15.06.2009
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Příprava na sezonu pokračuje naplno, hokejisté Pardubic dostávají zabrat

PARDUBICE — Nejnepříjemnější část hokejového roku se přehoupla do závěrečné třetiny. V domácích podmínkách se po návratu ze soustředění ve Vysokých Tatrách chystají pardubičtí hokejisté na novou sezonu. „Pokračujeme v práci, využíváme všech místních možností,“ říká trenér Václav Sýkora.

Východočeši jsou v plném zápřahu. V minulém týdnu trénovali tři dny dvoufázově, dva jednofázově. „Předtím jsme měli za sebou jeden kompenzační týden, hráči měli toho naloženo docela dost. To jsme trénovali jednofázově s výjimkou marodů, kteří něco zanedbali. Ti měli naloženo něco navíc. Teď jsme najeli na model tří dvoufázových dnů a dvou jednofázových během týdne. Vždy trénujeme v podobných týdenních blocích,“ přibližuje režim pardubický kouč.

Na každý den plánuje trojice Václav Sýkora – Jan Votruba – Ivan Svědík zajímavý a rozličný program. „Nejvíce využíváme vlastní arénu, posilovnu, plochu a závodiště pro Velkou pardubickou, dále pak okolní terény, lesy, jezdíme na kolech po okolních silnicích,“ pokračuje Václav Sýkora.

„Dopoledne jsme měli zaměřené na sílu. Jedna část probíhala na švýcarských balonech, jedna skupina trénovala odrazovou sílu na tribunách na závodišti, druhá měla intervalové zatížení na bruslích. Pak jsme to prohodili, dopoledne to byly dvouapůlhodinové tréninky, odpoledne dvouhodinové,“ tvrdí kouč Pardubic.

Letní příprava

Mužstvo trénuje pohromadě, výjimkou je pouze gólman Dominik Hašek, jenž polyká dávky svého osobního kouče Josefa Bruka. „Dominik se k týmu připojí v posledním týdnu měsíce června, pak s námi půjde 20. července na led,“ informuje Václav Sýkora.

Oproti minulé sezoně prošel změnami realizační tým A mužstva. „Přišel Honza Votruba, je tu s námi Ivan Svědík, který je na letní přípravu zaměřen. V tomto má veliké zkušenosti, dělá to profesionálně,“ říká.

Nový realizační tým funguje velmi dobře

„Spojení vyústilo v to, že celá letní příprava je trochu jinak zaměřena, chceme využít nejmodernější trendy v přípravě, co se týče i jiného způsobu posilování, ale hodně cvičení na nestabilních plochách, držení rovnováhy. V tomto se to hodně změnilo. Nadále pokračujeme v klasických posilovnách a intervalových trénincích. Celá letní příprava je pro hráče pestřejší a zajímavější,“ konstatuje Václav Sýkora.

„Gró letní přípravy dělá Ivan Svědík, který vše plánuje. Konzultujeme to všichni tři. Plán letní přípravy děláme společně, dělíme se o náplň. Tím, jak je rozmanitá a někteří hráči nejsou schopni dělat vše ze zdravotních důvodů, máme dost práce všichni tři. Proto jsme chtěli posílit realizační tým. Funguje to velmi dobře,“ říká.

Letní příprava

Během letní přípravy si hráči užijí i dost legrace. A to zvláště při doplňkových herních disciplínách. „Prvek zábavy splňují hry, které zařazujeme do letního tréninku – florbal, basketbal, fotbálek. Hlavní penzum je trošku někde jinde, hry to spíše doplňují, aby to nebyl jen dril. Jiné věci však nejdou jinak natrénovat, drilu tam je dost. Oblíbenost letní přípravy není příliš veliká, nabrání základu pro zimu je však nezbytná,“ glosuje trenér Sýkora.

Spolu se svými bývalými spoluhráči trénují i Tomáš Rolinek, Petr Čáslava a Michal Mikeska. „Nemáme až tolik lidí v přípravě, nedělá  nám to organizační problémy. Připravují se s námi, ale ne v takové míře. Ale třeba Petr Čáslava trénuje v plném rozsahu, Michal Mikeska a Tomáš Rolinek to mají upravené. Ale pokud jsou s námi, tak absolvují celý program,“ dodává trenér pardubických hokejistů.