06.08.2009
Jan Hrabal

Dominik Hašek vrací do pardubické branky. Po 5322 dnech!

PARDUBICE — Už je to téměř 15 let, kdy hokejový brankář Dominik Hašek chytal za Pardubice. Dnes chystá nejúspěšnější český brankář svůj comeback. Nastoupí na ledě Vrchlabí k prvnímu utkání Tipsport Hockey Cupu v dresu HC Moeller Pardubice.

Svůj první zápas za muže tehdejší pardubické Tesly odchytal Dominik Hašek 1. prosince 1982 na ledě pražské Sparty, kdy nastoupil za stavu 1:3 z pardubického pohledu do branky po druhé přestávce.

„Snažil jsem se dělat to, co obvykle. V šesté minutě jsem dostal první gól od Tomáše Netíka, který tak dokončil svůj hattrick. Pak jsem pustil ještě jeden, Sparta vyhrála 5:2,“ líčí ve své knize Chytám svůj život svůj vstup do pardubické branky A týmu.

V dalším kole zajížděly Pardubice do tehdejšího Gottwaldova. „Dostal jsem červený dres se znakem Tesly na hrudi. Klasická brankářská čísla nebyla tenkrát v Pardubicích obsazená, takže mi dali devítku,“ píše Dominik Hašek ve své autobiografii.

„V Gottwaldově přišel kotel osmi tisíc lidí. To bylo pro mě něco nového. Lidé se mačkali na tribunách a hnali ševce do útoku. V tom nezvyklém rámusu se mi chytalo skvěle. Jirka Šejba a Ludva Kopecký skórovali každý dvakrát, vyhráli jsme 5:2,“ popisuje.

S Pardubicemi se rozloučil mistrovským titulem

Ve své premiérové sezoně odchytal Dominik Hašek za Pardubice 12 utkání, ve kterých inkasoval 34 gólů při průměru 3,09 inkasovaných gólů na zápas. Úspěšnost měl vysokou: 92,78 %. Od další sezony se napevno postavil do branky Pardubic a byl jasnou týmovou jedničkou až do mistrovské sezony 1988/1989. Dominik Hašek během svého angažmá v Tesle Pardubice odchytal celkem 338 utkání.

Svůj poslední soutěžní zápas za Pardubice před intermezzem v sezoně 1994/1995 odehrál 14. března 1989 v Trenčíně. Na ledě Dukly pomohl dotáhnout Teslu k jejímu tehdy třetímu mistrovskému titulu v historii.

„V celém play off nám vždy zahrály dvě pětky, v tomto utkání přispěla každá formace svým dílem. Zvítězili jsme s přehledem 4:1, tenkrát bychom porazili každého,“ vzpomíná Dominik Hašek. „Tímhle titulem skončilo v Pardubicích jedno skvělé mužstvo.“

Další sezonu strávil Dominik Hašek na vojenské službě v Dukle Jihlava. A poprvé musel nastoupit proti svému mateřskému klubu. Tehdejší Tesla se v lize trápila, dokonce hrozilo, že nejvyšší československou soutěž opustí.

Dominik Hašek nechtěl potopit Pardubice, dres Jihlavy odhodil do odpadkového koše

V neděli 28. ledna 1990 hrály Pardubice v Jihlavě a Dominik Hašek nechtěl proti svému klubu nastoupit. „Trenére, podívejte se: přece po nás nemůžete chtít, abychom pomáhali Pardubicím k sestupu. Příští sezonu se chceme vrátit domů… Přece nepošleme sami sebe do druhé ligy. Máme tam smlouvy, podle zákonů se tam po vojně musíme vrátit,“ řekl podle své knihy Dominik Hašek tehdejšímu kouči Dukly Jihlava Josefu Augustovi.

Ten nejprve povolil, ale druhý den se vše otočilo. „Nedá se nic dělat. Dostal jsem příkaz: večer musíte normálně nastoupit,“ řekl mu Josef Augusta. A stalo se. Dominik Hašek nastoupil proti tonoucím se Pardubicím…

„Byl jsem rozhodnutý odstoupit v průběhu utkání. Upozornil jsem na to mužstvo,“ pokračuje Dominik Hašek ve své knize. Ano, je to tak. Dominik Hašek nechtěl chytat proti svému mužstvu. Dnes věc nevídaná!

A tak Dominik Hašek hned po prvním zákroku odjel na střídačku s tím, že je zraněný. Josef Augusta a Jaroslav Holík byli podle jeho řádků nasupení. „Já se na to tady můžu vysrat,“ vybuchl pak Dominik Hašek v kabině o první pauze.

„Nebudu sám sobě kazit kariéru, přece nebudu makat na tom, abych svůj klub poslal do druhé ligy,“ křičel.

A jak držel žlutý jihlavský dres v ruce, mrštil s ním do odpadkového koše. „V tu chvíli jsem nemohl ten znak ani vidět,“ líčí Dominik Hašek. „Triko krásně zapadlo mezi smotané kusy izolací a slupky od pomeranče. Augusta s Holíkem nevěřili vlastním očím. Jako bych bodl do vosího hnízda.“

Po této události si musel Dominik Hašek sbalit věci a navléknout na sebe uniformu na vojenském útvaru v Liberci. Pardubice sice tehdejší zápas prohrály, ale i tak se zachránily. Vyhrály totiž skupinu o udržení.

Jenže návrat Dominika Haška do branky Pardubic se nekonal. Odchovanec Tesly totiž odešel do zámoří. V NHL okouzlil všechny…

Poslední zápas za Pardubice odchytal v Jihlavě během výluky NHL

Během výluky NHL v sezoně 1994/1995 nastoupil ke svým dvěma posledním zápasům za Pardubice. Dominik Hašek nastoupil za svůj mateřský klub doma 8. ledna 1995 proti Zlínu a 10. ledna 1995 na ledě Dukly Jihlava.

„Měl jsem strach. Vždyť já tři měsíce netrénoval, za celou dobu jsem byl dvakrát na ledě,“ popisuje Dominik Hašek. „Dorazil jsem v sobotu ráno a ještě večer jsem si s dorostem dvacet minut zatrénoval.“

A v neděli hrál proti Zlínu. „Ráno jsem zaspal rozbruslení. Večer to bylo hrozné. Ujistil jsem se v tom, že bez tréninku není možné hrát, člověk je hrozně pomalý. Meluzín mi dal dva góly, nebyl to můj ideální zápas. V prodloužení proměnil Tomáš Blažek penaltu, vyhráli jsme 5:4 a já měl velkou radost,“ píše Dominik Hašek.

Poslední zápas za Pardubice odchytal v Jihlavě. A to právě před 5322 dny. Od té doby stihl Dominik Hašek okouzlit zámoří svým uměním, vyhrát dva Stanley Cupu a dotáhnout českou reprezentaci k triumfu na olympiádě v Naganu.

Svůj poslední soutěžní zápas chytal Dominik Hašek 16. dubna 2008 v dresu Detroitu ve vyřazovacích bojích NHL proti Nashvillu.

Dnes se vrací do velkého hokejového kolotoče. A na něj usedá opět v dresu svého klubu – Pardubic.