19.06.2009
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Zajímavé zpestření. Hráči trénují na Dostihovém závodišti Pardubice

PARDUBICE — Převážně v domácích podmínkách se na novou sezonu připravují hokejisté Pardubic. Přesto si nový realizační tým připravil pro své svěřence novinku: hráči trénují i v prostorách Dostihového závodiště Pardubice. „Můžeme tam dělat spoustu věcí, tamní prostředí je velmi rozmanité,“ zdůvodňuje tuto volbu kouč Václav Sýkora.

Je to poprvé, co se pardubičtí hokejisté připravují i v prostředí, které je stvořeno pro dostihové sporty. Areál závodiště poskytuje hráčům široké možnosti pro trénink, kterých trenéři rádi využívají.

„Je tam dlouhá asfaltová rovinka do mírného kopce, kterou využíváme pro kolečkové brusle, pak jsou tam dva písečné terény, jež nabízejí velikou škálu možností. Jsou tam tribuny se schody, které nejsou dlouhé ani strmé, ale nám se hodí. Jsou tam betonové stupně, náspy, můžeme tam dělat seběhy, výběhy a tak dále,“ popisuje možnosti areálu trenér Sýkora.

„Máme tam k dispozici travnatou plochu, kde se dá hrát fotbálek pro doplnění. Na jednom místě je několik sportovišť,“ pokračuje hlavní kouč HC Moeller Pardubice s tím, že hráči rozhodně neběhají po areálu jako koně při dostizích. „Na to rozhodně nemáme, my zdoláváme překážky jiného charakteru.“

Letní příprava

Kouč Václav Sýkora je rád, že se jeho svěřenci mohou na novou sezonu chystat v areálu závodiště. „Vedení Dostihového spolku nám vyšlo maximálně vstříc, můžeme využít jejich areál. Jsme velice rádi, že zde můžeme trénovat. Rád bych i touto cestou poděkoval vedení spolku, že nám umožnili zde trénovat,“ říká.

Trenérský triumvirát Václav Sýkora – Jan Votruba – Ivan Svědík se snaží, aby příprava hokejistů byla co nejrozmanitější a nejednalo se pouze o nutný letní drill. „Spojení vyústilo v to, že celá letní příprava je trochu jinak zaměřena, chceme využít nejmodernější trendy v přípravě, co se týče i jiného způsobu posilování, ale hodně cvičení na nestabilních plochách a držení rovnováhy,“ prohlašuje trenér Sýkora.

„V tomto se to hodně změnilo. Nadále pokračujeme v klasických posilovnách a intervalových trénincích. Celá letní příprava je pro hráče pestřejší a zajímavější. ‚Gró‘ letní přípravy dělá Ivan Svědík, který vše plánuje. Konzultujeme to všichni tři. Plán letní přípravy děláme společně, dělíme se o náplň. Funguje to velmi dobře,“ dodává Václav Sýkora.