08.12.2008
Michal Vilím, fotografie Štěpán Černý

Musíme do Vánoc uhrát co nejvíce bodů, ví Petr Čáslava

PARDUBICE — Tuto sezonu patří opět bek Petr Čáslava mezi nosné pilíře obrany HC Moeller. Proto mu náleží místo v první obranném páru, kde poctivou hrou spolehlivě jistí celý defenzivní val Pardubic. Navíc se mu občas podaří jeho hru, podobně jako v zápase se Znojmem, obohatit o vstřelenou branku.

Ve svém prvním představení na ledě Pardubic uspělo Znojmo na přelomu října a listopadu a poměrně nečekaně exportovalo do Jihomoravského kraje všechny tři body. „My jsme si říkali po minulém zápase doma, že Znojmo hraje venku velice dobře. Všechny lajny výborně bruslí a napadají. Dalo se čekat s jakou taktikou přijedou,“ naznačil Petr Čáslava.

Právě rychlým napadáním a přesnou koncovkou se Znojmu podařilo vytrhnout domácím z rukou otěže zápasu již v 8. minutě. Tentokrát ovšem zvládli Východočeši včas odpovědět a to v poslední dobou „neoblíbené“ disciplíně – převaze dvou hráčů v poli.

Petr Čáslava

„Bylo důležité, že se nám konečně podařilo proměnit přesilovku pět na tři a potom jsme se jen zlepšovali,“ uvedl reprezentační bek s poukazem na to, že třetí třetina se jeho celku velmi vydařila.

„Nám letos přesilovka pět na tři moc nejde. Řekli jsme si jak převahu budeme hrát a buď to tam padne nebo ne,“ pokračoval navrátilec z Ruska.

Hrát přesilovky už není taková sranda

Domácí hráči v přesilových hrách nastříleli znojemskému brankáři Kamešovi dokonce všechny branky. „Podařilo se nám využít tři přesilovky, takže nám vyhráli zápas,“ lakonicky řekl Petr Čáslava s tím, že v poslední době na hře v této standardní situaci příliš neměnili.

„Hrajeme je stále stejně. Zkraje sezony nám šli výborně, pak chvíli ne. Mančafty se znají, přečtou si to, vidí jak to hrajete na videu. Přesilovky pro nás už nejsou tak jednoduché, protože všichni hrají rychlý přístup, nikdo na nic nečeká. Hrát přesilovky není taková sranda jako dřív,“ pronesl.

Petr Čáslava

A právě díky této herní disciplíně lze udržet krok s ostatními v nebývale vyrovnané tabulce, kde tříbodová ztráta může znamenat velký pád pořadím dolů. „Celá tabulka je vyrovnaná, takže každé vítězství je dobré a hlavně teď do Vánoc, kdy se každý snaží ještě něco uhrát. My musíme bodovat hlavně doma. Na konci to mohlo být ještě jinak, ale my jsme se zatáhli a podařilo se nám výsledek udržet,“ uvedl k závěrečné power play hostů.

Jeden z nejspolehlivějších beků nemá ani obavy z velkého počtu zraněných hráčů, kdy po Peteru Pucherovi usedl na marodku mimo jiné Jiří Cetkovský. „Teď s námi hrají mladí kluci z jiných klubů. Byl tady Rosťa Špirko, dnes Jirka Hašek. Myslím, že se s tím nějak vyrovnáme,“ optimisticky uzavřel.