04.03.2009
Jan Hrabal

Otevřete brány, čtvrtfinále play off startuje. Dnes v 17.00 hodin!

PARDUBICE — A je to tady! Hokejisté a fanoušci HC Moeller Pardubice se dočkali! Po dvou letech zhlédne pardubická ČEZ Arena zápas, ve kterém jde o mnoho – utkání play off. K prvnímu zápasu čtvrtfinále nastoupí dnes od 17.00 hodin celky Pardubic a Plzně.

Statistický předzápasový souhrn

Otázky před zápasem
  • Vstoupí Moeller vítězně do čtvrtfinále s Plzní?
  • Bude na hře Pardubic znát zápasový výpadek?
  • Ubrání Východočechy Strakovu formaci?
  • Dorazí do pardubické ČEZ Areny více než 9500 diváků?

Vilém Weiss
Mluvíme-li o historii ledního hokeje v Pardubicích, musíme začít jménem Vilém Weiss. Ten se narodil 10. února 1890? zemřel 1. května 1975. Učiteli, později řediteli školy, výborném sportovci, ale hlavně vynikajícím člověku, kterého měli všichni rádi. Možná i proto, že byl průkopníkem neznámé „Kanady“, kterou se mu podařilo ve dvacátých letech minulého století propagovat tak, až se uchytila a získala oblibu. Neúnavný obětavec přitom neměl lehký život. Prodělal několik těžkých nemocí, ze kterých se vyléčil zásluhou vysportovaného těla. Celý den byl v pohybu na vzduchu. Velmi často jezdil na kole ráno do Prahy a večer s nákupem sportovních potřeb zpět. Cesty byly důsledkem toho, že v Pardubicích v té době nebyl žádný sportovní obchod, proto i řadu nejnutnějších potřeb vyráběl sám. Dokladem jsou jako cennost v klubu uloženy jeho ručně šité boty s bruslemi. Mimo toho aktivně hrál kopanou, tenis, bandy hokej a kanadský lední hokej. Věnoval se také jízdě na koni, cyklistice, turistice a lyžování. Měl jako první v Pardubicích kanoi. Stal se také zakladatelem a prvním předsedou Východočeské župy. Přesto nikdy nezanedbával své povinnosti ve škole. V roce 1975 na zimním stadionu při oslavách 50 let ledního hokeje v Pardubicích jako vychovatel, sportovec a trenér řekl dalším generacím to, co platí dodnes: „Dnes má každý možnost osobního výběru sportovní činnosti podle své záliby a chuti. Proto všem radím, ať nikdo nestojí mimo, bude to určitě jen a jen k jeho dobru. Když už se pro něco rozhodne, ať to koná poctivě, čestně, ve prospěch svůj i celé společnosti. Rád se bude ve svých myšlenkách vracet zpět a bude sám se sebou spokojen. V tom je smysl života.“ Tento zakladatel ledního hokeje v Pardubicích byl vždy skromný, ale hrdý člověk, k sobě přísný a zodpovědný, proto tolik dokázal. Rádi na něj budeme vždy vzpomínat.

——› Memory program: Vilém Weiss
„Jsme rádi, že už to přichází. Přestávka byla pro nás hodně dlouhá. Byla vyplněna tréninkem a modelovým zápasem. Hráči by rádi hráli, proto jsme tam vložili duel s Chrudimí, ale to není ono. Je to tu přede dveřmi, moc se těšíme,“ říká před následujícími pernými dny pardubický trenér Václav Sýkora.

Ten dovedl Moeller ke konečnému druhému místu po základní části. Východočeši tak mají zajištěnu výhodu domácího prostředí, kde se mohou pochlubit nejlepší bilancí ze všech celků naší nejvyšší hokejové soutěže.

„Nezapomeňme ale, že jsme v Plzni letos nevyhráli. Proto si myslím, že šance jsou vyrovnané a v sérii nevidím favorita. Sice jsme skončili druzí a oni sedmí, ale bodový odstup nebyl takový. Je to nová soutěž, tam se nedá dívat dozadu, čekají nás jiné zápasy a tak to bereme. Čeká nás velice těžký soupeř, série bude docela dlouhá,“ konstatuje Václav Sýkora.

Ten je rád, že může do sestavy Pardubic zařadit Michala Tvrdíka, který mohl intenzivně během přestávky potrénovat. Mimo hru zůstávají obránci Michal Šeda a Jakub Nakládal. Nově k nim přibyl Michal Klejna, ten prodělal zápal plic.

„Michala Tvrdíka jsme dali zpátky do řady, kde hrál před svým zraněním. On by měl pro mužstvo znamenat hodně. Měl skvělou formu před nucenou absencí. Hodně dlouho trénoval, nechtěli jsme jeho návrat uspěchat. Celou přestávku trénoval naplno, teď je plně připraven. Tím pádem bude čtvrtá formace hrát v jiném složení,“ informuje šéf pardubické střídačky.

S mužstvem také trénují chrudimská tykadla Marek Zadina a Lukáš Král. „Hlavním důvodem je, že kádr nemáme tak široký, takže kdyby se někdo zranil, tak bychom jich využili. Nikde není napsáno, že by nemohli naskočit i v jiném případě. Jsou tu s námi pohromadě, není to vyloučené,“ říká trenér Pardubic.

Východočeši nastoupí proti týmu, který se do čtvrtfinále play off prokousával skrze předkolo play off. Plzeň svedla nakonec vítěznou bitvu s Třincem, který udolala 3:2 na zápasy. Svůj poslední soutěžní zápas hrály Pardubice před téměř dvěma týdny.

„Přestávka je dost dlouhá, záleží na tom, jak se s tím kluci vyrovnají. Vítkovice letos vyhrály na tři zápasy, mají navíc dostatek času na regeneraci. Plzeň naproti tomu hrála na pět utkání, tam to je něco jiného. Má to svá pro a proti. Nemá cenu to více řešit,“ tvrdí trenér Moelleru.

Play off je doba rituálů. Trenér Sýkora počítá s tím, že kabina něco vymyslí. „Určitě bych si předal podle toho, co to bude. Byl bych rád, aby vzali do úvahy můj věk, aby to bylo přiměřené. Pokud půjde o neholení, toho se nebojím,“ usmívá se kouč. „Ostříhání je v pohodě, horší by byla barva. To bych se hodně rozmýšlel.“

Pardubice nastoupí proti Plzni ve vyřazovacích bojích po pěti letech. Tehdy Moeller na soupeře ze západu Čech nestačil a podlehl mu 3:4 na zápasy. „Vůbec se o tom nebavíme. Jednou jsme si krátce řekli o tomto. Ano, bylo to tady, ale vůbec se o tom nebavíme. To je dávno pryč, díváme se na přítomnost,“ zdůrazňuje kouč Václav Sýkora.

A jednou z přítomností je recept na to, jak ubránit elitní dvojici Plzně: Martina Straku a Tomáše Vlasáka. „Plzeň je kompaktní tým se spoustou kvalitních hokejistů. I když se první lajna v prvním zápase prakticky nepodílela na výhře, tak to rozhodli jiní. Martin Straka a Tomáš Vlasák jsou opory, ale nemůžeme podcenit další vlastnosti týmu. To by byla velká chyba,“ dodává Václav Sýkora.

Zajímavosti, statistiky, aktuality

  • Týmy HC Moelleru Pardubice a HC Lasselsbergeru Plzeň se i přes dlouhodobé působení v české nejvyšší soutěži utkaly v sérii play off pouze jednou. Západočeši dokázali v sezoně 2003/2004 v rozhodujícím zápase čtvrtfinále dobýt pardubické území a vyřadili tak největšího aspiranta na titul.
  • Z obou nynějších sestav se posledních čtvrtfinálových klání účastnili Tomáš Blažek, Petr Čáslava, Tomáš Divíšek, Petr Koukal a Jan Kolář I. Z plzeňských hráčů to byli Pavel Vostřák, Mario Cartelli, Radek Matějovský, Jaroslav Kracík, Michal Dvořák, Jiří Dobrovolný a Roman Málek.
  • Pardubický hokej vstupuje do 33. série play off v historii klubu s prozatímní bilancí 19 výher a 13 porážek. Plzeň bojovala ve 13 sériích s bilancí 4 postupů a 9 vyřazení. Dvakrát vypadla v předkole (1996 a 2008).
  • V letošní sezoně si obě mužstva připsala ve vzájemných zápasech plný počet bodů v domácích střetnutích. Pardubice vyhrály 8:5 a 5:2, Plzeň 3:2 a 4:1.
  • Naposledy se Plzeňané radovali z výhry na ledě ČEZ Areny ve 22. kole minulé sezony (18.11.2007, výsledek 5:7). Moelleru se na západě Čech také příliš nedaří, prohrál 12 z posledních 15 vzájemných střetnutí.
  • V předkole play off se Plzeň mohla opřít o produktivitu pěti hráčů, kteří nasbírali alespoň pět kanadských bodů - Tomáš Vlasák (2+6, 4 asistence v přesilovce), Jaroslav Kracík (4+2), Martin Straka (3+2, v přesilovce 2+1), Roman Tomas a Pavel Vostřák (shodně 1+4, v přesilovce 1+2).
  • Největší zkušenosti z bojů v play off má z pardubického týmu Tomáš Blažek (82 zápasů), Jan Snopek (67), Petr Čáslava (62) a David Havíř (60). Pro mnoho dalších hráčů to bude první velký křest ohněm. Například nejlepší střelec týmu v základní části Jan Starý odehrál ve vyřazovacích bojích jen 4 utkání.
  • Ján Lašák odchytal ve dvou play off ročnících v české extralize 34 utkání s bilancí 22 výher, průměrem gólu na zápas 2,00 a úspěšností zásahů nad 94 %.
  • V posledních pěti zápasech základní části dal jako jediný dva góly Tomáš Zohorna, ostatní si připsali jednu branku nebo vyšli střelecky naprázdno.

Aktuálně z plzeňské kabiny

Celek HC Lasselsberger Plzeň trénuje Pavel Hynek, se kterým Václav Sýkora spolupracoval v pražské Spartě a v minulé sezoně ve Znojmě.

„Hrají moderní, celoplošný a fyzicky náročný hokej. Líbí se mi, jak Pardubice hrají. Mají výborné přesilovky, na které je třeba si dát pozor, a mají produktivitu hodně v prvních dvou lajnách,“ všiml si Pavel Hynek, kouč Plzně.

Ten se nechtěl pouštět do odhadů, kdo je favoritem série. „Nemám ty psychologické války, kdo je a není favoritem, rád,“ přiznal Hynek.

„Těžko jako trenér říkat, že chceme vyhrát jen jeden zápas, ale člověk musí být i realista,“ řekl Hynek. Podle něj mají hokejisté Lasselsbergeru větší šanci dnes.

„Pardubice mají za sebou dlouhou přestávku, nemají zápasový rytmus, ale zase potrénovaly a odpočinuly si. První zápas však bývá hodně nervózní a tlak bude ležet spíš na nich, my můžeme překvapit,“ dodal kouč plzeňského celku.

Zápasy v této sezoně

13. kolo, čtvrtek 9. října 2008:
HC MOELLER PARDUBICE – HC LASSELSBERGER PLZEŇ 8:5 (1:2, 5:3, 2:0).
Branky a nahrávky: 8:17 Starý (Koukal, Kolář), 21:51 Koukal (Kolář, Starý), 27:05 Tvrdík (Pivko, Divíšek), 28:03 Pivko (Štrbák, Divíšek), 33:10 Divíšek (Štrbák, Pivko), 34:17 Cetkovský (Pucher), 41:52 Starý (Kolář, Koukal), 58:52 Somík (Cetkovský, Čáslava) – 5:53 Matějovský (Důras, Vampola), 12:41 Vlasák (Hudec), 25:01 Fabuš (Kracík), 36:17 Vlasák z trestného střílení, 37:55 Vampola (Důras, Straka). Rozhodčí: Šindler – Kalivoda, Pavlovič. Vyloučení: 8:10. Využití: 3:3. Diváci: 6710. Střely na branku: 37:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 6:3, 6:5, 8:5. Nejlepší hráči: Petr Koukal – Tomáš Vlasák.
HC Moeller Pardubice: Lašák – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Zukal, Kolář II – Cetkovský, Pucher, Somík – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Radil, Blažek, Ondřej. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
HC Lasselsberger Plzeň: Málek (27:05 Altrichter) – Benák, Smrek, Čakajík, Hudec, Dresler, Pácal, Cartelli, Redlihs – Fabuš, Straka, Vlasák – Důras, Vampola, Kracík – Dvořák, Kubalík, Matějovský – Kovář, Laš. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.

26. kolo, úterý 25. listopadu 2008:
HC LASSELSBERGER PLZEŇ – HC MOELLER PARDUBICE 3:2 (0:1, 1:0, 2:1).
Branky a nahrávky: 24:13 Fabuš (Vlasák, Straka), 40:52 Adamský (Vampola, Fabuš), 53:01 Vlasák (Smrek, Straka) – 7:52 Kolář (Nakládal, Havíř), 50:06 Divíšek (Čáslava, Tvrdík). Rozhodčí: Šindler – Blümel, Barvíř. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. Diváci: 5648. Střely na branku: 35:40. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči: Tomáš Vlasák – Jan Kolář.
HC Lasselsberger Plzeň: Málek – Cartelli, Pácal, Benák, Smrek, Redlihs, Hudec, Dresler – Vampola, Straka, Vlasák – Fabuš, Kracík, Matějovský – Dvořák, Kovář, Laš – Důras, Šindel, Adamský. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.
HC Moeller Pardubice: Růžička – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Šeda – Klejna, Blažek, Ondřej – Cetkovský, Divíšek, Tvrdík – Kolář, Koukal, Starý – Bláha, Radil, Rákos. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

39. kolo, neděle 9. ledna 2009:
HC MOELLER PARDUBICE – HC LASSELSBERGER PLZEŇ 5:2 (1:1, 4:0, 0:1).
Branky a nahrávky: 16:10 Pivko (Snopek), 21:14 Zohorna (Starý), 28:03 Kolář I, 34:19 Pivko (Cetkovský), 38:58 Cetkovský (Tvrdík) – 13:50 Adamský (Kracík, Matějovský), 45:27 Straka (Kracík, Vlasák). Rozhodčí: Fraňo – Kostka, Bláha. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. Diváci: 9475. Střely na branku: 46:27. Průběh utkání: 0:1, 5:1, 5:2. Nejlepší hráči: Libor Pivko – Jaroslav Kracík.
HC Moeller Pardubice: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma, Lojek – Cetkovský, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Zohorna, Tvrdík, Somík – Klejna, Semorád, Rákos. Trenéři: Václav Seidl a Jiří Seidl.
HC Lasselsberger Plzeň: Málek (34:19 Francouz) – Benák, Hudec, Cartelli, Pácal, Dresler, Smrek – Tomas, Straka, Vlasák – Adamský, Kracík, Matějovský – Dvořák, Kovář, Ludvík. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.

52. kolo, čtvrtek 19. února 2009:
HC LASSELSBERGER PLZEŇ – HC MOELLER PARDUBICE 4:1 (0:1, 1:0, 2:0).
Branky a nahrávky: 39:25 Kracík (Smrek, Tomas), 44:57 Vlasák (Vostřák, Straka), 53:21 Straka (Čakajík), 54:59 Straka (Vlasák) – 13:35 Král (Rákos, Klejna). Rozhodčí: Kubeš, Pešina – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. Diváci: 7095. Střely na branku: 52:29. Průběh utkání: 0:1, 4:1. Nejlepší hráči: Martin Straka – Martin Růžička.
HC Lasselsberger Plzeň: Chábera – Čakajík, Smrek, Cartelli (8. Dresler), Redlihs, Benák, Pácal – Vostřák, Straka, Vlasák – Tomas, Kracík, Matějovský – Adamský, Kovář, Dvořák – Kubica, Kubalík, Laš. Trenéři: Pavel Hynek, Milan Razým a Rudolf Pejchar.
HC Moeller Pardubice: Růžička – Snopek, Kolář II, Drtina, Havíř, Lojek, Zukal, Poskočil, Krejnus – Klejna, Semorád, Rákos – Cetkovský, Blažek, Zohorna – Zadina, Král, Buchtele – Radil, Kaut, Stoklasa. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Sestavy z minulých zápasů extraligy

Růžička – Snopek, Kolář II, Drtina, Havíř, Lojek, Zukal, Poskočil, Krejnus – Klejna, Semorád, Rákos – Cetkovský, Blažek, Zohorna – Zadina, Král, Buchtele – Radil, Kaut, Stoklasa.
Chábera – Čakajík, Smrek, Cartelli, Redlihs, Benák, Dresler – Vostřák, Straka, Vlasák – Tomas, Kracík (31. Kubalík), Matějovský – Adamský, Kovář, Dvořák.

Představení soupeře

HC Lasselsberger PlzeňOficiální název klubu: HC Lasselsberger Plzeň
Adresa: ČEZ Arena, Štefánikovo nám. 1, 301 33 Plzeň

Internetové stránky: www.hcplzen.cz
E-mail: info@hcplzen.cz
Telefon, fax: 377 225 529, 377 235 605

Rok založení klubu: 1929
Klubové barvy: modrá a bílá
Kapacita stadionu: 8420 míst (z toho 5420 k sezení)
Mistr ligy: nikdy
V nejvyšší soutěži: od roku 1951 do roku 1966, od roku 1969 do roku 1971, od roku 1972 do roku 1978, od roku 1979
Názvy klubu: 1948 – Sokol Plzeň IV, 1952 – Leninovy závody Plzeň, 1952 – Spartak Plzeň, 1965 – TJ Škoda Plzeň, 1991 – HC Škoda Plzeň, 1994 – HC Interconex Plzeň, 1995 – HC ZKZ Plzeň, 1997 – HC Keramika Plzeň, 2003 – HC Lasselsberger Plzeň

Ředitel klubu: Ing. Jaromír Zavoral
Generální manažer: Martin Straka

Trenér: Pavel Hynek
Asistent trenéra: Milan Razým

Poslední zápasy v extralize

Sezona Bilance Skóre Základní část Play off
1999/2000 1 – 0 – 0 – 0 – 3 8:16 1:5 2:3 5:4 0:4              
2000/2001 1 – 0 – 1 – 1 – 1 8:12 2:2 p. 2:1 3:4 p. 1:5              
2001/2002 2 – 0 – 2 – 0 – 0 12:6 5:0 3:2 2:2 p. 2:2 p.              
2002/2003 1 – 1 – 0 – 1 – 1 12:8 5:0 3:4 1:2 p. 3:2 p.              
2003/2004 5 – 0 – 1 – 0 – 5 33:33 1:3 4:1 3:3 2:1 6:3 5:2 2:4 3:6 5:2 1:3 1:5
2004/2005 1 – 0 – 1 – 0 – 2 13:12 1:4 0:0 4:5 8:3              
2005/2006 3 – 0 – 0 – 0 – 1 11:7 2:3 1:0 5:2 3:2              
2006/2007 2 – 0 – 0 – 0 – 2 7:7 0:1 2:4 5:2 2:1              
2007/2008 1 – 0 – 0 – 1 – 2 10:13 0:2 5:7 2:3 p. 3:1              
2008/2009 2 – 0 – 0 – 0 – 2 16:14 8:5 2:3 5:2 1:4              

Hráli v týmu soupeře

Tomáš Pácal | Radek Matějovský Tomáš Divíšek | Petr Koukal

Vzájemné zápasy

Výpis všech vzájemných utkání Pardubice – Plzeň celkem doma venku

Okénko do extraligové historie

Pardubice – Plzeň Doma Venku CELKEM
Výhry Pardubic 57 28 86
Výhry Plzně 46 19 65
Nerozhodná utkání Pardubice – Plzeň 13 15 28
CELKEM odehraných utkání     179

Zajímavosti ze vzájemné extraligové historie

Zajímavost Hodnota
Nejvyšší výhra Pardubic Plzeň – Pardubice 2:10 (1986/1987)
Nejvyšší výhra Plzně Plzeň – Pardubice 10:4 (1956/1957)
Plzeň – Pardubice 8:2 (1957/1958)
Plzeň – Pardubice 7:1 (1959/1960)
Nejvyšší remíza Pardubice – Plzeň 8:8 (1953/1954)
Nejvíce branek v jednom utkání Pardubice – Plzeň 8:8 (1953/1954)
Nejméně branek v jednom utkání Pardubice – Plzeň 0:0 (1969/1970)
Pardubice – Plzeň 0:0 (2004/2005)
„Celkový“ výsledek Pardubice – Plzeň 629:538
„Průměrný“ výsledek Pardubice – Plzeň 3,52:3,01
Průměrný počet gólů na utkání Pardubice – Plzeň 6,52
Poslední zápas v extralize Plzeň – Pardubice 4:1 (19. února 2009)

Srovnání týmů v základní části

HC Moeller Pardubice   HC Lasselsberger Plzeň
2. (24–5–8–15, 162:149, 90 bodů) Umístění po základní části 7. (24–2–6–20, 160:157, 82 bodů)
1. (17–2–5–2, 95:65, 60 bodů) Umístění doma 10. (14–2–2–8, 90:72, 48 bodů)
7. (7–3–3–13, 67:84, 30 bodů) Umístění venku 3. (10–0–4–12, 70:85, 34 bodů)
162 / 232 / 394 Góly / asistence / body celkem 160 / 230 /390
1786 Střely na branku celkem 1651
56 Góly v přesilovkách 56
3 Góly v oslabení 9
18,42 % Využití přesilových her 18,54 %
360 675 / 6936 Návštěvnost celkem / průměr 301 909 / 5806
237 023 / 9116 Návštěvnost doma 172 128 / 6620
123 652 / 4756 Návštěvnost venku 129 781 / 4992
2,85 Průměr inkasovaných branek 2,96
91,80 % Úspěšnost zásahů brankářů 91,93 %
1 Čistá konta 2
795 Trestné minuty 983
35 Vyšší jak dvouminutové tresty 45
15 Tresty do konce utkání 15
Jan Kolář I (43 kanadských bodů) Nejproduktivnější hráč Tomáš Vlasák (58 kanadských bodů)
Jan Starý (25 branek) Nejlepší střelec Tomáš Vlasák (27 branek)
Jan Kolář I (30 nahrávek) Nejlepší nahrávač Jaroslav Kracík a Tomáš Vlasák (31 nahrávek)
Aleš Píša (94 trestných minut) Nejtrestanější hráč Michal Dvořák (112 trestných minut)
5 zápasů (35.–39. kolo) Nejdelší série vítězství 7 zápasů (48. kolo – 2. předkolo play off)
3 zápasy (celkem čtyřikrát) Nejdelší série porážek 5 zápasů (17.–21. kolo)

Srovnání měst

Pardubice   Plzeň
Pardubický / Pardubice Kraj / okres Plzeňský / Plzeň–město
1295 (Pordoby) Založení města 976 (Starý Plzenec)
Čechy Historická země Čechy
77,71 km2 Výměra 137,65 km2
90 468 Počet obyvatel 170 620
50° 2′ 19″ s. š. Zeměpisná šířka 49° 44′ 53″ s. š.
15° 46′ 45″ v. d. Zeměpisná délka 13° 22′ 27″ v. d.
215–237 m n. m. Nadmořská výška 293–452 m n. m.
530 02 Poštovní směrovací číslo 301 00
73 Základní sídelní jednotky 104
32 Místní části 31
8 Městské obvody 10
Ing. Jaroslav Deml (ODS) Primátor Ing. Pavel Rödl (ODS)
73 Základní sídelní jednotky 104