31.07.2009
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Utkání s Kladnem splnilo svůj účel

PARDUBICE — Vítězstvím 4:2 nad celkem Kladna vstoupili hokejisté HC Moeller Pardubice do přípravného období na novou sezonu. Trenér Václav Sýkora si po zápase pochvaloval hlavně nasazení a bojovnost svých svěřenců. „Zápas splnil naše očekávání,“ nechal se slyšet pardubický kouč.

Zatímco počasí lákalo spíše k vodě, tak mnozí fanoušci pardubického hokeje si nenechali ujít první přípravné utkání Moelleru a hojně zaplnili malou halu ČEZ Areny. Pardubičtí hokejisté se jim za přízeň odměnili pohledným výkonem a čtyřmi brankami v kladenské síti.

„Bylo to první utkání v sezoně, takové potřebné zpestření dvou týdnů, kdy se jen intenzivně trénuje. I když se jednalo o přípravné utkání, byla to pro hráče příjemná změna. Můžeme pozitivně hodnotit nasazení hráčů v zápase, které neslo znaky prvního duelu v přípravě na novou sezonu,“ hodnotil čtvrteční duel Václav Sýkora.

Fotografie ze zápasu

Nejvíce se mu zamlouvalo nasazení obou týmů. „Souvisí to s tím, že to bylo první utkání v sezoně, hráči se na něj těšili. Je to pozitivní, hodně se trénuje všude. I ze strany Kladna to mělo potřebné tempo, oba týmy přistoupily k utkání dobře, to je to, co chceme v přípravných zápasech,“ pokračoval pardubický trenér.

Do utkání lépe vstoupilo Kladno, dvakrát se mu podařilo dostat se do vedení. Jedním z důvodů zpočátku aktivnější hry Středočechů mohl být i fakt, že Kladno mělo za sebou již jeden přípravný duel. Pro Pardubice to byla premiéra.

„Určitě to trošičku hrálo svou roli. Doteď hráči jen trénovali a utkání je o něčem jiném, má vyšší tempo. Je potřeba, aby se hráči orientovali v situacích, v tom mělo Kladno mělo malinkou výhodu,“ prohlásil Václav Sýkora.

Situace okolo Martina Richtera je zamotaná

Postupem času se ale hra vyrovnala, v jeho druhé polovině již byli Východočeši aktivnější a hlavně produktivnější. „Pak jsme se do zápasu dostali mnohem více a srovnali jsme tempo,“ konstatoval trenér HC Moeller Pardubice.

Zatímco některé opory v utkání odpočívaly, tak hráči, kteří bojují o své místo mezi vyvolenými pro extraligu, dostali více prostoru. „Nechci je hodnotit hned po prvním zápase, na to je příliš brzy, máme na to dost času. Pozitivně hodnotíme to, že kluci do toho šli s dobrým nasazením. To je vše, co od nich chceme v prvním zápase. Věci herní a taktické – na ty je zatím ještě čas. Navíc jsme hráli v jiné sestavě, než jsme doteď trénovali. Důležitý byl přístup,“ poznamenal.

Martin Richter

V sestavě Moelleru se objevil obránce Martin Richter. Ten naposledy nastoupil za Pardubice 28. října 2007 v Třinci. „On byl vidět v přesilovkových situacích, kdy po jeho střelách padly dvě branky z dorážek. Tam uplatnil svou přednost v podobě rychlé a přesné střely. Sice asistoval u prvního gólu, ale to bych mu nekladl za vinu, to byla otázka špatného taktického postavení nebo reakce na situaci, která vznikla. To je úkol dalších tréninků, které máme před sebou,“ řekl Václav Sýkora.

„U něj je situace trochu zamotaná. Martin tu má smlouvu, která byla přerušena a nyní řešíme, jakým způsobem to půjde dál,“ poznamenal kouč, jenž Martina Richtera trénoval v pražské Spartě v její mistrovské sezoně 2001/2002.