15.08.2008
Jan Hrabal

Po skalpu Košic čeká Pardubice souboj s Hamburgem

BRATISLAVA — Těžký soupeř po včerejší výhře nad slovenským vicemistrem čeká na hokejisty HC Moeller Pardubice. Ti dnes v rámci svého druhého utkání na Bifrost Cupu nastoupí od 16.00 hodin v bratislavské Samsung Aréně proti týmu Hamburg Freezers. Pokud se povede Východočechům podaří německého soupeře porazit, mohou se těšit na finále. „I v přípravných zápasech chceme být úspěšní, pochopitelně chceme vyhrát a s tím jdeme do zápasu,“ říká pardubický kouč Václav Sýkora. Ten počítá se změnami v sestavě Moelleru, chytat bude Martin Růžička.

Otázky před zápasem
  • V jaké sestavě nastoupí HC Moeller Pardubice?
  • Zlepší Moeller hru v početní převaze?
  • Vyrovnají se Východočeši s tvrdou hrou Hamburgu?
  • Dorazí do Samsung Arény více než 1000 diváků?

Pardubice mají za sebou vydařený vstup do turnaje. Ve včerejším duelu po velkém boji udolali hokejisty Košic. Moeller má za sebou sice vítězné, v každém případě ale ne stoprocentně vydařené střetnutí.

„Kriticky jsme hodnotili už první třetinu, ale příliš efektu to nepřineslo. Po druhém dějství jsme udělali změnu v sestavě a zdůrazňovali jsme, že je třeba zvýšit aktivitu, pohyb a střelbu,“ vrací se k česko-slovenskému souboji pardubický trenér. „Chtěli jsme jen kombinovat, což nešlo i vzhledem ke kvalitě ledu. Tento způsob hry zkrátka nemohl být úspěšný.“

Ve třetí třetině se Východočeši ale viditelně zlepšili. V posledních dvaceti minutách vyjma pár momentů Pardubičtí svého soka jasně přehrávali. „Zlepšili jsme se v bruslení. Jak nás Košice dostávaly zpočátku do nesnází, tak se nám je poté dařilo přehrávat. Jsme rádi, že se nám podařilo díky využité přesilovce zápas otočit,“ pokračuje kouč Moelleru.

Východočeši sice vstřelili rozdílový gól v přesilové hry. Se souhrou při početních výhodách však nemohli být trenéři Pardubic spokojeni. „Začali jsme na nich pořádně pracovat až v posledním období, navíc jsme do sestavy zasáhli i se dvojicemi obránců, během tohoto utkání jsme i změnili rozložení první a druhé formace, což komplikuje nácvik. Přesilovky jsme cvičili na předzápasovém rozbruslení, záleží hodně na improvizaci, jak hráči dokáží zareagovat na danou situaci,“ podotýká Václav Sýkora.

„Při gólu na 2:1 byla na ledě sestava, která takto netrénovala. Kluci to ale sehráli dobře a dokázali obranu soupeře rozebrat,“ dodává směrem ke hře v početní výhodě.

Pardubičtí hokejisté inkasovali v souboji se slovenským vicemistrem pouze jednou, což může trenéra těšit. Toto tvrzení ale není absolutní. „Zcela úplně nemůžeme být spokojeni. Hodně nás podržel Ján Lašák, jenž podal výborný výkon, byly tam situace, které zaváněly gólem. Ale je zase pozitivní, že se soupeř nedostával do vyložených šancí, přestože tam nebezpečné příležitosti byly. Ale to souvisí s tím, že Košice mají opravdu kvalitní hráče, kteří se dokáží dostat do šancí,“ říká.

Pevnost pardubické defenzívy a prudkost útoku otestuje dnes celek Hamburg Freezers. Proti německému soupeři nastoupí Pardubice v pozměněné sestavě. „Jednu jsme už udělali během zápasu s Košicemi, další provedeme směrem k zápasu s Hamburgem. V brance se dle dohody představí Martin Růžička,“ dodává Václav Sýkora s tím, že v neděli by se do pardubické branky měl opět postavit Ján Lašák.

Aktuálně z hamburské kabiny

Pro Němce je zápas s Pardubicemi vstupním duelem Bifrost Cupu. Celek Hamburgu je stejně jako Pardubic v plné přípravě na nový soutěžní ročník. V posledním přípravném utkání Hamburčané prohráli s Krefeldem 3:5.

Sestavy z posledního zápasu

Lašák – Čáslava, Píša, Štrbák, Snopek, Havíř, Nakládal, Linhart, Šeda – Tvrdík, Blažek, Pivko – Cetkovský, Divíšek, Somík – Kolář, Koukal, Starý – Stoklasa, Radil, Ondřej.

Představení soupeře

Hamburg FreezersOficiální název klubu: Hamburg Freezers
Adresa: Hamburg Freezers e. V., Schnackenburgallee 117, 225 25 Hamburg

Internetové stránky: www.hamburg-freezers.de
E-mail: info@hamburg-freezers-ev.de
Telefon, fax: +49 040 547 184 26

Rok založení klubu: 2002
Klubové barvy: bílá a modrá
Kapacita stadionu: 12 947 míst
Mistr ligy: nikdy
V nejvyšší soutěži: od roku 2002

Prezident klubu: Dr. Andreas Mattner
Generální manažer: Boris Capla

Trenér: Bill Stewart
Asistent trenéra: Maurizio Mansi