20.12.2008
Michal Mrkvička, fotografie Luboš Lang

Čísla nelžou: Pardubice se ve většině statistických údajů zlepšily

PARDUBICE — Hokejisté HC Moeller Pardubice okupují během současné reprezentační přestávky 4. místo v tabulce O2 extraligy, což je oproti stejnému období minulé sezony zlepšení o celých sedm příček. Pojďme se podívat na některá zajímavá statistická fakta, která se týkají východočeského klubu.

V minulé nevydařené sezoně nasbírali pardubičtí hokejisté po 32. kolech 39 bodů, letos již 53. Mají tak dobře našlápnuto k napravení loňského ročníku. Při setrvání současného bodového přírůstku by na konci základní části mohli dosáhnout 86 bodů. Takový počet by mohl stačit na současnou čtvrtou pozici a přímý postup do play off. Letos je však tabulka neskutečně vyrovnaná a dá se jen těžko předvídat, jaký počet bodů bude stačit alespoň na 6. místo zajišťující přímý postup do vyřazovacích bojů.

V loňské sezoně 2007/2008 měli hokejisté Moelleru katastrofální vstup do ligy, když v úvodní čtvrtině získali pouze 9 bodů. Nynější dobré postavení v tabulce podpořilo právě kvalitní vykročení do základní části, neboť po 13 kolech měli o celých 17 bodů více.

Gól

Z ledu pardubické ČEZ Areny se body obvykle nevozí. V 16 utkáních odešli domácí bez bodu pouze v duelech se Znojemskými Orly a Litvínovem. Ve dvou případech se Moeller musel smířit jen s jedním bodem, avšak v dalších 11 duelech bral plný počet bodů.

Zatímco ve statistice domácích utkání zaujímají Pardubice stříbrnou příčku, na venkovních kluzištích mají průměrné výsledky. V 16 zápasech na hřištích konkurentů vybojovaly tři body pouze v Liberci, Litvínově a Zlíně, avšak další cenné body získaly z pěti dalších soubojů, které dotáhly do prodloužení. Zde můžeme vidět jisté zlepšení, neboť v minulé sezoně na venkovních ledech Pardubičtí vybojovali druhý nejmenší počet bodů.

Vstřelené a obdržené góly

Fanoušci to vítají, trenéři již asi méně, ale v každém případě padá v zápasech Pardubic nadprůměrné množství branek. Klub je druhým nejvíce skórujícím týmem, zároveň také inkasuje třetí největší počet branek. Za pravdu nám dá i pohled do klubové historie. Hokejisté střílejí v průměru 3,38 branek za zápas, což je nejlepší číslo od mistrovské sezony, kdy se na východě Čech proháněla ofenzivní esa v podobě Hejduka či Hemského. Tato čísla však kazí fakt, že tým inkasuje nejvíce gólů od sezony 1999/2000.

Přesilovky a oslabení

Přestože procento využití přesilových her v posledních 10 kolech základní části zakolísalo, pardubičtí hokejisté jsou v této důležité činnosti ze všech klubů druzí nejlepší (21,8 %). Efektivnějšími početními výhodami zatím disponují jen vládci extraligové tabulky z Litvínova. Oproti minulé sezoně jde o pardubické zlepšení o bezmála 4 %. Nejvíce se musí bát jejich přesilovek ve Znojmě a Třinci. Proti prvně jmenovaným Pardubice využily ve třech letošních vzájemných duelech hned 36 % početních výhod. Ocelářům nastřílely již 8 přesilovkových branek.

Gól

V činnosti bránění oslabení patří Východočeši k průměru extraligy a současná hodnota 80,8 % se příliš neliší ani oproti minulým letům. Zajímavé jistě je, že lepší výsledky ve využití přesilovek i úspěšném ubránění oslabení mají hráči Moelleru na soupeřových kluzištích. O tom, jak je efektivita při přesilovce důležitá pro výsledek zápasu, svědčí to, že 40 % gólů vstřelí Pardubice právě v přesilovce. Dodejme též, že tým hrál o 22 více přesilovek než oslabení.

Návštěvnost

Fanouškovská podpora je dlouhodobě královskou pardubickou disciplínou. I tak potěší, že letošní dosavadní domácí průměr 8782 diváků je nejlepším klubovým číslem od vzniku české extraligy (brána v potaz jen návštěvnost v základní části jednotlivých sezon). Již čtyřikrát se počet diváků přehoupl přes magickou hranici deseti tisíc. Fanoušci zatím těsně trumfují i návštěvnost z poslední mistrovské sezony (8770). Na kluzištích soupeřů jsou zatím Pardubice překvapivě nejméně navštěvovaný klubem.

Ostatní týmové zajímavosti

  • V řeči čísel jsou nejlepšími pardubickými třetinami závěrečné dvacetiminutovky. Skóre v nich vyznívá jasně ve prospěch v poměru 43:26. To souvisí s faktem, že hokejisté Moelleru jsou letošními mistry obratů. Přesně v polovině z dosavadních 32 utkání dokázali obrátit skóre zápasu.
  • Tým musí velmi často dotahovat nedobře rozjetý zápas. Vše začíná u vstřelení či obdržení prvního gólu. Pardubičtí ve 13 z posledních 15 utkání vždy inkasovali jako první!
  • Mužstvo letos inkasuje více branek než loni, přestože gólmani čelí v průměru za zápas méně střelám (letos 34,5, loni 37,0). Naopak procento proměnění střel stouplo o více než procento na 8,9 %.
  • Nejkritičtější pětiminutovkou je prvních pět minut druhé třetiny, ve kterých Moeller inkasoval již sedmnáctkrát. V závěsu je posledních pět minut prostředního dějství (11 obdržených branek). Nejčastěji – sedmnáctkrát - se pardubičtí hokejisté radovali z gólu od 56. do 60. minuty.

Gól

Nejlepší hráčské sezony

Při odpovědi na otázku, kteří hokejisté HC Moeller Pardubice prožívají ze statistického pohledu nejlepší sezonu, můžeme odpovědět alespoň osmi jmény.

  • Jiří Cetkovský. Důrazný útočník nasbíral v 29 utkáních 17 kanadských bodů a i při současném zranění prožije nejúspěšnější rok.
  • Michal Klejna. Jednadvacetiletý slovenský hokejista si hned v prvním utkání po vyléčení zranění připsal dva body proti Vítkovicím a i dále dostává stálý prostor v základní sestavě.
  • Jan Kolář I. Boskovický rodák již před několika zápasy překonal své osobní ligové maximum a s 29 kanadskými body je na čele týmové produktivity. Je častým dvorním přesilovkovým nahrávačem. V početní výhodě si připsal 14 z 20 letošních asistencí.
  • Petr Koukal. I Kolářův kolega z formace zaživá první sezonu, ve které je tahounem týmu. Zatím má 24 bodů a každý další bude navýšením jeho osobního bodového maxima.
  • Jakub Nakládal. Mladý dvacetiletý bek získal přes své defenzivní povinnosti již 7 bodů do tabulky produktivity.
  • Libor Pivko. Přestože spálí hodně šancí, získal 24 kanadských bodů a již jen čtyři záznamy mu chybí k překonání osobního rekordu ze sezony 2001/02, kdy působil v dresu Zlína.
  • Daniel Rákos. Jednadvacetiletý odchovanec prožívá druhou ligovou sezonu, v níž zatím získal 4 body.
  • Jan Starý. Druhý nejlepší střelec extraligy s 18 brankami. Je důležitou postavou sestavy Moelleru i proto, že dvanáct z jeho osmnácti tref přišlo v přesilovce.

Ostatní hráčské zajímavosti

  • Kompaktní útočná formace Kolář – Koukal – Starý zaujímá první tři pozice v klubovém bodování produktivity. Jsou zatím také nejlepší trojkou na přesilovky, neboť 43 z 79 bodů posbírali právě v nich.
  • Nejlepším výsledkem v prestižním bodování účasti na ledě (+/−) se chlubí Tomáš Divišek s 11 kladnými body.
  • Ján Lašák zatím prožívá nejhorší ročník v dresu Pardubic. Ve 22 letošních utkáních zaznamenal 91,0% úspěšnost zásahů, přitom jeho dosavadní nejhorší pardubický výsledek bylo 92,4 % z minulé sezony.
  • Nikdo z týmu dosud nevstřelil hattrick, dvanáctkrát se však podařilo vstřelit jednomu hráči v zápase dva góly. Naposledy takto zazářil Jaroslav Koma.
  • Nejdelší sérii zápasů s alespoň jedním kanadským bodem si připsal Michal Tvrdík, jenž bodoval ve všech duelech od 7. do 15. kola a v těchto 9 utkáních si připsal 11 bodů.
  • Pokud bychom do produktivity počítali pouze góly při stejném počtu hráčů v obou týmech, zjistili bychom, že na první místa klubové produktivity by se nám probojoval Tomáš Divíšek s Liborem Pivkem.
  • Hráči Moelleru proměnili jen 5 z 24 samostatných nájezdů či trestných střílení. Dvakrát ze tří nájezdů se trefil Rastislav Špirko, ve dvou z pěti pokusů zamířil přesně Libor Pivko a jedním ze dvou nájezdů uspěl Michal Tvrdík.