09.05.2009
(HoH)

Krev, pot a slzy. Hokejisté nabírají síly na novou sezonu ve Vysokých Tatrách

VYSOKÉ TATRY/PARDUBICE — Na velmi náročném soustředění jsou hokejisté HC Moeller Pardubice. Ti po celý týden nabírají fyzickou kondici ve slovenských velehorách – Vysokých Tatrách. Nyní jsou zhruba v polovině své práce, do Pardubic se vrátí v pátek ráno.

Několik fází, program rozpracovaný do sebemenších detailů. Trenérský triumvirát Václav Sýkora – Jan Votruba – Ivan Svědík nachystal svým svěřencům náročnou dřinu. „Je tam hodně práce. Máme modifikované verze tréninků v tomto časovém období, čili velké objemy práce vytrvalostního charakteru,“ řekl hlavní kouč Václav Sýkora.

„Hlavně ze začátku chodíme v terénu, dále pak běháme. Pracujeme na síle, trénujeme koordinaci, dynamickou a maximální sílu,“ pokračoval šéf pardubické kabiny.

Hotel FIS pod skokanskými můstky na Štrbském plese poskytuje hráčům a trenérům široké možnosti využití. Samozřejmostí je kvalitně vybavená posilovna, ve které hokejisté tráví mnoho času. „Máme tu i spoustu materiálu. O zábavu tak máme postaráno,“ lehce se pousmál trenér Sýkora.

Drsnější příprava má něco do sebe

V ranních blocích pracují hráči v okolí hotelu. Program začíná časnou ranní rozcvičkou před snídaní. „Dostaneme se tak rychle na čistý horský vzduch. Po ní přijde hlavní jednotka dopoledne na sportovištích v okolí: v posilovně, tělocvičně a tak dále. Odpoledne chodíme do terénu,“ popsal program Václav Sýkora.

Zvláště po obědě si hráči opravdu užijí. Výjimkou totiž nejsou vysokohorské výšlapy pod vedením horských vůdců. Co nejvíce časů pracují hokejisté ve vysokých nadmořských výškách, kde je méně kyslíku. To přináší jen pozitivní efekt…

„Máme asi pět tras, uvidíme, kam se dostaneme,“ řekl Václav Sýkora. Důležité pro výběr je počasí a množství sněhu na nich. Zatímco v České republice naleznete sněhovou pokrývku pouze na odlehlých místech v Krkonoších, ve Vysokých Tatrách je ho spousty.

„Drsnější podmínky mají něco do sebe. Je to tvrdší výchova a příprava. Je to něco jiného, než na co jsou hráči zvyklí. Bereme to jako klad než jako negativum,“ podotkl závěrem Václav Sýkora.