18.08.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Michal Klejna zval kamarády na Bifrost Cup, na ledě však chyběl

BRATISLAVA — Na jednu stranu šťastný z vítězství HC Moeller Pardubice na bratislavském turnaji, na druhou smutný, že se nemohl ukázat. Útočníka Michala Klejnu vyřadilo z účasti na prvním ročníku Bifrost Cupu nepříjemné zranění ramene, které utrpěl v pohárovém utkání s Hradcem Králové. Dvacetiletý forvard tak sledoval zápasy turnaje jen z hlediště s pravou rukou zafixovanou v ortéze. „Moc mě mrzí, že jsem tu nemohl hrát. Zval jsem kamarády, aby se přišli na Pardubice podívat,“ smutně líčí důrazný forvard.

Michal Klejna se sice narodil ve Skalici, dlouho ale žije v Bratislavě. Za Slovan dokonce hrál do 5. třídy. Mohl se tak představit na „domácím“ ledě, i proto zval kamarády, aby se přišli podívat. „Říkal jsem to hodně lidem. Moc jsem se těšil. Mám i hodně kamarádů od otce, který jim říkal, že hraji za Pardubice, ten jim také říkal, ať se přijedou podívat. Škoda, zklamal jsem,“ říká tvrdý útočník.

Zápasy HC Moeller Pardubice tak sledoval pouze z tribuny, kde držel palce Východočechům v soubojích s Košicemi, Hamburkem a Štýrským Hradcem. „To víte, že ruce i nohy mi svrběly. Hodně jsem chtěl klukům pomoci a hrát tady za Pardubice,“ s dávkou hrdosti prohlašuje.

Mimo hru jej postavil úvodní duel Tipsport Hockey Cupu s Hradcem Králové. Ve druhé třetině duelu se ošklivě zranil. „Byl jsem tvrdě naražen Jiřím Hendrichem na mantinel, roztrhaly se mi vazy na rameni,“ konstatuje.

Osudový souboj u mantinelu, který Michala Klejnu dočasně vyřadil ze hry.Osudový souboj u mantinelu, který Michala Klejnu dočasně vyřadil ze hry.

„Hráli jsme oslabení, já zabrzdil, se snažil držet puk za bránou a držet cenné sekundy. Ale jak jsme byli v plné rychlosti, tak jsem začal brzdit, dostal se na stranu a v pádu mě narazil na mantinel. To se stává po takovém nárazu, že se vazy přetrhnou,“ pokračuje Michal Klejna.

Týmový doktor ihned stanovil nepříjemnou diagnózu. „Okamžitě zjistil, že to mám uvolněné, tak jsem hned druhý den byl na operaci v Chrudimi, kde mě pan Vanáč operoval. Minimální doba rekonvalescence je dva měsíce,“ smířeně prohlašuje.

Michal Klejna má nyní pravou ruku znehybněnou. „Ještě s tím nepracuji, v neděli mi pan Vanáč vybral stehy, teď to mám zafixované v ortéze, abych s tím nemohl hýbat. Po třech týdnech bych měl začít rehabilitovat s drobnou hybností. Na led mohu jít dřív, ale budu jen vybruslovat. Do tréninku a do soubojů se nebudu moci zapojit, aby se s tím něco nestalo,“ tvrdí.

Zatímco Pardubičtí odjeli po nedělním utkání zpět do České republiky, Michal Klejna zůstal v Bratislavě. „Musím se ještě chvíli učit, abych dodělal maturitu na obchodní akademii začátkem září.  V úterý chci přijet do Pardubic a být s týmem – jít na kolo a trénovat,“ dodává asi nejzklamanější hráč Bifrost Cupu.