15.12.2008
Vladimír Gregor

Dva góly? Tomu Jaroslav Koma nevěřil

PARDUBICE — Deset branek, tři velké zvraty, drama do posledních vteřin – zkrátka hokejový thriller jak má být. V něm se ukázal Jaroslav Koma. Ten si svůj večer parádně užil a po zásluze byl vyhlášen nejlepším hráčem Východočechů.

Není to přitom ještě ani 14 dnů, kdy byl tento obránce na střídavý start zapůjčen Ústí nad Labem, předtím hájil srdnatě barvy jednoho z lídrů první ligy Vrchlabí. Po této anabázi se vrátil znovu na led „mateřských“ Pardubic a za důvěru se odvděčil královsky. „Ze začátku to bylo těžké, ale postupně to ze mě spadlo. Snažil jsem se na nic nemyslet, soustředit se na hru a udělat na ledě maximum. Jsem rád, že se to podařilo,“ pochvaloval si ofenzivní zadák.

Jaroslav Koma zaznamenal nejen svou první letošní trefu, ale dvougólový večer mladý bek v extralize ještě neprožil. „Není důležité, komu to tam padne, zda mně, nebo někomu jinému. Ty góly jsou náhoda, i když paradoxně i první prvoligový zápas v Jihlavě jsem dal také dva. Možná mi svědčí návraty do sestavy,“ rozesmál se šťastný střelec.

Je nutné podotknout, že obě branky nebyly rozhodně žádné šmudly, ale poctivé pumelice, na které Čechmánek v brance Třince prakticky nereagoval. „Na třetí třetinu jsem chodil na přesilovky s Alešem Píšou a ten mi to tam perfektně dával. U té první branky jsem viděl, jak si před branku sjíždí Petr Koukal a Honza Starý, tak jsem se to snažil jen rychle napálit a doufal jsem, že to kluci nějak dorazí. Že to šlo, jak se říká, přesně pod trubky, to bylo určitě něco navíc,“ popsal důležitý gól na 3:3.

Snad ještě zásadnější trefu si schoval na čas 56:19 a končící přesilovku Moelleru. „Puk se ke mně dostal po takové nepřehledné akci přes Honzu Koláře. Střela mi sedla nějak divně, ve vzduchu se ještě točila a i to možná zmátlo gólmana, že na ní nestihl zareagovat,“ zamyslel se nad rozhodujícím momentem celého duelu.

A jak svůj velký večer vlastně na ledě prožíval? „Jako bek se snažíte vstřelit jednu branku, tak z té jsem měl ohromnou radost. Když jsem dal potom ten druhý, tak mi to už ani nepřišlo. Vůbec jsem nevěřil, že bych mohl dát hned dvě branky,“ kroutil hlavou Jaroslav Koma.

O to více si mohl vše vychutnat po závěrečné siréně, kdy mu tribuny a zejména pardubický kotel daly jasně najevo, kdo byl pro ně hvězdou utkání. Ne nadarmo byl také vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. „Kvůli takovým chvílím se hraje hokej. Aby se člověk ukázal a prodal to, na co tvrdě trénuje. Jsem rád, že mi to vyšlo, navíc jako tým máme tři body a to je super.“