26.2.2009
Jan Hrabal

Dorost pokazil začátek, se Zlínem padl po tuhé bitvě

PARDUBICE — Porážkou 2:3 vstoupili extraligoví dorostenci HC Pardubice do vyřazovacích bojů. Východočechům se nepovedla první polovina zápasu, po třech inkasovaných gólech to s pardubickými mladíky vypadalo bledě. Dvě vstřelené branky domácích v další fázi udělaly z bitvy pořádné drama. Obrovská snaha Pardubic však byla marná.

Extraliga dorostu, OF1, čtvrtek 26.2.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Berani Zlín

2:3
0:2, 1:1, 1:0
Branky a nahrávky: 39:19 Březina (Beneš), 42:05 Chaloupka (Půhoný) – 12:13 Fořt (Janota, Bednár), 18:45 Haloda (Holík, Hrazdíra), 20:41 Holík. Rozhodčí: Wagner – Goder, Maštalíř. Vyloučení: 9:12. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 270. Střely na branku: 41:25. Průběh utkání: 0:3, 2:3.
Dynamo Pardubice: Štrof (20:41 Langhammer) – Žemlička, Kršák, Lenoch, Rychlík, Starý, Chaloupka, Beneš, Voženílek – Slavík, Chmelař, Březina, Světlík, Zrůst, Chlupáč, Jetmar, Wasserbauer, Vlček, Hemský, Půhoný, Moučka.
Berani Zlín: Kašík – Bednár, Tomeček, Janota, Valenta, Malota, Hampl – Merta, Fořt, Romig, Gazda, Jurík, Burša, Halda, Hrazdíra, Holík, Galuška.

Komentář

První třetina patřila jednoznačně zlínským mladíkům. Ti dokázali využít každé nepozornosti obrany domácích. V 6. minutě se proháčkoval do zakončení David Jurík, ale toho vychytal levým betonem pardubický gólman Štrof. Chvíli na to měli Valaši výhodu přesilové hry po hákování Romana Žemličky, kterou využili v jejím závěru. Nad rameno gólmana se gólovou střelou prosadil Tomáš Fořt – 0:1.

Vstřelená branka Zlín nakopla. Pardubice se snažily, ale nedokázaly se v prvním dějstvím vyrovnat s dobře fungující defenzívou celku z Moravy. Výjimkou byl nádherný průnik Jaroslava Moučky v 16. minutě, jenž objel snad všech pět hráčů, ale na důraznější zakončení neměl síly.

Takže se opět prosadili Zlínští. Sólo Petra Holíka Východočeši usadili jen za cenu rozhozené obrany, kterou překonal o pár sekund později Marek Haloda – 0:2.

Do prostřední dějství vstoupil domácí celek katastrofálně. Zlín totiž skóroval při vlastním oslabení! Petr Holík se dostal v početní nevýhodě do zakončení z prostoru mezi kruhy – 0:3!

Východočeši po tomto momentu vystřídali gólmana, Vojtěcha Štrofa nahradil čtrnáctiletý Marek Langhammer. Domácí se zvedli, častěji podnikali útočné výpady do obrany hostí, snažili se nevzdat.

Jenže jejich akce narážely na propracovaný defenzivní systém nejlepší obrany ze základní části dle počtu obdržených branek. V polovině zápasu měli Zlínští velkou možnost rozhodnout, nevyužili však téměř minutu a půl trvající přesilovku pět na tři.

To pocítili hosté na začátku třetího dějství. Již ve 43. minutě, tentokrát v klasické přesilovce pět na čtyři, udeřil Petr Chaloupka – 2:3! Východočeši se hnali za vyrovnáním, soupeře ve třetí třetině přehrávali. Nedokázali však proměnit i vyložené šance.

Hosté se zase spoléhali na rychlé brejky. K vidění ve velké hale ČEZ Areny byl atraktivní hokej. Ve 44. minutě ve vlastním oslabení ujel Marek Hemský, napálil zlínského brankáře pouze do masky.

Domácí nadále bušili do zlínským vrat, trenéři si pět minut před koncem vzali oddechový čas, cítili, že hráči mají na to vyrovnat. Jenže Pardubice zradila koncovka. A to i v přesilovce, která začala v čase 57:18. Domácím nepomohla ani závěrečná power play, Zlín se olbřímímu tlaku ubránil a získal první čtvrtfinálový zápas.

Zápasy v sezóně

2. kolo, 6. 9. 2008
PCE - ZLN
2:6
14. kolo, 18. 10. 2008
ZLN - PCE
5:1
OF1, 26. 2. 2009
PCE - ZLN
2:3
OF2, 28. 2. 2009
ZLN - PCE
1:5
OF3, 1. 3. 2009
ZLN - PCE
3:4

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube