26.9.2008
Jaroslav Svoboda, Jan Hrabal

Dorostenci si s chutí zastříleli, Šumperku nasázeli osm gólů

ŠUMPERK — Vysoké vítězství ze Šumperka vezou extraligoví dorostenci HC Pardubice. Ti v dnešním utkání 7. kola zde potvrdili roli favorita a po výborném výkonu rozstříleli svého soupeře 8:2. Dvě branky Východočechů vsítili Jiří Půhoný a Marek Hemský.

Extraliga dorostu, 7. kolo, pátek 26.9.2008, Zimní stadion Šumperk

Šumperk

Dynamo Pardubice

2:8
1:2, 1:4, 0:2
Branky a nahrávky: 13:28 J. Tomiga (Vachutka, Prokopec), 32:03 Pezda (Vachutka) – 1:45 Půhoný (Beneš), 6:37 Půhoný (Nosek, Chlupáč), 23:33 Hradecký (Chmelař), 24:46 Hemský (Tomín, Nosek), 31:03 Hemský (Nosek), 34:52 Tomín (Procházka, Jetmar), 41:06 Jetmar (Tomín), 56:08 Havlík (Půhoný). Rozhodčí: Přikryl – Dučák, Poláček. Vyloučení: 4:6. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 100. Střely na branku: 23:55. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:5, 2:5, 2:8.
Šumperk: Hoffmann – Drábek, Feledík, Fořt, Štefan, Soos, Navrátil, Gewiese, Kašpar – Prokopec, Kohout, Pezda, Holinka, Vachutka, Piačka, J. Tomiga, S. Tomiga, Drtil, Kovář, Šenk, Řehák.
Dynamo Pardubice: Štrof - Škvor, Žemlička, Havlík, Lenoch, Rychlík, Starý, Chaloupka, Beneš – Procházka, Chmelař, Světlík, Chlupáč, Nosek, Jetmar, Tomín, Wasserbauer, Hemský, Půhoný, Hradecký.

Komentář

Hosté začali pořádně od podlahy a hned v první minutě pálil od hrazení Procházka, Hoffmann ještě poklidně lapil. Ve druhé minutě však přišel první tvrdý úder pardubických hráčů. Od modré vystřelil Beneš, před brankou výtečně clonil Chlupáč a tak Hoffmann vyrazil kotouč pouze před sebe. Půhoný následně zasunul pod brankářem kotouč do sítě a otevřel skóre – 0:1.

Moeller sevřel Draky v pásmu, ale ti vystihli rozehrávku a dopředu mohl jít sám Stanislav Tomiga, na prudkou příhru však nedosáhl. Na konci čtvrté minuty pálili Jetmar a Tomín. Jetmarovu střelu vyrazil Hoffmann nad sebe a puk zaplachtil vzduchem na branku pár centimetrů za břevno. Přesto se hosté dočkali druhé branky. Půhoný vybojoval u hrazení kotouč, nahrál za branky, sám projel pásmem k protější tyčce a z první zavěsil – 0:2.

První náznak domácí šance měl Piačka, jeho střela však byla sražena mimo tyče. Ve 14. minutě se Šumperk dočkal nečekaného snížení. Z ojedinělé šance se vyřítil Jakub Tomiga, který se hnal od červené čáry nikým neatakován. Mazácky si postavil kotouč na čepel a poslal jej do růžku branky – 1:2.

Vrátit hostům dvoubrankové vedení mohl Tomín, sám před Hoffmannem však vyhořel v koncovce. V 18. minutě naopak měl srovnání na holi Pezda, Štrofa však neprostřelil. V 19. minutě se o střelu pokusil Havlík, parádní zákrok vyrážečkou předvedl Hoffmann.

Druhá třetina přinesla gólovou smršť. Šumperku znovu utekl začátek a ve 24. minutě se Pardubice prosadily potřetí. Ještě předtím však nejprve na volného Piačku nepropadla přihrávka Prokopce, na druhé straně vychytal Marka Hemského domácí Hoffmann parádním zákrokem lapačkou. Pak se však již červené světlo rozsvítilo. Hoffmann místo pokrytí kotouče jej pouze nepochopitelně posunul před sebe a vytěžil z toho volný Hradecký, který zvýšil na 3:1 z pardubického pohledu.

O minutu později se Pardubice prosadily znovu. Do sítě se trefil Marek Hemský – 1:4. Skórovat mohl i Šumperk, Jakub Tomiga tentokrát na Štrofa nevyzrál.

Tlak Pardubic rostl. V šancích neuspěli Procházka, Tomín a hlavně Chmelař. Čtvrtý pokus Moelleru v rychlém sledu již změnu stavu přinesl. Marek Hemský dostal před brankovištěm až příliš prostoru a s gólmanem si lehce pohrál – 1:5.

Přesně minutu poté se ke slovu dostal Šumperk. Z kruhu si do střelecké pozice najel Michal Pezda a mezi paží a tělem Štrofa snížil na rozdíl tří branek – 2:5.

Od té doby padaly branky již do šumperské klece. Ještě ve druhé třetině se prosadil Roman Tomín, jehož nahozený kotouč od hrazení propadl Hoffmannovi u tyčky do branky – 2:6.

Na začátku 37. minutě měli Draci největší neproměněnou šanci utkání. Kohoutovu střelu vyrazili bránící hráči vysoko nad brankáře, padající kotouč se však evidentně začal snášet za brankovou čáru. Blesková otočka gólmana v pádu a zázračný zákrok holí sklidily obrovské ovace publika i poděkování od spoluhráčů. Draci však v závěru třetiny byli lepší, jenže ani Stanislav Tomiga ve své obrovské šanci neskóroval.

Drakům již tradičně nevyšel nástup na led do závěrečného dějství, hosté Jetmarem skórovali hned na začátku druhé minuty. Jan Jetmar si proklouzal celým pásmem až před Hoffmanna a pod jeho padajícím tělem bez problémů skóroval – 2:7.

Následně domácí zadák Drábek srazil kotouč na brankovou čáru a kousek neposedné černé gumy projel od tyčky k tyčce a pak se vrátil zpět do hry. Nezáživné minuty zápasu narušil až Wasserbauer, který ujel soupeřům a sám před Hoffmannem nakonec neuspěl. V 56. minutě se mohl prosadit Pezda, nedal.

A tak přišel osmý úspěch hostů, kteří skórovali i v oslabení třech proti pěti. Lajdáckou rozehrávku předvedl Drábek, puk mu sebral Havlík, vyjel si před branku, položil si Hoffmanna a dorazil Draky – 2:8. V posledních vteřinách se chtěl prosadit i Starý, Pardubice však devátý gól nepřidaly a vyhrály „jen“ 8:2.