24.11.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Všechny šance dát gól jenom zahazujeme, štve Petra Koukala

PARDUBICE — Nula. Takové číslo svítilo po včerejším utkání v domácí kolonce na světelné tabuli. Hokejisté HC Moeller Pardubice nevstřelili doma Litvínovu ani gól a podlehli mu 0:3. Východočeši se dostávali do šancí, ale žádnou neproměnili. Ani Petr Koukal… „Trápíme se v koncovce,“ přiznává šestadvacetiletý centr.

Po pětigólovém pátku tak přišel včera půst. „Ve Zlíně jsme to sice prolomili, ale včera jsme to opět potvrdili. To je spousta šancí, co my nedáme,“ láteří Petr Koukal.

„To nás stojí body. To už není o důraze, ale spíše je na nás nějaká deka v zakončení. Na začátku sezony to naší lajně padalo a teď nic ani z velikých šancí, do kterých se dostaneme,“ pokračuje tvořivý útočník.

Litvínov hrál v Pardubicích přesně to, co potřeboval. Jakmile vstřelil úvodní branku, tak se zatáhl do středního pásma, kde vytvořil těžce prostupnou hráz, přes kterou se hráči v červeném jen ztěžka dostávali.

„Litvínov přijel bránit, oni takhle venku hrají. Pokryli jsme jim brejky, akorát Robert Reichel nám v první třetině ujel. Udělali jsme ale hned ve druhém střídání chybu, oni dali gól, čímž se soupeře uklidnil. Museli jsme se pak tlačit, ale nedokázali jsme to aspoň srovnat,“ komentuje včerejší nepovedený duel.

Přesilovky nám nejdou, přiznává Petr Koukal

„Litvínov byl zastrčený ve středním pásmu, my jsme třeba nahodili puk, ale oni jsou fakt v pohodě. Každý jiný bek by v 10. minutě za stavu 0:1 to ometl o mantinel a oni si počkají, rozehrají v klidu, naznačí doleva doprava, dají si to prostředkem. Dávali si to jakoby vedli 5:0,“ glosoval povedenou litvínovskou souhru Petr Koukal.

„My to sice kolikrát chytli, ale pak nám to hned odskočilo. Nemyslím si, že by nás nějak přehrávali, jim to padalo na hůl a nám nic nešlo,“ smutně hovořil o včerejším utkání.

Pardubice se neprosadily ani v osmi přesilovkách, které měly k dispozici. Moeller nevyužil ani takřka dvouminutovou výhodu pět na tři v závěru úvodní dvacetiminutovky. „Pět na pět je pokryté, v přesilovkách se rozhodují zápasy a ani ty nám nejdou. Dostáváme se do šancí, ale gól nedáme a všechno zahodíme,“ naštvaně povídá.

Petr Koukal

„Kdybych věděl, co s tím, tak by to byla paráda. My se dostaneme v klidu do pásma, ale nevychází nám to, co jsme hráli. Máme spoustu dalších šancí, já třeba nedal puk do prázdné. Musíme zavřít oči a narvat to tam,“ tvrdí.

„Jirka Šlégr vyjel do kruhu, nametl to do víka, to nám chybí. To, co nám dřív šlo, nejde. Musíme zapracovat na jednoduchosti, abychom to tam došťourali a oni si klidně dali i vlastního,“ říká směrem ke hře v početní převaze.

Petr Koukal: Musíme využívat šance, snad to ukážeme v úterý v Plzni

Pardubice nezvládly poslední dva domácí zápasy, ze kterých vytěžily pouze bod. Moeller se trápí v kombinací, které jsou nepřesné, puk často přeskakuje pardubické hole. Jakoby to bylo i špatným ledem…

„Každý druhý den tu je palubovka na basketbal, led se pak nedá do kupy. Od půlnoci na ledě nikdo nebyl, na rozbruslení jsem se tomu jenom smál. Skáče to tak, že to nejde chytit ani na rozbruslení,“ prohlašuje.

„Kdyby se dal skládat led na palubovku, tak by to bylo lepší. Já to záměrně takhle zlehčuji, led je pro všechny stejný,“ pokračuje s nadsázkou.

„Tahali jsme od začátku za kratší konec, udělali jsme konec, oni po čtyřech odrazech ji potrestali, dostali se na koně a pak už to v posledních deseti minutách byla křeč,“ dodává směrem k nepovedenému utkání s Litvínovem.

Všechno může Moeller napravit na ledě Plzně, kam Východočeši zajíždějí již zítra k poslednímu utkání první poloviny základní části. „Oni se budou tlačit do útoku, mají super přesilovky. Musíme hrát zezadu a využívat šance. To je náš problém. Máme šance, ale nevyužíváme je. Snad to v Plzni zlomíme,“ uzavírá Petr Koukal.