17.03.2009
Vladimír Gregor

Libor Pivko: Sezona byla dobrá, škoda jen toho play off

PARDUBICE — Na kostce s časomírou se rozbíhá osmá minuta druhého prodloužení, Straka vybojuje u mantinelu kotouč a posílá jej na hůl Adamského. Ten neváhá a rychlým švihem jej posílá přesně k tyči. V tu chvíli se zastavují srdce všech pardubických fanoušků – je dobojováno. Libor Pivko sice zaznamenal tři kanadské body, ty však do semifinále Moeller nedovedly.

„Je to teď těžké, každý se s tím srovnává sám jinak. Mě osobně to hodně mrzí, ale život jde dál. Je to hokej. Dáte do toho všechno, když to potom stejně nevyjde, hledáte chyby, co nevyšlo, co se dalo udělat jinak,“ krčil smutně rameny.

Plzeň, co se skóre týče, tahala téměř celé utkání za delší konec a pět minut před koncem už doufal v možnost prodloužení asi málokdo. Věděli jsme, že už není cesty zpět, že není na co se šetřit a na co čekat. Nakonec se nám povedlo dát branku až těsně před koncem,“ vzpomenul na euforické chvilky, které vrátily v tu chvíli Pardubice zpět do boje o postup.

Psychickou pohodu přenesli domácí hráči i do úvodu prodloužení, kdy se zdálo, že šťastné rozuzlení dramatu visí doslova na vlásku. „Řekli jsme si, že musíme hodně střílet, gól že může padnout z čehokoliv. Chtěli jsme udělat něco hned zkraje, měli jsme tam pár vyložených šancí, ale gól z toho nedali,“ připomněl šance Zohorny a Tvrdíka, kdy dokonce v jednom případě zazvonila tyč.

Na šance se ale hokej nehraje, počítají se pouze branky. Téměř třicet minut čistého času se o ni v prodloužení marně pokoušeli střelci obou týmů, rozhodla nakonec jediná chybička. „My jsme hodně chtěli, hráli jsme doma a chtěli jsme vyhrát. To k hokeji patří, buď dáte šanci a zvítězíte, nebo nedáte a prohrajete. Šťastnější byla ale Plzeň, sedmý zápas už je jen loterie,“ pronesl s těžko skrývaným zármutkem Libor Pivko.

Libor Pivko

Katem pardubických hokejistů se nakonec stal ten, kvůli kterému po šestém utkání vypukla hromadná bitka na ledě i mediální přestřelka. Martin Straka jednu branku sám dal, dvě další včetně té vítězné vymyslel pro své spoluhráče. „Určitě rozhodl on a jeho formace. Tam snad nedal gól ani nikdo jiný. Martin je jeden z nejlepších hráčů extraligy a v play off to jen potvrdil,“ ocenil kvality šikovného forwarda.

Pardubice vyřazením přišly o možnost obhájit druhou příčku po základní části, přesto se oproti loňskému propadáku Moeller výrazně přiblížil výkonnosti minulých sezón. „Nikdo nečekal, že budeme hrát takhle vysoko. Mysleli jsme, že budeme hrát někde okolo desátého místa, přitom celou základní část jsme hráli dobře. Řekl bych, že to byla dobrá sezóna, škoda jen toho play off.“

Alespoň jedno prvenství Východočeši ale přeci jen obhájí. Pardubičtí fanoušci v maximálním možném počtu předvedli kulisu hodnou rozhodujícího duelu a ani nešťastný závěr a urážlivá gesta některých hráčů soupeře nevyvolal žádné odvetné akce z jejich řad. „Fanoušci byli skvělí. Chtěl bych poděkovat i za ostatní kluky, byli vynikající celou sezónu a drželi nás, i když se zrovna nedařilo. Věřím, že nám zachovají přízeň i v následující sezóně.“