14.03.2009
Zbyněk Kusý

Prohlášení

PARDUBICE — HC Moeller Pardubice prostřednictvím generálního manažera klubu Zbyňka Kusého vydává následující prohlášení k pátečnímu šestému utkání čtvrtfinálové série HC Lasselsberger Plzeň – HC Moeller Pardubice. PROHLÁŠENÍ BYLO AKTUALIZOVÁNO O PRŮKAZNÉ VIDEOZÁBĚRY!

Prohlédněte si videa

„V tomto utkání jsme nehráli tak dobře jako v posledním vzájemném utkání v Plzni. Nedařily se nám přesilovky, neproměnili jsme některé stoprocentní šance, které jsme měli během celého zápasu. To poznamenalo výkon celého mužstva.

Co se týče nešťastného okamžiku, který se stal v posledních osmi sekundách zápasu, tak popíšu-li to v úvodu čistě zpravodajsky, tak naše mužstvo hrálo bez brankáře v power play, chtěli jsme zkorigovat stav utkání. Při střele od modré čáry se kotouč odrazil k plzeňskému hráči, který okamžitě přihrál na levé křídlo Martinu Strakovi, ten postupoval po křídle směrem k naší brance. Zhruba na červené čáře došlo ke kontaktu zhruba metr až dva před mantinelem mezi ním a Petrem Čáslavou.

Nejsem školený rozhodčí, proto si nedovolím říci názor, zda to byl faul nebo ne. Každopádně si moc dobře pamatuji situaci v letošním ročníku Ligy mistrů, kde podobným způsobem byl na mantinel sražen Tomáš Rolinek v dresu Magnitogorsku a tento souboj nebyl označen jako faul. My se nemůžeme bránit proti rozhodnutí arbitrů, pouze dle platných legislativních norem můžeme dodatečně řešit jejich případná pochybení. Petr Čáslava šel do tohoto zákroku naplno právě proto, že jsme mohli dostat další gól, což nikdo nechtěl. Věřím mu, že nevnímal, že jeho soupeřem je Martin Straka. Ten má bohužel trochu subtilnější postavu, Petr Čáslava patří mezi nejvyšší hráče v lize, nezvedl ruce a protože to bylo zhruba metr od mantinelu, tak to vypadalo velmi nepříjemně z tribun plzeňské ČEZ Arény. Rozhodčí se podle toho asi také zachovali a klasifikovali tento souboj jako faul.

Rozhodčí je pánem na hřišti a může takový zákrok oklasifikovat tak, jak uzná za vhodné. On měl tři možnosti, vybral si tu nejhorší pro hráče: udělil mu trest ve hře. Podle mého názoru tam zásah na hlavu nebyl, Martin byl v okamžiku střetu trochu skrčený, nebyl stoprocentně připraven na střet. Díky tomu, že to bylo trochu dál od mantinelu, tak zákrok vypadal takto.

Sudí nemají možnost desatera opakování na videu, proto je jejich reakce taková. V této záležitosti jsme dnes dle soutěžního a disciplinárního řádu podali oficiální protest proti klasifikaci faulu jako trestu ve hře. Nesouhlasíme s tím, že to byl likvidační faul. Petr Čáslava nikdy nebyl hráčem, který by ve své kariéře měl za sebou fauly likvidačního charakteru. Do zákroku nešel s úmyslem zranit protihráčem.

Otázkou je, jak k tomu přistoupí disciplinární komise. Trest ve hře znamená automaticky stop na další utkání. ‚Disciplinárka‘ může tento trest přehodnotit a zvýšit. To je v její kompetenci. Každopádně je jasné, že Petr Čáslava nemůže nastoupit do nedělního zápasu.

Ihned po tomto incidentu u mantinelu byl náš hráč Čáslava napaden postupně třemi hráči soupeře, kteří naprosto evidentně ve všech případech na hlavu hráče našeho mužstva s jednoznačným úmyslem jej zranit.

Většina diváků neměla k dispozici tento záznam, Česká televize jej neukázala, my ho máme. Proto jej zveřejníme na internetu k posouzení, aby si mohli diváci udělat obrázek o naší druhé stížnosti.

V tomto případě žádáme o dodatečné disciplinární potrestání o nejméně dvou hráčů, kteří šli do tohoto souboje po odpískání, způsobem, které se dají posoudit jako likvidační, poněvadž směřovaly na hlavu hráče.

Podali jsme oficiální stížnost na výkon obou rozhodčích, využili jsme stejné argumenty jako v prvních dvou legislativních postupech. Jde nám o samostatný nájezd Libora Pivka za účasti Tomáše Divíška těsně po vstřelení branky na 1:3 z našeho pohledu. Na semináři rozhodčí před play off byla stanovena kritéria, dle kterých lze nařídit trestné střílení. V tomto případě šlo popsanou situaci, že za ni musí být nařízeno trestné střílení. Včera rozhodčí posoudili tuto věc chybně dle našeho názoru.

Co se týče toho, co se dělo na naší střídačce. Chápeme, že není možné uhlídat každého návštěvníka zimního stadionu, jde vždy o pár jedinců, kteří pak strhnou ostatní.

Pokud mám správné informace, bude problém chování plzeňského publika řešit ředitel soutěže nebo Asociace profesionálních klubů. V této oblasti nemůžeme podnikat žádné další kroky.

Série měla doteď vynikající průběh, nebyly tam žádné incidenty. Ještěže se nikomu nic nestalo. Občas v ledním hokeji dochází k takovým věcem, které pokazí dobrý dojem ze sportovního klání.

Rozhodněme sérii na ledě férovým soubojem tak, abychom na svůj mohli být hrdi na svůj tým po skončení utkání.“