23.01.2009
Jan Hrabal

Slavia na čele včera odskočila. Jak odpoví Pardubice proti Kladnu?

PARDUBICE — Jde do tuhého! Hokejová O2 extraliga míří do velkého finiše, ve kterém není nic jasné. Aktuálně stříbrná pozice hokejistů HC Moeller Pardubice je sice lichotivá, nicméně na Východočechy čeká ještě kopa práce, aby své pěkné postavení udrželi. Dnes změří od 18.00 hodin síly s Kladnem. „Chceme navázat na výhru ve Znojmě,“ vyhlásil kouč Moelleru Václav Sýkora.

Statistický předzápasový souhrn

Otázky před zápasem
  • Rozhodnou opět samostatné nájezdy?
  • Prosadí se Moeller v přesilovce?
  • Odehrají Pardubice celý zápas na čtyři formace?
  • Dorazí do pardubické ČEZ Areny více než 9000 diváků?

Libor Barta
Další výborný gólman z pardubické líhně Libor Barta, který se narodil 30. července 1967, poprvé nastoupil na ligový led v sezoně 1984/1985. Po absolvování vojenské základní služby v hokejovém klubu VTJ Litoměřice se v pravý čas vrátil před slavnou sezonou 1988/1989 do pardubické branky. Společně s Dominikem Haškem se nemalou měrou podílel na zisku třetího titulu Mistra ligy ČSSR pro pardubický hokej. V dresu s číslem 1 nastoupil celkem ke 221 utkáním. Později oblékal také dresy klubů Plzně, Karlových Varů, Hradce Králové, Komety Brno, Slovanu Bratislava a Chrudimi. V sezoně 2004/2005 se stal ve Slovanu mistrem Slovenska. V dresu Pardubic ho mohli diváci naposledy vidět v bráně v letech 1998 až 2000. Nyní pomáhá při výchově vyrůstajících mladých brankářů.

——› Memory program: Libor Barta
Po třech těsných prohrách Pardubičtí zabrali a v neděli získali všechny body na ledě Znojma. „Pro nás je toto vítězství velmi důležité, tyto body jsou velmi cenné. Abychom je potvrdili, potřebujeme na ně dnes navázat,“ řekl trenér Pardubic.

Každý má o co hrát. To činí českou nejvyšší soutěž v jejím základním závěru nesmírně atraktivní. „Charakter zápasů odpovídá tomu, že prostor pro napravení klopýtnutí se rapidně zmenšuje každým utkáním. Pak se to projevuje větší úporností a snahou dělat co nejméně chyb,“ zamyslel se Václav Sýkora.

Pardubičtí momentálně okupují druhou pozici s tříbodovou ztrátou na pražskou Slavii, která včera vyhrála v Ostravě. Na třetí Litvínov mají Východočeši náskok dvou bodů, na čtvrtou Spartu čtyři.

„Teoreticky by šlo spočítat, kolik potřebujeme nutně bodů pro jistotu vyhnutí se předkola play off, ale to my neděláme. Chceme se soustředit na každé utkání, které následuje, abychom získávali co nejvíce bodů,“ konstatoval trenér Pardubic.

„Když se to podaří, tak se to projeví v konečném součtu. Nemá však cenu nějak kalkulovat, kde body uděláme a kde ne. Tak to nejde brát! Body se dají získat i ztratit v každém zápase,“ zdůraznil zkušený odborník na pardubické lavičce.

V šatně podle něj nikdy nepřemýšlí a nekalkuluje nad prvním místem v tabulce, které je na dostřel. „Takové úvahy jsou nyní předčasné, nám jde o play off a nejlepší umístění. Do konce soutěže zbývá relativně hodně zápasů, které to mohou pěkně zamíchat,“ prohlásil Václav Sýkora.

„Teď nás čeká těžký oříšek v podobě Kladna. My ale chceme bodově navázat na poslední výhru ve Znojmě. Byla by škoda po takto získaném zápase ztratit, to by bylo velmi nepříjemné. Mužstvo chce odčinit poslední dvě domácí bodové ztráty,“ řekl.

Pardubická sestava do dnešního duelu bude ochuzena o Michala Tvrdíka, kterého nepustí do hry zranění. Ostatní jsou v rámci možností fit. „Někteří hráči mají nějaké šrámy, ale můžeme s nimi počítat. Peter Pucher, i když začal hrát, nebyl zcela v pořádku, dělá vyrovnávací cvičení. Do sestavy se vrací Tomáš Blažek, máme kompletní čtyři pětky. Bylo by ideální síly co nejvíce rozložit právě do čtyřech formací,“ uvedl Václav Sýkora.

Do Pardubic přijede dle tabulky nejslabší tým na cizích stadionech. „Každý zápas je jiný, nejde kalkulovat nad statistikami, že ve venkovní tabulce je Kladno poslední. To nebereme do úvahy, čeká nás těžký soupeř, který hraje o bytí a nebytí. Podle toho k zápasu přistupujeme,“ doplnil trenér HC Moeller Pardubice.

Statistiky, zajímavosti, aktuality

  • S cílem smazat současný tříbodový náskok první Slavie Praha nastoupí hokejisté HC Moeller Pardubice do utkání se soupeřem, proti kterému se týmu v letošní sezoně příliš nedaří. HC Geus Okna Kladno je jediným týmem, proti kterému Východočeši nevyhráli ani jednou v základní hrací době.
  • Kladenskému klubu patří momentálně poslední příčka v bilanci zápasů na venkovních ledech. Avšak takřka na den přesně před třemi měsíci dokázali Středočeši na ledě pardubické ČEZ Areny vybojovat bod za prohru po samostatných nájezdech. O neoblíbenosti tohoto soupeře svědči i fakt, že skoro všichni „Pardubáci“ jsou v dosavadních třech vzájemných utkáních v záporných číslech v bilanci účasti na ledě +/−.
  • Jan Starý vstřelil v posledním domácím zápase s Libercem již 20. gól letošní sezony. Tohoto numera docílil za 39 utkání. V minulé sezoně dokázal této cifry docílit pouze Petr Sýkora.
  • Minulé kolo a duel ve Znojmě byl zajímavý v tom, že Pardubice vypálily na branku soupeře nejméně střeleckých pokusů v letošní sezoně. Přesto se radovaly ze zisku tří bodů.
  • Nejčilejším pardubickým hráčem ve sbírání kanadských bodů je v posledních 10 kolech Libor Pivko, jenže vstřelil 9 branek a třikrát asistoval.
  • Martin Růžička byl v duelu se Znojemskými Orly svému týmu velkou oporou. V posledních třech utkáních vykazuje vysokou 95 % úspěšnost zásahů.
  • Průměrná návštěva v domácím pardubickém svatostánku již velmi těsně atakuje hranici devíti tisíc (8998). Následující utkání na ledě Moelleru se Spartou, Vítkovicemi a Litvínovem jsou zárukou, že se Pardubice stanou prvním klubem v české extralize, který bude mít v základní části v průměru vyšší než devítitisícovou domácí návštěvnost. Pokud na dnešní duel dorazí více než 9051 diváků, bude tato meta překonána.
  • Již tak špatnou bilanci vstřelení či obdržení prvního gólu korunuje současná šestizápasová série duelů, ve kterých Moeller inkasoval vždy jako první.

Aktuálně z kladenské kabiny

Středočeši sice prodloužili výtečnou sérii úspěchů v domácím prostředí na jedenáct, ale poslední čtyři utkání na soupeřových kluzištích nebodovali a vstřelili v nich celkem jen pět branek.

„Postihla nás teď nějaká epidemie a měli jsme více hráčů na marodce. Chceme však bojovat o každý bod, i kdybychom měli hrát na dvě pětky,“ řekl asistent trenéra Petr Kasík.

Naposledy podlehlo Kladno v Pardubicích až v nastavení. „Domácí jsou jistě favoritem, to si netřeba nalhávat, ale my rozhodně nebudeme skládat zbraně dopředu a chceme se poprat o vítězství,“ doplnil Kasík.

Ten nemůže počítat do sestavy s absentujícími brankářem Miroslavem Kopřivou a útočníky Janem Tománkem a Zdeňkem Nedvědem. Naopak do sestavy by se měli vrátit Tomáš Horna a Jaroslav Kalla. Z hostování se zpět do Ústí nad Labem vrátil Václav Novák.

Zápasy v této sezoně

5. kolo, neděle 19. září 2008:
HC GEUS OKNA KLADNO – HC MOELLER PARDUBICE 5:1 (1:0, 3:0, 1:1).
Branky a nahrávky: 4:18 Frolík (Skrbek), 20:25 Diviš (Procházka, Patera), 22:15 Tenkrát (Kopřiva), 36:29 Kalla (Skrbek, Patera), 47:46 Růžička (Rudovský) – 57:22 Kolář (Starý). Rozhodčí: Hradil – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 7:8, navíc Cetkovský (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 2:0. Diváci: 3407. Střely na branku: 27:38. Průběh utkání: 5:0, 5:1.
HC Moeller Pardubice: Kopřiva – Nádašdi, Hájek, Pavlas, Růžička, Skrbek, Hořava, Šmach – Diviš, Patera, Procházka – Čurilla, Frolík, Tomajko – Tenkrát, Kalla, Bělohlav – Rudovský, Stieler, Kuchler – Eberle. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Kasík.
HC Geus Okna Kladno: Lašák (40:00 Růžička) – Čáslava, Píša, Štrbák, Snopek, Havíř, Nakládal, Koma, Šeda – Pivko, Divíšek, Tvrdík – Somík, Cetkovský, Ondřej – Starý, Koukal, Kolář – Rákos, Pucher, Radil. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

18. kolo, pátek 24. října 2008:
HC MOELLER PARDUBICE – HC GEUS OKNA KLADNO 3:2 po samostatných nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0 – 1:0).
Branky a nahrávky: 5:33 Píša (Cetkovský, Pucher), 37:30 Pucher (Cetkovský), rozhodující samostatný nájezd Tvrdík – 14:08 Diviš (Bělohlav, Patera), 22:30 Bělohlav (Kalla). Rozhodčí: Polák – Kis, Pavlovič. Vyloučení: 6:6. Využití: 2:1. Diváci: 9370. Střely na branku: 41:17. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2. Nejlepší hráči: Peter Pucher – Miroslav Kopřiva.
HC Moeller Pardubice: Růžička – Píša, Čáslava, Snopek, Štrbák, Nakládal, Havíř, Šeda – Cetkovský, Pucher, Somík – Tvrdík, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Bláha, Zohorna, Ondřej.Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.
HC Geus Okna Kladno: Kopřiva – Nádašdi, Hájek, Pavlas, Růžička, Kameš, Hořava, Šmach, Srdínko – Diviš, Patera, Procházka – Nedvěd, Frolík, Tomajko – Horna, Kalla, Bělohlav – Rudovský, Čurilla, Kuchler. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Kasík.

31. kolo, pátek 12. prosince 2008:
HC GEUS OKNA KLADNO – HC MOELLER PARDUBICE 5:4 po samostatných nájezdech (1:1, 2:2, 1:1 – 0:0 – 1:0).
Branky a nahrávky: 2:46 Valský (Frolík), 22:34 Kalla (Horna), 23:34 Tomajko (Patera, Nádašdi), 44:35 Horna (Novák, Kalla) – 14:12 Starý (Kolář I, Havíř), 33:50 Somík (Kolář II, Tvrdík), 36:23 Koukal, 55:45 Starý. Rozhodčí: Hodek – Kostka, Bláha. Vyloučení: 6:6, navíc Čáslava (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 2140. Střely na branku: 34:48. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3, 4:4, 5:4. Nejlepší hráči: Tomáš Horna – Jan Starý.
HC Moeller Pardubice: Kopřiva – Nádašdi, Hájek, Pavlas, Ružička, Novotný, Trončinský, Kameš – Diviš, Patera, Tomajko – Bělohlav, Stieler, Kuchler – Horna, Kalla, Novák – Rudovský, Valský, Frolík. Trenéři: Zdeněk Müller a Petr Kasík.
HC Geus Okna Kladno: Lašák – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma – Rákos, Divíšek, Pivko – Kolář I, Koukal, Starý – Tvrdík, Špirko, Somík – Hašek, Blažek, Klejna. Trenéři: Václav Sýkora a Jiří Seidl.

Sestavy z minulého kola

Růžička – Snopek, Čáslava, Nakládal, Havíř, Píša, Kolář II, Koma, Zukal – Zahorna, Divíšek, Pivko – Kolář, Koukal, Starý – Cetkovský, Pucher, Somík – Klejna, Semorád, Rákos.
Kopřiva – Nádašdi, Hájek, Pavlas, Trončinský, Novotný, Hořava – Diviš, Patera, Bělohlav – Novák, Mrázek, Kuchler – Horna, Kalla, Frolík – Valský, Čurilla, Steiler.

Představení soupeře

HC Geus Okna KladnoOficiální název klubu: HC Geus Okna Kladno
Adresa: HC Geus Okna Kladno, Zimní stadion, Petra Bezruče 2531, 272 80 Kladno

Internetové stránky: www.hc-kladno.cz
E-mail: sekretariat@hc-kladno.cz
Telefon, fax: 312 627 048/9, 312 628 467

Rok založení klubu: 1924
Klubové barvy: modrá a bílá
Kapacita stadionu: 8600 míst (1200 k sezení)
Mistr ligy: šestkrát (1958/1959, 1974/1975, 1975/1976, 1976/1977, 1977/1978, 1979/1980)
V nejvyšší soutěži: od roku 1951 do roku 1983, sezona 1985/1986, od roku 1987 do roku 2002, od roku 2003
Názvy klubu: 1948 – Sokol Kladno, 1949 – SONP Kladno, 1977 – Poldi SONP Kladno, 1989 – Poldi Kladno, 1993 – HC Kladno, 1995 – HC Poldi Kladno, 1997 – HC Velvana Kladno, 2000 – HC Vagnerplast Kladno, 2003 – HC Rabat Kladno, 2007 – HC Geus Okna Kladno

Prezident klubu: Jaromír Jágr st.
Generální manažer: Mgr. Otakar Černý

Hlavní trenér: Zdeněk Müller
Asistent trenéra: Petr Kasík

Poslední zápasy v extralize

Sezona Bilance Skóre Základní části Play off
1999/2000 2 – 0 – 2 – 0 – 0 17:8 2:0 5:2 2:2 3:3              
2000/2001 0 – 1 – 0 – 1 – 2 14:16 7:6 p. 2:3 4:5 p. 1:2              
2001/2002 2 – 0 – 1 – 0 – 1 8:8 2:1 2:1 2:4 2:2 p.              
2003/2004 3 – 0 – 0 – 1 – 0 15:4 3:1 1:2 p. 4:1 7:0              
2004/2005 7 – 0 – 0 – 0 – 4 37:30 3:5 6:3 5:4 5:3 4:1 4:1 0:4 3:0 3:6 1:2 3:1
2005/2006 2 – 1 – 0 – 0 – 1 18:11 3:0 5:7 4:3 p. 6:1              
2006/2007 2 – 0 – 0 – 0 – 2 14:8 5:1 7:0 1:4 1:3              
2007/2008 1 – 1 – 0 – 1 – 1 9:9 2:3 p. 3:2 p. 4:1 0:3              
2008/2009 0 – 1 – 0 – 1 – 1 4:7 1:5 3:2 s. n. 5:4 s. n.                

Hráli v týmu soupeře

František Mrázek

Vzájemné zápasy

Výpis všech vzájemných utkání Pardubice – Kladno celkem doma venku

Okénko do extraligové historie

Pardubice – Kladno Doma Venku CELKEM
Výhry Pardubic 54 27 81
Výhry Kladna 58 26 84
Nerozhodná utkání Pardubice – Kladno 15 10 25
CELKEM odehraných utkání     190

Zajímavosti ze vzájemné extraligové historie

Zajímavost Hodnota
Nejvyšší výhra Pardubic Kladno – Pardubice 2:11 (1988/1989)
Nejvyšší výhra Kladna Kladno – Pardubice 10:1(1960/1961)
Nejvyšší remíza Pardubice – Kladno 5:5 (1979/1980)
Nejvíce branek v jednom utkání Pardubice – Kladno 11:5 (1965/1966)
Nejméně branek v jednom utkání Kladno – Pardubice 0:0 (1998/1999)
„Celkový“ výsledek Pardubice – Kladno 710:685
„Průměrný“ výsledek Pardubice – Kladno 3,74:3,61
Průměrný počet gólů na utkání Pardubice – Kladno 7,34
Poslední zápas v extralize Kladno – Pardubice 5:4 po sam. náj. (12. prosince 2008)