25.2.2009
Jan Hrabal

Tříbrankové vedení nestačilo. Junioři doma podlehli Třinci

PARDUBICE — Porážkou 5:6 po samostatných nájezdech vstoupili do vyřazovacích bojů extraligoví junioři HC Pardubice. V 8. minutě sice vedli 3:0, Třinec se však nevzdal a dokázal zápas urvat na svou stranu.

Extraliga juniorů, OF1, středa 25.2.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Oceláři Třinec

5:6sn
3:0, 0:3, 2:2 – 0:0 – 0:1
Branky a nahrávky: 4:40 Pilař, 5:50 Sodomka (Kaut, Nosek), 7:31 Kapec (Radil, Buchtele), 46:27 Drtina (Radil), 55:19 Stoklasa (Radil) – 28:48 Mičulka (Ostřížek), 30:20 Bajtek (M. Toman, Rufer), 39:16 J. Toman (Potoček), 40:31 Ostřížek (Mičulka), 53:01 Marosz, rozhodující samostatný nájezd M. Toman. Rozhodčí: Hrubý – Daněk, Prokop. Vyloučení: 9:8. Využití: 2:0. Diváci: 100. Střely na branku: 30:41. Průběh utkání: 3:0, 3:4, 4:4, 4:5, 5:5, 5:6.
Dynamo Pardubice: Landsman – Zdráhal, Drtina, Krejnus, Vondráček, Havlík, Rozlivka, Poskočil – Radil, Kindl, Stoklasa, Kaut, Buchtele, Nosek, Čapek, Pilař, Kapec, Matějček, Sodomka.
Oceláři Třinec: Boška – Hoďa, Kania, Kaďorek, Špaček, J. Toman, Chvostek – Hegy, Mičulka, Rufer, Marosz, Orsava, Martyčák, Potoček, Ostřížek, M. Toman, Hamrozi, Palička, Bajtek.

Komentář

Junioři Pardubic prožili nádherný vstup do zápasu. V jeho úvodu přestáli nápor soupeře, aby z první šance udeřili. Po ubránění oslabení zakončil rychlý brejk Lukáš Pilař. Ten byl sice faulován, ale průnik po straně v 5. minutě zakončil znamenitě – 1:0.

O 70 sekund později se Východočeši radovali ze druhé branky. Karel Sodomka si zkušeně najel do zakončení a s pohodovým přehledem překonal třineckého gólmana Bošku podruhé – 2:0.

A to nebylo všechno! V 8. minutě se sám před brankářem Ocelářů zjevil Lukáš Kapec a zvýšil na 3:0!

O chvíli později se Východočeši museli bránit dvěma spojeným přesilovkám, tuto situaci ustáli. Ke změně skóre nevedly další početní výhody, rozhodčí Hrubý v prvním dějství vyloučil celkem osm hráčů.

Prostřední třetina přinesla opačnou podívanou. Oceláři pokračovali v aktivní hře, naopak domácí se snažili překvapovat soupeře nápaditými brejky. Jenže Třinec se zlepšil v koncovce. Snížení a návrat do zápasu zařídil Lukáš Mičulka v 29. minutě po efektně zakončeném přečíslení – 3:1.

O necelé dvě minuty později se Slezané radovali podruhé. Další brejk do polootevřené obrany domácích a pohotová střela Filipa Bajteka znamenala snížení na 2:3 z pohledu Pardubic. Trenér domácích Pavel Rohlík zareagoval oddechovým časem, po kterém se Pardubičtí zlepšili.

V polovině druhé dvacetiminutovky měl Třinec velkou šanci srovnat, nebo krátce po sobě byli vyloučeni Robert Krejnus a Lukáš Poskočil. Junioři Pardubic však absenci dvou zkušených beků přečkali. Naopak sami mohli udeřit, ve 38. minutě trefil Marek Drtina od modré tyčku třinecké branky!

A tak se gólově urodilo na opačné straně ledové plochy. Před bránou se nejlépe v docela nepřehledné situaci zorientoval Jakub Toman – 3:3!

Ještě hůř bylo Pardubicím po startu třetí třetiny. Obránci domácích neuhlídali Davida Ostřížka, ten si najel mezi kruhy a dokonale otočit stav – 3:4.

Východočeši přidali, malá hala ČEZ Areny sledovala snahu domácích vyrovnat. To se jim povedlo využitou přesilovkou. Domácí hráli po dvou faulech Ocelářů čtyři na tři, čehož využil Marek Drtina střelou od modré čáry – 4:4.

Ve 47. minutě se to pěkně vyostřilo v pardubickém útočném pásmu, na „férovku“ se poprali domácí Lukáš Kapec a hostující Rostislav Marosz, oba výtečníky poslal arbitr na trestnou lavici.

O chvíli později se hosté opět dostali do vedení. Právě Marosz vyhrál buly v útočném pásmu, dostal se přes soupeře a vystřelil. Přes klečícího gólmana Landsmana dostal puk pod horní tyčku – 4:5.

Pardubicím pomohla ke snížení divadelní etuda Adama Rufera, který si neodpustil hereckou vložku po střetu s protihráčem, jež rozhodčí ocenil dvouminutovým trestem.Východočeši dostali Třinec pod tlak a zásluhou střely Filipa Stoklasy z levého kruhu srovnali na 5:5.

Prodloužení přes řadu šancí rozhodnutí nepřineslo, pomoci tak musely samostatné nájezdy. V nich byli úspěšnější Oceláři, v první sérii prostřelil brankáře Landsmana nad vyrážečku Michal Toman, ve třetím setu dokonal třinecký postup Rostislav Marosz, jenž prodral puk mezi betony pardubického gólmana. Domácí Jan Buchtele nastřelil tyč, Marek Drtina netrefil branku.

První zápas osmifinále play off tak vyhrál Třinec, série hraná na dvě vítězství pokračuje v pátek v Třinci. Případný třetí zápas by se hrál v sobotu opět na ledě Ocelářů.

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

6. kolo, 20. 9. 2008
TRI - PCE
4:3sn
18. kolo, 1. 11. 2008
PCE - TRI
4:3sn
OF1, 25. 2. 2009
PCE - TRI
5:6sn
OF2, 27. 2. 2009
TRI - PCE
3:5
OF3, 28. 2. 2009
TRI - PCE
2:1sn

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube