21.03.2009
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Mám čisté svědomí, říká Václav Sýkora

PARDUBICE — Ve čtvrtfinále porážkou 3:4 na zápasy skončila pouť hokejistů HC Moeller Pardubice letošní sezonou. Po výborném umístění v základní části se Východočechům nepodařilo přejít přes první kolo vyřazovacích bojů. „Plzeň za tím šla víc než my. Sérii hrála více srdcem. To byl důvod, který to celé převážil na její stranu,“ myslí si pardubický kouč Václav Sýkora.

Trenérská kariéra Václava Sýkory
  • 2008/2009 — HC Moeller Pardubice:
    59 utkání: 32 vítězství, 27 porážek
  • 10 sezon v naší nejvyšší soutěži:
    504 utkání, 231 vítězství, 50 remíz, 224 porážek

Václav Sýkora„Člověku to dochází s odstupem času. Porážka v sedmém zápase hodně mrzí, ale na druhou stranu je nutné to brát objektivně. Postup Plzně byl možná spravedlivější,“ pokračuje trenér HC Moeller Pardubice.

Hokejisté Pardubic narazili na soubor, který skvěle dirigoval Martin Straka. Právě jasně nejlepší hráč celé série rozhod vyrovnanou bitvu ve prospěch Plzně.

„Soupeř byl jednou velkou partou bojovníků, která byla vedená nejen Martinem Strakou, ale celou první lajnou. Ta jasně převyšovala všechny hráče, a to u obou celků. To byl velmi důležitý bod série,“ tvrdí trenér Pardubic.

„Kapitán Martin Straka? To je kapitola sama pro sebe. To byl jasně nejvýraznější hráč, velký vůdce. Vystupoval jako obrovská hvězda, která ale hraje pro mužstvo. Vyloženě se pro něj obětoval,“ říká.

„Vedle svého nesporného hokejového umění dokázal dát do hry důležité věci, které se zpravidla přisuzují nosičům vody. Nesčetněkrát si lehl do nebezpečné střely. Hráči technického zaměření mají mnohdy pocit, že tohle je práce pro někoho jiného. Nevidíte to u nich. U Martina to byla naprosto běžná věc,“ konstatuje Václav Sýkora.

Dva inkasované góly v přesilovkách? Unikátní věc…

Podle něj byl jasné, že Martin Straka potáhne Plzeň. „Ale že až takovým způsobem, to se nečekalo. Přestože má určitý hokejový věk, tak ze své špičkové výkonnosti nic neztratil. Jenže on předvedl obrovskou dávku sebeobětování až na hranici zranění. To bylo obdivuhodné, a jak říkáte, až nečekané. Obrovsky strhnul celý zbytek týmu,“ konstatuje trenér pardubických hokejistů.

Velkou bitvu s Plzní právě Martin Straka spolurozhodl. Ve druhém prodloužení sice nejprve plzeňský kapitán musel na ošetřovnu, po návratu však poslal gólovou přihrávku na Martina Adamského.

Václav Sýkora

„Takový zápas, který celé klání zdánlivě rozhodl, si člověk v hlavě promítá nejvíce. Přiznám se, že do dneška jsem si ho nepustil. Teprve se na to v klidu chystám. Ale stejně vám to v hlavě pořád straší, mrzí to hrozně. Třeba Tvrdíkova tyč, kdy rozhodovaly centimetry, jestli se puk odrazí do brány nebo ven. Spoustu věcí z toho v sobě mám. Jednoznačně tvrdím, že jsme měli na postup. Sice se tam staly nečekané věci. Od našeho parádního vstupu do zápasu přes dva inkasované góly při naší přesilovce. To se tak často nestává,“ lituje posledního extraligového utkání.

Pardubice v něm inkasovaly dvě branky ve vlastních přesilovkách. „Ono ani v základní části to tolikrát nebylo. A nám se to přihodilo dvakrát v sedmém utkání. To je unikátní věc. Zase klobouk dolů před naším mužstvem, jak se dokázalo zmobilizovat a výsledek srovnat. Mužstvo prokázalo velkou vůli a ukázaly se i zárodky toho, že tým je bojovný. Ale prostě to nemá úplně v krvi, není to přirozené,“ říká jasně.

Snažil jsem se odvést maximum

„Jeden z našich hráčů, a nemyslím tím obránce, měl Adamského v prodloužení pokrýt. Jenže zareagoval pozdě, neměl v sobě pud, že tu situaci musí zajistit, že musí dozadu pomoct. Kdyby to vyhodnotil správně, tak Adamský byl v tu chvíli tak obsazený, že si myslím, že by mu Straka vůbec nenahrál. Vedle množství našich šancí, mi v hlavě utkvěla především tahle situace. Kdybychom více chtěli, tak jsme takovou branku nedostali. To je typický příklad. Nedokázali jsme po celou dobu hrát ‚play offový‘ hokej. Především ve třetím a šestém utkání série,“ tvrdí.

„Takový rys týmu se ukazoval už v sezoně. Ano, my jsme otočili plno utkání v závěru, ve třetí třetině, což ukazuje na charakter týmu. Ale kolikrát k takovému vývoji vůbec nemuselo dojít. Sami jsme si zavařili,“ konstatuje trenér Moelleru.

Václav Sýkora

Faktorů, proč Pardubice před týdnem vypadly, je však daleko více. Jedním z nich může být i neúčast obránce Petra Čáslavy v rozhodujícím duelu… „Zase to vztahujeme na poslední zápas, který o sérii jako by rozhodl. Já to tak nevidím. Každopádně Petr nám strašně, strašně chyběl. I když nehrál, přesto jsme měli dost šancí utkání rozhodnout. Doteď necítím jako dobré rozhodnutí jeho potrestání v šestém zápase. Trest ve hře nebyl adekvátní. Posoudili to jako faul, prosím. Asi jako najetí, nebo jak bych to klasifikoval. Samotný střet byl čistý. Nebylo správné rozhodnutí, aby přišel o sedmý zápas,“ myslí si s odstupem času.

Václav Sýkora dovedl Pardubice v základní části ke druhému místu, což je pro tuto fázi sezony výborný výsledek. „Práci nechci posuzovat. To ať udělají jiní. Spíš bych chtěl říci, že mám čisté svědomí. Snažil jsem se odvést maximum dané okolnostmi, podmínkami a možnostmi. Netvrdím, že jsem udělal vždycky všechno stoprocentně správně. Každý člověk je omylný a může dělat chyby. Ale nějaká práce za námi vidět je. Víc bych to nechtěl rozebírat,“ dodává trenér HC Moeller Pardubice.