22.12.2008
Jan Hrabal

Pardubice se připravují na globální ekonomickou krizi

PARDUBICE — S předstihem, aby nelehkou situaci zvládli co nejlépe. Tak se HC Moeller Pardubice připravuje na globální ekonomickou krizi, která se začíná naplno projevovat. Pardubický hokejový klub počítá s revizí rozpočtu pro příští sezonu, snížením hráčských platů v následujícím ročníku. Rovněž chce s Městským rozvojovým fondem jednat o snížení nájmu za využívání ČEZ Areny.

HC Moeller Pardubice
Tento článek obsahuje kompletní a úplné informace, které zazněly na dnešní tiskové konferenci pořádané HC Moeller Pardubice. Veškerá opatření zde publikovaných se týkají až příští sezony. Touto zprávou reagujeme na některé nepřesné interpretace dnešního brífinku v jiných médiích.
„Chceme informovat o působení Romana Šmidberského v klubu. Hodnotíme jej velice kladně, klub má lepší výsledky. Stabilizovali jsme kádr, nastavili a udrželi kvalitní výkonnost,“ řekl na úvod tiskové konference generální manažer HC Moeller Pardubice Zbyněk Kusý.

Pardubický hokejový klub v této sezoně, jako již tradičně, kraluje v návštěvnosti domácích utkání.

„Zatím se nám daří úspěšně atakovat náš vlastní rekord z výjimečné sezony 2004/2005, průměrná domácí návštěvnost činí v této sezoně 8782 diváků na jedno utkání,“ tvrdí.

V mistrovské sezoně 2004/2005 navštívilo domácí zápasy HC Moeller Pardubice v ČEZ Areně průměrně 8770 fanoušků. To je dosud platný rekord české extraligy.

„Je to neuvěřitelné číslo. Snad ho minimálně udržíme. Dík patří hráčům a trenérům. Kvalitní sportovní výsledky jsou důležité proto, aby chodilo hodně lidí na hokej,“ doplnil.

Kauzu „Florida“ považuje klub za uzavřenou

V nedávné minulosti hýbala médii kauza „Florida“, kdy spolu s HC Moeller Pardubice odcestovali na Floridu i někteří představovali Statutárního města Pardubice, které je nejvýznamnějším minoritním akcionářem klubu.

„V této souvislosti bych rád odkázal na svůj rozhovor na internetových stránkách klubu, k této záležitosti promluvil i Roman Šmidberský v Mladé frontě Dnes. Už se k této záležitosti nebudeme vyjadřovat,“ řekl předseda představenstva HC Moeller Pardubice Ondřej Heřman.

„My jsme tu od toho, abychom hráli hokej a bavili lidi. Nechceme se nechat zatahovat do politických bojů,“ doplnil k této záležitosti.

Krize je tady. Přežije jen připravený

HC Moeller Pardubice je v této chvíle na čtvrtém místě průběžné tabulky. Dokázal bodovat v posledních pěti zápasech v řadě. Východočeši se již nyní připravují na důležitou věc, se kterou budou muset bojovat v nejbližším období. Tou je ekonomická krize, která dorazila i do  Evropy.

„Zasáhla fotbal, hokej zatím ne. Ale bude to velice složité,“ realisticky přiznal Zbyněk Kusý. „Hokejový klub plní závazky ve splatnosti, nemá žádné dluhy vůči A týmu, vůči Městskému rozvojovému fondu, ani státu. Rád bych poděkoval našim obchodním partnerům za solventnost. Jako klíčové se nyní ukazuje prodloužení smlouvy s generálním partnerem – společností Moeller Elektrotechnika. Jiné kluby takovou jistotu nemají.“

Kapitán Jan Snopek za hráče přiznal, že veškeré výplaty chodí včas. „Není sebemenší problém s fakturací. I díky tomu je v kabině pohoda, můžeme se soustředit na hokej,“ prohlásil důrazný obránce.

Rozpočet na platy hráčů od příští sezony se sníží zhruba o třetinu

Tak jako tak se Pardubice připravují na horší období z hlediska financí v následující sezoně. „Počítáme s revizí kádru. Snížíme rozpočet o deset až třicet procent,“ prohlásil Zbyněk Kusý. „Musíme se zodpovědně připravit na to, co se tu bude od května dít.“

To se pochopitelně promítne i v hráčských platech pro další soutěžní ročník. „Začali jsme diskutovat o zmrazení platů v české extralize a platebních stropech. Chceme nedlužit peníze. Nemůžeme si dovolit podepsat vysokou smlouvu a pak mít problémy s placením,“ pronesl generální manažer klubu.

„Požádáme hráče o revizi smluv, abychom i nadále byli schopni včas dostávat svým závazkům vůči hráčům. Odhaduji, že se výše financí na platy hráčů v příští sezoně sníží na šedesát pět až sedmdesát procent dnešního stavu. Musí se to dotknout všech hokejistů,“ doplnil.

„Je to nemilé,“ přiznal kapitán Jan Snopek. „Ale když to bude nevyhnutelné, tak se dohodneme. Jsem ochoten hrát se snížením platem, pakliže to postihne všechny hráče ve všech klubech,“ doplnil.

Fanoušci drží s klubem

Ekonomická krize naplno propukla ve Spojených státech Amerických, její důsledky pociťuje i Evropa, která s ní také musí bojovat. Krize tu je a kdo na ní nebude připraven, může padnout…

„Snad to HC Moeller Pardubice zvládne i za naší podpory. Dobře vycházíme s vedením klubu, úzce spolupracujeme s městem. Za fanoušky věřím, že si minimálně udržíme současné pozice,“ pronesl předseda Fan Clubu HC Pardubice Karel Klodner.

Zbyněk Kusý připomněl, že nezbytné snížení rozpočtu bude nastaveno tak, aby se klub udržel v horních pozicích. „Naší výhodou je, že máme široké portfolio obchodních partnerů, v této chvíli nemám v ruce žádnou výpověď, všechny smlouvy jsou platné. Spíše máme obavy z cash flow,“ podotkl generální manažer klubu. „Od partnerů cítíme jistou zdrženlivost.“

Při této příležitosti připomenul, že majoritní vlastník klubu investoval do cash flow klubu částku vyšší, než za kterou kupoval nadpoloviční balík akcií HC Moeller Pardubice.

Klub chce jednat o snížení nájmu v ČEZ Areně

HC Moeller Pardubice hodlá v nelehké globální situaci požádat o snížení nájmu za užívání ČEZ Areny. Ten je v této době až neúměrně vysoký. „V tomto ohledu jsme nejznevýhodněnější klub u nás,“ jasně prohlásil Zbyněk Kusý. „Nikdo jiný nemá tak vysoký nájem jako my.“

„Od roku 2001 jsme na nájmu zaplatili více jak sto milionů korun. Nikdo jiný tolik neplatí. Ročně platíme částku podobnou podílu generálního partnera. Přitom máme největší podporu fanoušků ve městě i jeho okolí,“ uvedl generální manažer.

Přitom východočeský region a město Pardubice patří mezi turisticky nejméně atraktivní oblasti u nás. „Dalším důvodem je, že nechceme omezit výchovu mladých hokejistů. Denně se staráme o tři sta dětí, máme jedenáct mládežnických týmů. Do letošního kurzu bruslení se nám přihlásilo sto deset dětí, které dostávají kompletní hokejovou výstroj, aby to pro jejich rodiče nebylo finančně náročné,“ řekl.

„Nechceme se vydat cestou rozprodání kádru a hrát někde v suterénu tabulky. Nechceme zdražit vstupenky v této sezoně,“ doplnil Zbyněk Kusý.

HC Moeller Pardubice chce neomezit ČEZ Arenu a nezničit hokej

Právě snížení nájmu v aréně může klubu hodně pomoci v nelehkém boji s ekonomickou recesí. „Nechceme ale jít jen touto cestou. Ušetříme peníze v platech hráčů, ušetříme i v managementu klubu. Další položkou je právě nájem,“ uvedl prezident klubu Heřman.

Všechny společnosti totiž v případě ekonomických obtíží jako první škrtají výdaje na marketing a reklamu…

„Tento požadavek k jednání říkáme takto veřejně. Platíme obrovské peníze, jsme největší partner haly. Tuto věc bychom navrhli, ať by halu vlastnil kdokoliv,“ připomněl.

Sám má v této oblasti bohaté zkušenosti. „Uvedu jeden příklad. Společnost Pražská správa nemovitostí má v Pardubicích zhruba čtyři sta nájemců. Zhruba deset až patnáct procent z nich již za námi přišlo se žádostí o slevu, nebo bude muset smlouvu vypovědět. Jenže my chceme, aby tyto nemovitosti byly využívané, nechceme, aby byly prázdné,“ doplnil Ondřej Heřman.

Pohyb v kádru? Je to možné…

V souvislosti výše zmíněných skutečností se dají očekávat změny v týmu HC Moeller Pardubice. „Pokud někdo odejde, tak důvody nemusí být pouze ekonomické, ale pochopitelně i sportovní. Určitě nechceme ohrozit naše současné postavení. Když někdo odejde, tak musí někdo přijít,“ zdůraznil Zbyněk Kusý.

Rovněž se může stát, že vinou ekonomické recese se Pardubicím podaří získat kvalitního hráče odjinud. „Každý klub musí počítat s krizí a nějak na ni zareagovat. Myslím si však, že hráči, budou-li odjinud odcházet, tak zamíří do zahraničí – Ruska, Švýcarska, Německa nebo Švédska. Může však být i případ, že někdo půjde i k nám,“ připomněl.

Otázkou také bude, jak to bude s hokejisty HC Moeller Pardubice, kteří v této sezoně hostují v cizině. „Tomáš Rolinek, jenž hraje za Metallurg Magnitogorsk, uzavřel před touto sezonou s klubem víceletý kontrakt, kde má klauzuli, že může dvě sezony odehrát v zahraničí. Ve smlouvě je i částka odstupného pro náš klub. Dá se očekávat, že této klauzule Tomáš využije i v další sezoně,“ prohlásil Zbyněk Kusý.

„Petr Sýkora odešel do HC Davos na limitovaný transfer na jeden rok. Jeho situací se určitě budeme zabývat,“ řekl generální manažer HC Moeller Pardubice.

Mezi fanoušky se hodně přetřásá jméno Petra Čáslavy a jeho možný odchod do Ruska. „Petr není jediný, komu tady končí smlouva. Může se stát cokoliv. Každopádně jestli někdo odejde, tak musí někdo i přijít,“ dodal Zbyněk Kusý.