09.08.2006
Jan Hrabal

Miloš Říha byl po zápase spokojený, mezery viděl hlavně v defenzívě

Poprvé po svém druhém návratu do Pardubic vedl trenér Miloš Říha hokejisty HC Moeller v pardubické ČEZ Areně. V pořadí čtvrtém přípravném utkání jeho svěřenci porazili Hradec Králové 4:1, když o svém vítězství rozhodli už v první třetině. Hosté naopak uspěli v trestných stříleních, která vylepšila závěr utkání.

„Po soustředění, kdy máme volnější týden, tak si myslím, že všichni splnili, to co jsme očekávali. Nehovořil bych ale vyloženě o kvalitním utkání,“ hodnotí uplynulé východočeské derby pardubický trenér.

Pardubice vstoupily do zápasu poměrně pasivně. Ale po pětiminutovce, ve které byl prvoligista lepší, udeřily. V rozmezí jedenácti minut nasypal HC Moeller do branky Alexandra Hyláka čtyři puky a rázně nakročil ke konečnému vítězství. Trenér Miloš Říha v hodnocení utkání našel hlavně chyby v defenzívě, přestože HC Moeller při hře neinkasoval.

„Byla jich spousta. Dělali jsme je buď z přemíry snahy nebo z toho, že někteří noví hráči neznají zcela náš systém, který chceme hrát. Chybičky samozřejmě mohou být, ale s některými věcmi, které jsme vytvořili, tak s nimi spokojeni být nemůžeme,“ pokračuje trenér HC Moeller.

Pardubičtí stříleli branky jen v první třetině. V dalších dějstvích se už diváci gólu v královéhradecké síti nedočkali. Šance si ale extraligista vypracoval. „Za stavu 4:0 jsme hráli dobře do obrany, měli jsme tam i tři brejky. Kdybychom některý z nich rozhodli, tak bychom soupeře dorazili a nebyl by tak aktivní. Se stavem 4:0 jde stále něco udělat,“ tvrdí Miloš Říha

„Pak jsme zbytečně faulovali hokejkami, špatně jsme to dohrávali a tam se vývoj zápasu může otočit. Vytýkal jsem závěr a koncovku. Začali jsme to zlehčovat a nehráli tak jednoduše v předbrankovém prostoru,“ doplňuje.

Zápas nabídl poměrně pohledný hokej. Na to, že obě mužstva netrénují ani ne měsíc, tak k vidění byla spousta pěkných hokejových okamžiků. Rozhodčí Alexandr Chlaň docela často vylučoval. A hlavně pardubické hráče… „Byly tam i fauly z druhé strany. Hráčům jsem jejich přestupky samozřejmě vytknul, hráli jsme moc hokejkami, ale i na druhé straně tam byla hákování, strhnutí hráčů a tak. Jsou to přípravná utkání, s tím se musí počítat. Vyzkoušeli jsme si i oslabení, která jsme hráli velice dobře,“ ohlíží se pozitivně.

Do utkání nenastoupili někteří hráči, které trápí zdravotní neduhy. Petr Koukal, František Mrázek, Petr Sýkora a Aleš Píša zápolí a nachlazením. „Přechod z tepla po náročných soustředěních na ně dolehl a nachladili se.“

Trenér Miloš Říha protočil v polovině utkání oba brankáře. Ján Lašák a Vladislav Koutský se střídali i při nájezdech na samém konci zápasu. „Domluvili jsme se na penaltách, tak ať si to zkusí oba. Proč je nepoznávat, kdy bychom to chtěli takhle hrát i v lize? Když třeba gólman dostane první dva góly, tak proč ho nevyměnit, když můžeme věřit druhému gólmanovi...“ zdůvodňuje svou volbu Miloš Říha.

V pardubické obraně se zdravě sebevědomým výkonem prezentoval mladý obránce Jaroslav Koma, který je v Pardubicích na zkoušku. „Je docela suverénní. Musím říci, že mě docela překvapil. Nikoho se nebojí, to je dobře. Je tu na zkoušku, bude hrát i proti Kometě Brno, aby měl dost možností se ukázat.“

Právě zítřejší utkání s Kometou Brno by mělo být poslední, kdy trenér Říha chce testovat a blíže poznávat mladší hráče. O den později plánuje zúžení kádru na pětadvacet jmen. „Počítáme tedy se třiadvaceti hráči v poli, dvěma brankáři a s třetím – juniorem. Teď je nás pořád dost. Na Chimik, se kterým hrajeme v pondělí, bychom chtěli narukovat už v co nejsilnější sestavě,“ dodává Miloš Říha.