23.1.2009
Dominik Landsman

Dorost pokazil třetí třetinu, nestačil na Litvínov

PARDUBICE — Prohrávali 0:2. Otočili na 3:2. Ale tři inkasované góly během minuty na začátku třetí třetiny zastavily snahu extraligových dorostenců HC Pardubice získat body nad Litvínovem. Nepomohly ani dvě branky a asistence Romana Tomína.

Extraliga dorostu, 39. kolo, pátek 23.1.2009, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Litvínov

3:6
0:2, 2:0, 1:4
Branky a nahrávky: 24:26 Březina (Tomín), 31:26 Tomín (Březina, Zrůst), 40:46 Tomín (Zrůst) – 8:12 Račuk (Smolka), 16:58 Smolka (Jurčík), 41:35 Řehulka (Budecs), 41:58 Smolka (Jurčík), 42:41 Šrámek (Matai), 48:55 Račuk. Rozhodčí: Hribik – Holeček, Kašuba. Vyloučení: 8:10. Využití: 1:1. Diváci: 200. Střely na branku: 37:28. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:6.
Dynamo Pardubice: Langhammer (42:41 Štrof) – Beneš, Lenoch, Petira, Rychlík, Starý, Škvor, Žemlička – Březina, Hemský, Jetmar, Moučka, Procházka, Půhoný, Světlík, Tomín, Vlček, Zrůst.
Litvínov: Brýl – Bittner, Ejem, Kasal, Mašek, Česal, Jirák, Eminger, Strejček – Švarc, Smolka, Rejžek, Matai, Růžička, Písařík, Bedecs, Průša, Šrámek, Jurčík, Řehulka, Fačuj.

Komentář

Hosté vletěli do zápasu s větší vervou než domácí a již v úvodních minutách si vytvořili několik slibných šancí. Na začátku druhé minuty však faulovali, stejně tak na začátku čtvrté minuty. V přesilové hře se domácí probudili a začali ohrožovat soupeřovu branku. Jakmile hosté začali hrát v plném počtu, naskýtal se divákům pohled na rychlý hokej a několika šancí na obou stranách. Bylo jen otázka času, kdy po tolika neproměněných šancí padne gól a v deváté minutě hostující Marek Račuk po individuální akci otvírá skóre a posílá svůj tým do vedení. Zdálo se, jako by obdržená branka domácí hráče nabudila k většímu výkonu a vehementně se vrhli do útoku. Několik velmi slibných šancí vykryl skvěle chytající Jan Brýl a nedovolil domácím hráčů vyrovnat stav utkání. Stávající tlak si domácí však pokazili dvěma po sobě následujícími fauly a rázem se ocitli v oslabení 5 na 3. Soupeř této šance využil a na konci sedmnácté minuty zvyšuje Pavel Smolka na 2:0 pro hosty. Po obdrženém gólu se domácí hráči již po zbytek třetiny nezmohli na větší útočnou akci a spíše bránili.

Na začátku druhé třetiny byli domácí rázem jak vyměnění. Vrhali se střemhlav do útoků a hned v úvodu nastřelili břevno. Litvínovští působili zaskočeně a nedařilo se jim dostávat do šancí. Navíc se dostali ve dvacáté páté minutě do oslabení, kterou domácí hráči po deseti vteřinách využili a snížili stav utkání na 1:2. Hráči Litvínova celou druhou třetinu marně hledali formu a nasazení z první třetiny a vytvořili si jen několik gólových příležitostí. Naproti tomu domácí měli očividně převahu, což potvrdil ve 32. minutě Roman Tomín, který odražený kotouč střílí do takřka prázdné brány a vyrovnává stav utkání.

Ten kdo prošvihl začátek třetí třetiny, přišel o neuvěřitelnou dvouminutu, ve které se celý zápas rozhodnul. 40:46 – Roman Tomín z přečíslení 2 na 1 střílí branku a posílá domácí do vedení 3:2. 41:35 – hosté vyrovnávají na 3:3.41:58 – Litvínovští dostávají střeleckou slinu a Pavel Smolka posílá hosty do vedení 4:3. Nicméně ani to očividně hostům nestačilo, tak v čase 42:41 Jakub Šrámek zvyšuje vedení hostů na 5:3. Po těchto dvou minutách byl zápas takřka rozhodnut. Domácí byli velmi otřeseni třemi obdrženými brankami během tak krátké chvilky, což bylo znát na jejich hře. Litvínov hru zcela kontroloval a dokonce ve vlastním oslabení si zařídili trestné střílení, které Marek Račuk proměnil a definitivně tak zhatil naděje domácích na jakékoliv body.