17.11.2008
Jan Hrabal, fotografie Luboš Lang

Pardubicím nejdou přesilovky. Hrajeme je komplikovaně, říká Václav Sýkora

PARDUBICE — Ach ty přesilovky… To si mohlo včera říci více než 10 000 diváků v pardubické ČEZ Areně. Pardubičtí hokejisté nesehráli špatnou partii s Vítkovicemi, ale mrzká produktivita je připravila o vyšší bodový zisk. „V útoku hrajeme zbytečně komplikovaně,“ mrzí trenéra Václava Sýkoru.

Přesilovky v posledních pěti zápasech
  • 23. kolo, 16. listopadu 2008:
    Pardubice – Vítkovice: 8 přesilovek, 0 gólů
  • 22. kolo, 14. listopadu 2008:
    Mladá Boleslav – Pardubice: 5 přesilovek, 0 gólů
  • 21. kolo, 2. listopadu 2008:
    Pardubice – Sparta Praha: 12 přesilovek, 0 gólů
  • 20. kolo, 30. října 2008:
    České Budějovice – Pardubice: 10 přesilovek, 0 gólů
  • Dohrávka 4. kola, 28. října 2008:
    Pardubice – Znojmo: 9 přesilovek, 1 gól

Stejně jako v pátek v Mladé Boleslavi i včera doma proti Vítkovicím se pardubickým hokejistům povedlo poměrně jednoznačně přestřílet soupeře. V neděli vyslali na vítkovickou branku 51 puků, jenže za záda vynikajícího gólmana Marka Pince skončily pouze tři… A to je málo.

„Do zápasu jsme vstoupili velice špatně. Hned první střídání to naznačila. Dostávali jsme se z toho dost špatně, což ovlivnilo i přesilové hry v úvodu. Nebyli jsme na ně dobře připravení, odehráli jsme je špatně. Tam jsme měli první šanci dostat pod tlak a dostat se do vedení. Celá první třetina nebyla podle toho, jak jsme si představovali,“ začal své hodnocení prohraného utkání pardubický kouč.

Momentka z utkání

Podle něj se hra Moelleru zlepšila ve druhém dějství. „Do konce zápasu jsme pak hráli dobrý hokej, měli jsme snahu přetlačit soupeře, dostat ho pod tlak. Když to vezmu na počet šancí v základní hrací době, tak jsme měli k výhře blíže my, ale na ty se nehraje,“ litoval Václav Sýkora.

Pardubice si vylámaly zuby na Marku Pincovi. Ten byl velikou oporou ostravského celku. „Klukům jsme říkali, že jejich gólman vyráží dopředu, ale nebyli jsme tam dostatečně důrazní, abychom se dostali k dorážkám,“ podotkl.

Vítkovice vyučovaly ve využívání přesilovek

Hokejisty HC Moeller Pardubice také mohou mrzet neproměněné přesilové hry. Včera jich sehrál osm, v první třetině měl dvě výhody pět na tři. Jenže žádnou z nich nevyhodil. Naopak hosté se mohli pochlubit v nedělním duelu padesátiprocentní úspěšností – zužitkovali dvě ze čtyř nabídnutých výhod.

Rozhodčí Jaroslav Kubeš sice vylučoval v poměru 4:8, ten však mohl být daleko výraznější. Jeho nepřesné výroky, kdy v některých momentech vytrvale odmítal vylučovat ostravské borce za různá hákování, držení, občas solidně rozlítily diváky. Až příliš často se obecenstvu zdálo, že to s kompenzacemi během zápasu přeháněl. Vrcholem byl neodpískaný zápasnický chvat na Jana Koláře při závěrečném tlaku Pardubic v 60. minutě.

Momentka z utkání

Zápas se kromě hokejistů Pardubic nepovedl ani černobílému souboru. I čároví arbitři se dopouštěli řady nesmyslných posouzení. Přes to všechno měl ale Moeller dostatek šancí, aby utkání dotáhl do vítězného konce.

A řada šancí se narodila právě v přesilovkách. Ještě nedávno se Pardubice mohly pochlubit více než čtvrtinovou úspěšnost ve hře v převaze. Ta nyní činí 21,77 %. „Nešly nám přesilovky, v nich nám daly Vítkovice lekci dvěma góly jak přes kopírák,“ uznal kouč Sýkora.

„Vzhledem k tomu, že se nám přesilovky dost dlouho dařilo, tak si myslím, že myšlení hráčů je zaměřené na to, abychom je sehráli především hezky a vytvořili si gólové šance po vzorcích a kombinacích. Přesilovky hrajeme zbytečně komplikovaně a složitě, málo hrajeme na to, abychom měli co nejvíce střel. To je základní kámen úrazu,“ prohlásil.

Přesilovky nám nejdou, uznal Václav Sýkora

Pardubicím chybí střelba a důraz. Přesně ty vlastnosti, které včera zdobily ostravské hokejisty při hře v početní převaze. „Když už se dostaneme ke střelám, tak nám chodí vedle. Není tam úplná pohoda, která musí být. Z toho prameni, že se puky odráží jinam, ne do branky, jak se to povedlo soupeři. Přesilovky nám nevycházejí poslední dobou,“ smutně konstatoval trenér HC Moeller Pardubice.

Východočeši měli dostatek příležitostí i ve hře pět na pět, ve které až na několik momentů soupeře přehrávali. „Vítkovice prokázaly, že jsou nejlépe bránicím celkem extraligy,“ poukázal Václav Sýkora na fakt, že Ostravané inkasovali nejméně branek v letošní sezoně – ze 23 utkání dostali pouze 55 gólů.

Momentka z utkání

„Do šancí jsme se dostávali, ale zase jsme hledali přihrávky navíc místo střely. Určitě to tam bylo. To je prostě zlozvyk, který se velice špatně odstraňuje,“ řekl Václav Sýkora.

Pardubice i tak mohly získat dva body, jenže to by musely uspět v nájezdech. V nich čněli oba gólmani, uspěl pouze ostřílený kanonýr Viktor Ujčík ve čtvrté sérii. „Když nedáme ze čtyř penalt ani jednu, tak nemůžeme vyhrát. Ale to jen dokladuje nízké využití vypracovaných příležitostí,“ uzavřel šéf pardubické střídačky.