10.08.2009
Tisková zpráva

Oficiální prohlášení HC MOELLER PARDUBICE a. s.

PARDUBICE — Vzhledem k informacím, které byly uvedeny v médiích, rozhodli jsme se touto cestou informovat veřejnost o skutečném stavu věcí, které jsou v přímé souvislosti s návštěvou pana primátora Jaroslava Demla ve Spojených státech amerických.

Společnost Moeller elektrotechnika s. r. o. uzavřela v minulosti již několik smluv, které obsahovaly reklamní plnění HC MOELLER PARDUBICE a. s. Nejvýznamnější smlouva, jejíž součástí bylo i jméno hokejového klubu, generální partnerství a výrazné reklamní plnění měla tříletý cyklus s opcí a v minulosti zásadním způsobem stabilizovala rozpočet HC MOELLER PARDUBICE a. s. Tato smlouva měla datum ukončení 30. dubna 2008. Již v lednu 2007 proběhlo setkání mezi oběma subjekty, na kterém byl stanoven harmonogram jednání, která by měla vyústit buď v uzavření nového kontraktu generálního partnera, nebo v jiné řešení.

V tomto harmonogramu měla své pevné místo i schůzka s nejvyšším a kompletním vedením společnosti Moeller v New Yorku. Město Pardubice v této době bylo majoritním vlastníkem společnosti, a proto hokejový klub požádal primátora města Pardubic o osobní účast na tomto jednání, které mělo jak obchodní, tak společenský rozměr. Přítomnost pana primátora na těchto klíčových jednáních o budoucnosti partnerství mezi HC MOELLER PARDUBICE a. s. a společností Moeller elektrotechnika s. r. o. byla naprosto nezbytná již z toho důvodu, že primátor Deml byl nejvyšší představitel města – majoritního vlastníka. Za jeho účast mu klub poděkoval a činí to dále i touto formou.

Program této krátké cesty byl přesně stanoven, obsahoval nejen termíny pro pracovní schůzky ohledně představ obou subjektů o vzájemné spolupráci, ale i např. návštěvu utkání NHL, protože v těchto zápasech nastoupil i odchovanec pardubické hokejové školy, který se s námi také osobně setkal na pozápasové večeři, společné nepracovní aktivity i osobní volno.

Náklady v USA všem účastníkům z Pardubic hradila společnost Moeller (vyjma letenek pana primátora), nebo účastníci sami ze svých soukromých prostředků (včetně pana primátora).

Primátor Deml nám již při plánování této akce sdělil, že nebude čerpat žádné prostředky z rozpočtu města a náklady s cestou – letenky si uhradí sám ze svých vlastních prostředků. O jeho vycestování byli informováni jeho kolegové na radnici, pan primátor pro tento případ čerpal vlastní dovolenou v délce 3 dnů a po návratu o uskutečnění této cesty okamžitě otevřeně informoval tisková média včetně televizí. Tyto jeho informace již v roce 2007 směřovaly jednoznačně k tomu, aby vyvrátil jakékoliv pochybnosti o důvodu vycestování. Proto považujeme napadání primátora Demla v této oblasti za nesmyslné a v konečném důsledku poškozující vzájemné vztahy mezi hokejovým klubem a jeho generálním partnerem.

Hokejový klub veškeré tyto spekulace, ať již v novinách Sedmička či v příloze MF DNES považuje za účelově použité a bohužel značně poškozující fungování hokejového klubu v návaznosti na partnerské uzavřené kontrakty.

Jediným důvodem byla snaha o uzavření nového kontraktu mezi společností Moeller a hokejovým klubem. Po dalších jednáních, která vycházela z pevně stanoveného harmonogramu z ledna 2007, byla skutečně tato smlouva o reklamní spolupráci podepsána v listopadu stejného roku a má platnost od 1. května 2008 do 30. dubna 2011. O tomto faktu informoval klub veškerá média, avšak bohužel byť šlo o pro klub naprosto jasnou prioritu a v podstatě zajištění existence, média tomu bohužel nevěnovala skoro vůbec žádnou pozornost, protože se nejedná o žádnou skandální nebo senzačně investigativní záležitost. Je skutečně velká škoda, že tak významná záležitost, ve které společnost, která již do zábavy pardubických občanů a širokého okolí investovala částku značně převyšující 100 milionů Kč, má prostor buď na druhé nebo třetí stránce, či nepodstatný sloupek na titulní.

Dále jednoznačně odmítáme a považujeme za spekulativní spojování hokejového klubu se stavbou logistického centra firmy DD park uveřejněné v pardubické příloze MF DNES panem redaktorem Milanem Zlinským. Petr Dědek se zúčastnil zájezdu do Spojených států amerických s HC MOELLER PARDUBICE a. s. na podzim roku 2008 pouze jako dlouholetý a velmi významný partner HC. Proto jakékoliv spojování jeho podnikatelských aktivit, které se netýkají smlouvy mezi hokejovým klubem a jeho společností, považujeme za neopodstatněné a vykonstruované s jednoznačným cílem poškodit obchodní vztah mezi oběma subjekty. HC MOELLER PARDUBICE a. s. nebyl, není a v současné době neplánuje stát se součástí jakýchkoliv stavebních nebo jiných podobných činností, které má ve svém předmětu jakákoliv společnost vlastněná panem Dědkem.

Lední hokej v Pardubicích ale i České republice je po roce 1989 financován jak pomocí městských samospráv, tak soukromým sektorem. Stát se podílí naprosto minimálně. Bez peněz soukromých společností nebude existovat nejenom „A“ mužstvo v Pardubicích, ale pak také ani 11 mládežnických týmů, jejichž roční rozpočet přesahuje 25 milionů Kč. Kriminalizování a mediální napadání osob, které z titulu svých pozic podporují sport – v tomto případě hokej, jednoznačně přispívá k jejich rozhodnutí tuto aktivitu ukončit. Současná doba je ekonomicky nejsložitější, jakou sport prožívá po roce 1990. Vykonstruované spekulace, nepodložená obvinění, zavádějící novinové titulky a návazné neopodstatněné diskuse nevyvratitelně poškozují nejen dobré jméno HC, ale i rozhodnutí soukromého sektoru nepodporovat sport, v tomto případě lední hokej.

Mgr. Ondřej Heřman
předseda představenstva HC MOELLER Pardubice a. s.
Zbyněk Kusý
generální manažer HC MOELLER Pardubice a. s.