsažen v Pravidle 550 „Nesportovní chování…“ Nové samostatné pravidlo obsahující nejen nafilmovaný pád, ale i předstírání zranění.

Pravidlo 595: Ochrana brankáře
Pravidlo neexistovalo. Nové pravidlo obsahující výklad dříve uvedený jen v Knize příkladů a bulletinech IIHF.

Nové signály hlavního rozhodčího
Zásah do oblasti hlavy a krku. Rozhodčí pohybuje rukou s otevřenou dlaní ze strany k hlavě.
Hra tělem v ženském hokeji. Rozhodčí položí dlaň ruky bez píšťalky zepředu na opačné rameno.

*) Dle rozhodnutí Výkonného výboru Českéh svazu ledního hokeje od sezony 2006–2007 platí jen v Tipsport extralize , 1. lize, extralize juniorů, extralize dorostu v ostatních soutěžích a utkáních od sezony 2008–2009.