23.06.2009
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Opět 9! Dominik Hašek se vrátí ke svému pardubickému číslu

PARDUBICE — Po dvaceti letech opět vstoupil do pardubické hokejové arény k letnímu tréninku. Brankář Dominik Hašek se včera připojil k A týmu HC Moeller Pardubice, aby se začal společně s týmem chystat na novou sezonu. „Nikdo mi v kabině nevykal,“ usmívá se dobře naladěný brankář.

Z Prahy přijel raději už v neděli večer. „Nechtěl jsem jet až ráno. No, a na letní trénink do Pardubic jsem přijel přesně po dvaceti letech. Pak jsem byl ještě v devadesátým roce v Jihlavě. Ale tady to je dvacet let. Je to prostě zajímavé,“ zamýšlí se.

Dominik Hašek se nešetřil, když odcházel z hrací plochy, pot z něj doslova lítal. „Plánuji, že budu v Pardubicích chytat s číslem devět, tady jsem s ní hrál vždycky. Devětatřicítka patří do NHL,“ vyhlašuje Dominik Hašek.

Ten bere svůj návrat do Pardubic jako velkou výzvu, těší se na novou sezonu, ve které po dvaceti letech od jejího začátku obleče dres mateřského klubu. „Už je to vážně dávno. Hráli tady úplně jiní hráči,“ pátrá v paměti čtyřiačtyřicetiletý gólman.

Dominik Hašek

„Kdykoliv přijdete do nového prostředí, tak je to takový zajímavý pocit. Nevím, jestli jsem poznal všechny kluky, protože trénujeme na půlku. Ale s většinou jsem se seznámil. Podali jsme si ruce. Teď je začnu postupně poznávat. Do dneška jsem se s nikým osobně nesetkal. Je to pro mě úplně nové prostředí,“ pokračuje Dominik Hašek.

Ten je rád, že žádný z hráčů svému slavnému kolegovi nevyká. „Chvilku před tréninkem jsme si podali ruce. Ale jak jsme začali trénovat, tak už na to každý zapomněl. Všichni jsme jedno mužstvo. Jak říkám, člověk je v novém prostředí a pokaždé je to něco jiného,“ říká.

Jen tribuny a balkony jsou stejné, rozplývá se Dominik Hašek

Včera se nová pardubická jednička potkala se svým kolegou – Martinem Růžičkou. Ten by měl „Hašanovi“ v nadcházející sezoně krýt záda. „Nejdřív jsme se potkali v kabině… Ale když to řeknu popravdě, tak jsem nevěděl, který je to Růža,“ směje se.

„Jen jsem o něm slyšel. Kluky jsem viděl několikrát hrát, ale to byli v helmě. Když se s nimi setkáte osobně, tak je to samozřejmě něco úplně jiného. Bylo dobrý, že součástí tréninku byla i brankářská cvičení. Vždycky je fajn, když poznáte svého kolegu. Trochu jsme si na ploše ‚zablbli‘, zahráli basket a udělali pár rychlých pohybů,“ konstatuje.

Dominik Hašek

Právě na brankářská cvičení byl zaměřen první Haškův společný trénink v jeho staronovém působišti. Ten nachystal Jaroslav Landsman, se kterým Dominik Hašek chytal v pardubickém dorostu. „Byli jsme spoluhráči. Známe se dobře. Takže to byla jeho příprava. Jen jsem do toho zapojil rukavice, trochu baseballu, abychom si zahráli,“ komentuje svůj první den v ČEZ Areně.

Dominik Hašek se během tohoto týdne zúčastní všech tréninků s mužstvem. „Jen v pondělí a ve středu je příprava brankářů, takže místo posilovny budeme dělat speciální cvičení,“ poznamenává.

Naposledy chytal za Pardubice během výluky v NHL v sezoně 1994/1995, jeho poslední „plná“ sezona je 1988/1989… „Všechno je úplně jiné. Ne, že bych za ty roky tady nebyl, ale od mého posledního zápasu za Pardubice je jiné fakt všechno. Nejenom mužstvo, trenéři a vedení. Změnila se i šatna. Jediné, co je velice podobné, je stadion. I když prošel rekonstrukcí, tak v zásadě balkony a tribuny jsou stejné. Takže když vyjedete na led, tak máte podobné pocity,“ rozhlíží se po aréně závěrem.