05.03.2009
Vladimír Gregor, fotografie Luboš Lang

Libor Pivko: Je to jen první zápas

PARDUBICE — Zahajovací duel čtvrtfinálové série Pardubic s Plzní nabídl divákům, alespoň co se dramatu týče, naprosté maximum. Zápletku nakonec vyřešila jediná proměněná penalta, která rozesmutněla zaplněné tribuny pardubické Areny. Domácí střelci neměli svůj den, takřka z padesáti střel se ujala pouze jediná. Nevedlo se ani druhému nejúspěšnějšímu kanonýrovi Moelleru po základní části Liboru Pivkovi, jenž neproměnil dvě slibné šance a ztroskotal na Cháberovi i v samostatných nájezdech.

„Byl to hodně těžký zápas. Čtrnáctidenní pauza byla znát a trochu jsme za sebou tahali nohy. Rozehráli jsme se trochu až ve třetí třetině, tam jsme ale paradoxně dostali vyrovnávací gól. Ale o tom je play off. My dnes dali ze spousty šancí pouze jeden gól a Plzeň dala o jeden více,“ hodnotil bez emocí pocity po prvním čtvrtfinále.

Pardubice sice prohrou ztratily teoretickou výhodu domácího zápasu navíc, série ale teprve začíná. A co bude rozhodovat? „Určitě kdo dá víc gólů,“ usmívá se Libor Pivko. „Je to jen první zápas, pro nás to nic neznamená, nic se neděje. Zítra to bude z naší strany o 100% lepší výkon!“

Klíčem k úspěchu Západočechů se ukázal být bezchybný výkon Jana Chábery, jehož pokořil pouze Jan Starý v prvním dějství hry. Ten minutu před koncem zázračně zlikvidoval i gólovou dorážku právě Liboru Pivkovi. „Divoch (Tomáš Divíšek pozn.red.) chtěl nejdříve vystřelit, pak to ale poslal Jirkovi Cetkovskému na druhou stranu a ke mně se to už jen odrazilo. Snažil jsem se to z posledních sil dorazit, ale jak to Chábera chytil, nebo jak ho to trefilo, to vůbec nevím,“ kroutil hlavou nad jedním z klíčových okamžiků utkání.

Libor Pivko

Nejdiskutabilnější moment přišel v osmé minutě prodloužení, kdy domácí přeci jen dotlačili puk za brankovou čáru, sudí Minář pohotově branku uznal a pardubická střídačka naskákala za bouřlivých ovací tribun na led. Jenže… „Před brankou stál puk, dva jsme tam do něj plácli a tlačili jej do branky. Pak na nás naskákali dva plzeňští beci a když jsem se postavil, puk byl v brance a sudí nám ukazoval gól. Pak se šel ale podívat na video a rozhodnutí padlo, jaké padlo,“ pokrčil rameny.

Důvodů, proč neuznat branku, je v hokejových pravidlech uvedeno hned několik, nicméně marně čekal celý stadion včetně hráčů na zdůvodnění tohoto rozhodnutí. „Opravdu netuším, proč nakonec branka uznána nebyla. Puk byl jednoznačně za brankovou čarou. Kapitán Snopek nám v šatně jenom povídal, že snad měl někdo ležet na Cháberovi, což je ale nesmysl. S Divochem jsme oba leželi na zemi a na nás byli plzeňští beci,“ popsal celou spornou situaci ze svého pohledu.

Domácí střídačka se tak znovu musela spořádaně vrátit na svá místa a vítězné perníčky byly bleskově vyklizeny z ledové plochy. V nájezdech byli šťastnější hosté a mohou jít do zítřejšího duelu s optimismem. „Samozřejmě je těžké se po takové situaci, kdy už slavíme výhru, vrátit a koncentrovat na zbytek utkání. Ale bereme to, jak to je. Rozhodly nájezdy a Plzeň dala víc gólů než my. Nájezdy bez branky se vyhrát nedají,“ uzavřel své dojmy ze zahajovacího klání Libor Pivko.