09.08.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Martin Růžička se zaskvěl skvělým výkonem, inkasoval jen jednou

PARDUBICE — Poprvé v přípravě na novou sezonu naskočil mezi tři pardubické tyče talentovaný gólman Martin Růžička. Jednadvacetiletý odchovanec pardubického hokeje předvedl ve včerejším třetím utkání Tipsport Hockey Cupu s pražskou Spartou bravurní výkon. Sice jednou v závěru při pardubickém oslabení inkasoval, ale to nesnížilo jeho výborné hodnocení v tomto utkání, ve kterém patřil k nejlepším borcům. „Byl to první ostřejší zápas pro mě po delší době. Ještě to není ono, chce to ještě pilovat,“ řekl po skončení duelu mladý gólman.

Pardubické hokejisty v přípravě na novou sezonu zdobí aktivní hra a snaha vyhrát zápas za každé situace. Zatímco předevčírem se pardubická snaha nesetkala s úspěchem, když Moeller podlehl v České Lípě 1:2 Liberci, včera se ale více než 2000 diváků v ČEZ Areně radovalo ze skalpu pražské Sparty, kterou Východočeši porazili po zodpovědném výkonu 3:1.

„Měli jsme víc puk na hokejce, byli jsme celkově aktivnější. Myslím si, že jsme vyhráli naprosto zaslouženě,“ podotkl mladík v dresu HC Moeller Pardubice.

Z tribun vypadá pardubická hra čerstvě a živě. „Z vrchu to určitě vypadá jinak než z mého pohledu. Určitě to má náboj,“ prohlásil Martin Růžička. „Já se spíše se soustředím na svůj výkon, aby byl co nejlepší a pomohl bych tak klukům.“

Martin RůžičkaMartin Růžička vytahuje jeden ze svých povedených zákroků.

Od první minuty včerejšího duelu působil mladý gólman velice jistým dojmem. Likvidoval s přehledem především sparťanské brejky. „Začátek byl nejhorší, postupně jsem se do toho postupně dostával,“ řekl ke svému výkonu.

„Věřil jsem si od začátku, ale v úvodu utkání to nebylo takové. Ještě to není ono, mám novou výstroj, ještě se s tím sžívám. Ještě si s ní tak netykám,“ pokračoval jeden ze strůjců mladoboleslavského postupu do extraligy.

Martin Růžička: Nejtěžší to je, když se zápas láme

Poslední tři roky chytal Martin Růžička v téže výstroji. Včera se do branky postavil v zánovních bílých betonech, stejnou barvu má i vyrážečka. „Výstroj je jiná, mám jinou než vloni, těžko si na ni zvykám. Předtím jsem měl jednu výstroj tři roky, teď to je změna. Hůř se mi v tom hýbe,“ pronesl.

Jeho výkon to ale nepoznamenalo. Martin Růžička sice jednou inkasoval v závěru těsně po skončení sparťanské přesilovky pět na tři, jinak pochytal všechny puky od sparťanů, které mířily mezi tři tyče.

Martin RůžičkaMartin Růžička má za sebou povedené utkání.

Nejvíce se pardubický brankář ukázal v závěru zápasu. Nejprve v 51. minutě se vytáhl proti „jisté“ dorážce Martina Látala, kterou zneškodnil superrychlým přesunem, aby v závěru notně podržel pardubický tým při dlouhém oslabení tři na pět.

„To jsme už vedli 3:0, takže to nebylo takové. Nejtěžší je to v době, kdy se to láme, čili za stavu 0:0 nebo 1:0,“ připomněl pardubický gólman závěrem.