03.08.2009
Jan Hrabal, foto Luboš Lang a Vladimír Škorpík

Nová sezona přinese zajímavé novinky. Domácí zápasy opět v bílých dresech!

PARDUBICE — Pět sezon hráli extraligoví hokejisté domácí zápasy v tmavých dresech. Od nové sezony, která již brzy vypukne, se pardubičtí fanoušci opět mohou těšit na to, že uvidí své mužstvo opět v bílých dresech, jak byli léta zvyklí.

Asociace profesionálních klubů totiž odsouhlasila změnu, že domácí mužstvo bude opět hrát ve světlé barevné kombinaci a hosté nastoupí v tmavé kombinaci. V případě Pardubic se tedy jedná o bílé dresy v domácím prostředí a červené venku.

„Na jednání APK jsme podpořili tuto variantu,“ prohlásil generální manažer pardubického hokejového klubu Zbyněk Kusý. Pro bylo dvanáct extraligových klubů, proti návrhu hlasovaly pražská Sparta a třinečtí Oceláři.

venkovní zápas

Finální podoba designu pardubických dresů pro sezonu 2009/2010 jde do svého finiše, poté budou představeny na oficiálních internetových stránkách HC Moeller Pardubice.

Poslední dvě kola s odstupem

Oproti minulým sezonám se česká nejvyšší hokejová soutěž bude muset sžít s velkou přestávkou. Ta je v plánu mezi 9. únorem a 3. březnem 2010.

„Před olympijskými hrami bude jako poslední sehráno kolo v úterý 9. února, další se pak uskuteční po skončení sportovního svátku. Na programu budou ještě 51. a 52. kolo, základní část skončí 5. března. 8. března začne předkolo, 16. března pak startuje čtvrtfinále play off České pojišťovny,“ uvedl pro www.hokej.cz šéf extraligy Stanislav Šulc. Olympiáda ve Vancouveru se koná od 17. do 28. února 2010.

„Čekají nás ještě tradiční reprezentační přestávky v listopadu a prosinci, kdy se hrají turnaje Karjala a Channel One Cup. V únoru bývaly Švédské hry, místo nich se ale uskuteční olympiáda ve Vancouveru,“ doplnil.

Libor Pivko

České hokejové se uskuteční ještě před začátkem extraligy, v termínu od 3. do 6. září 2009 přivítá úvodní podnik Euro Hockey Tour nová karlovarská aréna.

Změny v pravidlech? Popud Pardubic

Od nové sezony došlo také ke změnám pravidel. Ty inicioval pardubický hokejový klub. Podle prvního pravidla nesmí vystřídat tým, který vyhodí kotouč na zakázané uvolnění. To by mělo omezit vyhazování na icingy, což by mohlo pomoci plynulosti hry.

Další důležitou novinkou je fakt, že po vyloučení některého z hráčů se vždy bude vhazování v obranném pásmu oslabeného mužstva. „Mužstvo je potrestáno navíc tím, že se bude vhazovat v jeho obraně. Myslím si, že to je významný zásah. Kdo bude mít dobře natrénované přesilovky, tak získá v další sezoně hodně bodů,“ prohlásil Zbyněk Kusý.

Gól

Poslední změna se týká buly: od nové sezony se bude vhazování odehrávat výhradně na devíti určených bodech, nikoli na imaginárních místech poblíž přerušení hry. Tyto změny navrhl pardubický hokejový klub.

Televizní zápasy o hodinu později

Stejně jako v minulých sezonách budou televizní zápasy přenášeny Českou televizí na druhém programu ve čtvrtek. Nově budou mít stanovený začátek v 18.00 hodin, dříve to bylo o hodinu dříve.

Pardubický hokejový klub nemění začátky svých domácích zápasů, v pracovní dny se bude v ČEZ Areně hrát od 18.00 hodin, v dnech pracovního volna o hodinu dříve. Výjimkou je pouze souběh s konáním Zlaté přilby (neděle 4. října 2009, HC Eaton Pardubice – BK Mladá Boleslav) a Velké pardubické (neděle 11. října 2009, HC Eaton Pardubice – HC Sparta Praha), kdy budou zápasy zahájeny v 18.00 hodin.

Oproti minulému ročníku došlo u některých klubů ke změně začátku utkání. Vítkovice budou hrát ve všední dny nově místo v 17.00 hodin až od 17.30 hodin, v neděli zůstává start jejich utkání v 17.00 hodin. Slavia má od 1. listopadu nedělní hrací časy namísto 17.00 hodin už v 15.00 hodin, v tuto hodinu se bude hrát výjimečně i 6. prosince v Liberci.

Domácí zápas

Variantu na 15.00 hodin místo 17.00 hodin má v rozpisu naznačenou i pražská Sparta. Mistrovské Karlovy Vary si od 1. listopadu přesunou nedělní hrací čas ze 17.30 hodin na 16.00 hodin. Nováček soutěže Kometa Brno, která odkoupila licenci od Znojma, bude hrát ve všední dny od 18.00 hodin a v neděli od 17.00 hodin.

V posledních dvou kolech základní části se hrají všechna utkání ve shodném čase od 17.30. To je z důvodu regulérnosti závěru základní části.

Model vyřazovacích bojů zůstane zachován

Základní část bude odehrána po 52 kolech. Předkolo play off sedmého s desátým a osmého s devátým týmem se bude hrát na tři vítězné zápasy, čtvrtfinále, semifinále i finále pak na čtyři vítězství.

Celky na 11. až 14. místě čeká dalších dvanáct kol ve skupině o udržení, kam se započítá bilance ze základní části. Poslední tým soutěže po skončení play out čeká baráž o extraligu s vítězem první ligy.