24.01.2009
Michal Vilím, fotografie Luboš Lang

Forma Radovana Somíka stoupá. Dvěma vstřelenými góly potopil Kladno

PARDUBICE — Znovu vsítil branku. Tentokrát ovšem nebyla jen jedna, ale rovnou dvě. Radovan Somík potvrzuje stále stoupající formu, která se Moelleru v posledních kolech nad míru vyplácí. Tentokrát to odneslo Kladno.

Včerejší zápas nebyl jednoduchý. Pardubice se nejdříve poměrně snadno dostaly do dvoubrankového vedení. A v první třetině to mohlo být klidně i 3:0. Ovšem střelu Jana Snopka zastavila horní tyč. I tak domácí vstoupili do úvodní třetiny velmi dobře a pilně zaměstnávali kladenskou obranu.

První gólová akce se zrodila po situaci, kdy Jiří Cetkovský střílel v pozice mezi kruhy. Druhou branku vsítil právě Radovan Somík a zajistil Moelleru klid na hokejky. „Určitě nás to velmi povzbudilo. Myslím, že jsme se do zápasu dostali dobře. Vytvořili jsme si tam hodně šancí,“ rekapituloval průběh večera slovenský legionář.

Právě druhá branka padla ve dvojnásobné převaze domácích, kdy se kotouč dostal přes Čáslavu a střílejícího Píšu k Somíkovi, který letící puk usměrnil do branky. Šťastný střelec se tak trefil již po třinácté v probíhající sezóně a upravil svůj účet v kanadském bodování na třiadvacet zápisů. Dvě branky najednou se mu podařilo letos vsítit úplně poprvé. Doposavad totiž zatěžkával bankové účty soupeře vždy maximálně jedenkrát za zápas.

Radovan SomíkJe tam! Radovan Somík se raduje ze své první branky v utkání s Kladnem.

Dá se ovšem říci, že snadný duel to nebyl. Středočeši se nevzdávali a s domácími hráči drželi brankový kontakt v podstatě po celé střetnutí. „Myslím, že tento zápas byl takový na hraně. Bylo to o dva góly, často jen o jeden, takže jsme museli hrát naplno až do konce,“ uvedl Somík s narážkou na to, že Kladnu se dařilo pravidelně umazávat dvougólovou ztrátu.

Další Somíkova střelecká akce skončila tak, že se po ní brankář hostů Zdeněk Orct musel trochu červenat. Pokus, který na něho letěl patřil totiž k těm na první pohled méně nebezpečným. „Já jsem chtěl vystřelit z první, ale puk mi nějak skočil, tak potom jsem jej z otočky hodil na bránu a prošlo to tam. Byl to takový ten šťastný gól,“ usmál se v poslední době častý ostrostřelec.

Konečný výsledek není ovšem tak jasný jak se mohlo v průběhu utkání leckomu zdát. „Tak myslím, že tam byla lehká převaha. Jánko Lašák tam neměl až tolik práce, ale ono je to o to těžší pro toho brankáře, takže potom je každý protiútok nebezpečný,“ naznačil pardubický křídelník.

Kladenští se dokázali v zápase dvakrát přiblížit na dostřel mohli dokonce v některých momentech i vyrovnat. „Musíme si na to dávat větší pozor,“ řekl krátce na závěr Radovan Somík.