19.12.2008
Petr Schultz, Jan Hrabal

Dorostenci se vytáhli výhrou v Liberci

LIBEREC — Výhru nad čtvrtým celkem průběžné tabulky si ve 32. kole dorostenecké extraligy připsali pardubičtí mladíci. Ti díky čtyřem gólům v rozmezí šesti minut ve druhé třetiny vyhráli 6:3 v Liberci. Dva góly Východočechů vstřelil Radim Zrůst.

Extraliga dorostu, 32. kolo, pátek 19.12.2008, Tipsport arena

Bílí Tygři Liberec

Dynamo Pardubice

3:6
1:2, 2:4, 0:0
Branky a nahrávky: 19:48 Bittner (Vlach), 22:45 Maďar (Říha, Miškovský), 24:10 Říha (Šetka, Vlach) – 12:14 Zrůst (Chmelař), 17:55 Březina (Hemský), 33:31 Zrůst (Chmelař), 35:08 Brukner (Světlík, Půhoný), 35:48 Procházka (Světlík), 39:45 Procházka (Březina, Hemský). Rozhodčí: Smitka - Podrazil, Ondra. Vyloučení: 8:9, navíc Dám (Liberec) 10 minut osobní trest. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 69. Střely na branku: 19:29. Průběh utkání: 0:2, 3:2, 3:6.
Bílí Tygři Liberec: Blažek – Jandejsek, Říha, Najman, Dám, Čechura, Rohal, Bednárik – Maďar, Miškovský, Šetka, Morong, Bittner, Schutz, Urban, Psota, Vlach, Příkazský, Slivka, Kouba.
Dynamo Pardubice: Langhamer – Voženílek, Beneš, Pilný, Škvor, Petira, Rychlík, Starý – Březina, Hemský, Procházka, Tomín, Wasserbauer, Vlček, Půhoný, Světlík, Chmelař, Zrůst, Moučka, Brukner.

Komentář

Sotva co dozněla píšťalka hlavního rozhodčího zahajující zápas, na hostujícího brankáře Langhamera se řítil Maďar, jehož jedovatá střela skončila na vyrážečce. Bílí Tygři kousali dál a vynutili si hned v úvodu přesilovou hru, ve které domácí Urban blafákem vyzkoušel lapačku hostujícího brankáře. Ve třetí minutě stálo u ochránce pardubické klece velké štěstí, když Vlach od modré zazvonil na tyčku.

O minutu později vyslal liberecký Říha přesným pasem do samostatného nájezdu Miškovského, ten však přilepil kotouč pouze na betony Langhamera. Hned z protiútoku si připsal svůj první zákrok i brankář Tygrů, poté co si poradil s únikem Hemského. Liberec byl v prvních minutách aktivnější, puk do branky Moelleru ovšem nedostal, a tak přišel trest. Ve dvanácté minutě zamířil na lavici hanby domácí Říha a hosté v čase 12:14 vstřelili první branku utkání. Chmelař nahrál před branku Radimu Zrůstovi, který natřikrát přehodil beton ležícího Blažka – 0:1.

Srovnat mohl Maďar, jeho střela z otočky ovšem pozorného brankáře Pardubic jen vystrašila. V šestnácté minutě se sám před brankářem zjevil liberecký obránce Rohal, pardubický brankář jeho střelu zneškodnil betonem a odvrátil tak jasný gól. Dvě minuty před koncem se opět měnil stav zápasu. Hemský si s Davidem Březinou prohodili kotouč na modré a druhý jmenovaný střelou nad beton brankáře Tygrů zvýšil stav náskok hostů – 0:2.

Bílí Tygři se v první třetině branky přeci jen dočkali. Dvanáct vteřin před klaksonem ohlašující přestávku vybojoval ve vlastním oslabení Vlach za Laghamrem kotouč, žabičkou našel před brankou Ladislava Bittnera, který protlačil gumovou pryž do branky – 1:2.

Na začátku prostředního dějství se Liberečtí vydatně zakousli do svého soupeře z Pardubic a ve třiadvacáté minutě bylo srovnáno. Severočeši rozestavili přesilovkový vzorec. Miškovský zakombinoval s Říhou, který přihrávkou od modré našel před brankou zcela volného Patrika Maďara, ten nikým neatakován v klidu zpracoval kotouč a střelou, která se olízla o horní tyč pardubického brankáře, vyrovnal stav zápasu – 2:2.

Po osmapadesáti vteřinách hlasatel ohlašoval další gól Liberce. Šetka našel od mantinelu na modré Jiřího Říhu a ten jen tak lehce nahodil kotouč na branku a ten pak cinkl o tyč brankáře Laghamera a k překvapení všech zapadl až do sítě – 3:2.

Po brance Tygrů se hrála dlouhá pasáž bez přerušení, kterou ukončila až hrubka liberecké obrany. Chmelař nahrál Radimu Zrůstovi, jehož prudká střela zamířila přesně pod víko Blažkovy branky – 3:3.

V šestatřicáté minutě trestali Pardubice další kiks severočeské obrany. Trojice Brukner, Světlík a Půhoný jela sama na brankáře Tygrů a Filip Brukner dokonale zakončil pohlednou souhru – 3:4.

Čtyřicet vteřin nato, už vedli hosté dvoubrankovým rozdílem. Modrobílá obrana nechala ujet Světlíka, ten nahrál zcela volnému Lukáši Procházkovi, který vymetl všechny pavučiny v levém rohu liberecké klece – 3:5.

Dvě minuty před koncem druhé třetiny mohl snížit po nahrávce Psoty Urban, letící kotouč v jasné gólové příležitosti do branky nedostal. Tragická desetiminutovka Bílých Tygrů vygradovala v čase 39:45, kdy akci tři na nikoho pohodlně zakončil po asistencích Hemského a Březiny svou druhou brankou v zápase Lukáš Procházka – 3:6.

Závěrečná část začala vyloučením hostujícího Chmelaře. Liberec několikrát prověřil tvrdost betonů Langhamera, puk však za červenou čáru nedostal. Bílí Tygři se snažili s vývojem utkání něco udělat, na velice jistě chytajícího brankáře Moelleru a pozornou obranu recept nenacházeli. V čtyřiapadesáté minutě se v dobré pozici ocitl liberecký Morong, jeho střelu lapil efektně do lapačky pardubický gólman.

Na rozdíl čtyř branek mohl střelou švihem zvýšit Hemský, trefil ale pouze tyč. Poslední minuty se už zápas dohrával a Pardubice už Liberci nic nedovolily a odvezly si tak cenné tři body na východ Čech.

Ohlasy po utkání

Luboš Bouchner (TJ Bílí Tygři Liberec): „Bohužel jsme prohráli 6:3, ale bylo to po hrubých chybách našich hráčů a nás to stálo za stavu 3:2 vedení. Pak už jsme šli na 3:5. Závěr zápasu si soupeř pohlídal. Bohužel ve třetí třetině jsme byli už tak rozhození, že když jsme si řekli, že tři branky taky dát umíme tomuto soupeři, tak jsme nedali ani jednu.“

Jiří Fibiger (HC Pardubice): „Konečný výsledek vůbec neodpovídá té hře. Byl to naprosto vyrovnaný zápas, s tím, že se ta situace vlastně přelívala na obě strany. My jsme dostali zbytečný gól deset vteřin před koncem první třetiny, který nastartoval domácí k tomu dobrému výkonu ve druhé třetině, kdy jsme dostali do třetí minuty další dva góly. Závěr nám ale vyšel, dali jsme góly a jsme za to rádi.“