17.09.2008
Jan Hrabal, foto Vladimír Škorpík a Luboš Lang

Mladíci září a střílejí góly. Snad nám forma vydrží, věří Petr Koukal

PARDUBICE — Tahle řada hraje pospolu od minulé sezony a vyplácí se to. Lajna Jan Starý – Petr Koukal – Jan Kolář motá hlavy soupeřům a střílí důležité branky. Někteří to možná čekali, jiní jsou mile překvapeni jejich produktivitou. „Zatím to klape, snad nás forma neopustí,“ říká centr této formace Petr Koukal.

„Tříbodoví kluci“
  • Jan Starý: 3 góly
  • Petr Koukal: 1 gól, 2 asistence
  • Jan Kolář: 3 asistence

Naposledy se tento drzý útok ukázal v nedělním zápase v Liberci. Zde se gólově prosadil Petr Koukal při přesilovce. Další střelecké příležitosti tato třetí lajna Moelleru nevyužila. „Dostáváme méně gólů, což je úspěch k bodům. Kdo dostane méně gólů, ten vyhrává,“ říká známou pravdu Petr Koukal.

Jeho řada se dokáže prosadit gólově, to je nyní důležité. „V Liberci nám vyšla přesilovka, je to o pohybu a o tom, že si věříme. V prvním, druhém a třetím zápase jsme dali gól, věřím, že nás to nastartuje, že se udržíme v této formě,“ tvrdí.

„V Karlových Varech jsme neodehráli dobrý zápas, proti Slavii to nebylo špatné z naší strany. Pak jsme se po zápase bavili, že si neuvědomujeme nějaký problém v obraně. Tam jsme se tlačili dopředu, měli jsme pohyb a naštěstí jsme ke konci snížili,“ pokračuje Petr Koukal.

Poslední zápas na severu Čech se mladíci trefili při dlouhé přesilovce. Tento gól se ukázal být vítězným v souboji s tygří smečkou. Pardubice si touto trefou Koukalovou zajistily dvougólový náskok a ten nepustily.

Jan Starý

Poprvé v sezoně vedly. „Je to určitě rozdíl, dost podstatný. Mužstvo se nemusí tlačit, naopak soupeř ano. Ale někdy to může být i na škodu. Vedli jsme 2:0, ale kluci se neustále nabádali, že nezalezeme, abychom jen bránili,“ přemýšlí.

„Ono stát v pěti na modré, tak oni by nás dostali pod tlak, měli by přesilovky a bylo by to ještě krušné. Liberci to moc nevyšlo, i my nezahráli nejlépe, ale hodně nás podpořil Ján Lašák,“ říká Petr Koukal.

Ten považuje výhru z liberecké Tipsport areny za velecennou. „Tyhle tři body nás posunou alespoň psychicky nahoru. Máme Kladno, tam by to chtělo zabrat a pak dvojzápas doma, tam bychom také měli výrazně bodovat,“ plánuje.

S Petrem Průchou to byl chaos, s Honzou Starým jsme to zklidnili

K bodům by mohly pomoci i výkony třetí formace Moelleru. Ta se prezentuje aktivní hrou a presinkem v hloubi soupeřově obraně. „Systém v naší hře samozřejmě je, několik let jsem hrál dozadu, teď jsme měli přípravu na Slovensku, kde celé mužstvo dostalo čtyři góly, což byla naše lajna. Trenér vymyslel, že by dozadu mohl jezdit Honza Starý a já napadám v prvním sledu, Honza Kolář je napravo,“ odhaluje taktické věci ve hře.

„V přípravném utkání v Mladé Boleslavi se to prohodilo a takhle to funguje. Honza Kolář je napravo, já s Honzou si držíme od osy levou stranu. Je teoreticky jedno, jestli já jsem první napadající a Honza dozadu nebo obráceně. Mně to nedělá problém, naštěstí nám to vychází, jsem rád, že jsme zatím žádný gól nedostali,“ pokračuje Petr Koukal.

Jan Starý

Podle něj je důležité, že spolu se svými mladými kumpány dostává prostor i v přesilových hrách, kde se snadněji sbírají kanadské body. A s nimi stoupá i sebevědomí… „Všude na světě rozhodují přesilovky. Kladno mělo v předminulé sezoně snad padesátiprocentní úspěšnost přesilovek, oni dávali z každé druhé pomalu gól. Dva góly z početních výhod pomáhají rozhodovat zápasy, dnes při hře pět na pět moc gólů nepadá, jedině po velkých chybách,“ konstatuje Petr Koukal.

Ten ale odmítá detailní srovnání s dnes již legendární formací s Petrem Průchou, která se spoluzasloužila o poslední mistrovský titul pro Pardubic. „Není to totéž, s Petrem to byl vyložený chaos,“ usmívá se.

„My jsme hráli čtvrtou lajnu, když nás pan Říha poslal. My jsme tam lítali, to byl takový juniorský hokej. Ale ono to v té době fungovalo. Teď jsme to trochu zklidnili, Honza k nám dobře zapadl, má podobný styl jako my. Vyhovuje nám jeho hra, pohyb má taky výborný, dobře bruslí a má skvělou střelu. Snad nám to vydrží. Zatím to klape,“ dodává Petr Koukal.