14.07.2008
Jan Hrabal

Tesla Pardubice hrála proti klubům NHL. Už je to přes třicet let!

PARDUBICE — Málo známé, přesto velmi zajímavé jubileum mohl v sezoně 2007/2008 oslavit pardubický hokejový klub. Právě před třiceti lety se totiž tehdejší Tesla Pardubice zúčastnila zajímavého turné po Severní Americe, v jehož rámci sehrála čtveřici zápasů s týmy NHL. A jeden z nich dokázala porazit: tehdejší Minnesotu North Stars. „Na tehdejší dobu to bylo něco nevídaného, bylo to pro nás takové první setkání s kluby NHL,“ vzpomíná na tehdejší sérii Vladimír Martinec, jenž tehdy exceloval v dresu Východočechů i československé reprezentace.

Tesla Pardubice versus NHL
  • 4 zápasy
  • 1 vítězství
  • 3 porážky
  • skóre 12:21

Bylo to něco zvláštního. Pardubický hokejový klub dostal pozvánku, aby se zúčastnil turné po Severní Americe. Do té doby jezdily do zámoří především sovětské týmy. Pozvat československé mužstvo bylo unikátní. Spolu s Pardubicemi vyjela do zámoří v téže době i Poldi Kladno.

Oba celky se na tuto událost řádně posílily. Druhým pardubickým brankářem byl Jiří Králík, v obraně vypomáhal například litvínovský Jiří Bubla, v útoku nastoupili v pardubickém dresu třeba Josef Augusta z jihlavské Dukly nebo Ivan Hlinka z Litvínova.

„Někteří naši kluci zase zůstali, ale určitě na ně nežárlili. Pamatuji se, že jsme se poprvé jako tým sešli na letišti. Možná bychom byli jako samostatný oddíl bez nich lepší, těžko říci,“ říká Vladimír Martinec.

Ten si tehdy musel užívat hokejových akcí. Kromě československé nejvyšší soutěže pravidelně reprezentoval a do toho přišla tato série. „Bylo to tak, že jsme se vrátili z Izvestijí a hned jsme letěli do zámoří. Tehdy jsme si Vánoc doma moc neužívali,“ přemítá.

„Už tehdy jsme někteří byli na prvním ročníku Kanadského poháru, ale toto jako pro klub bylo něco nevídaného. Samozřejmě, že v tehdejší době s námi letěli lidé, které jsme neznali. Ale nebyli jsme hloupí, abychom nevěděli, proč tam s námi byli,“ pokračuje rodák z Lomnice nad Popelkou.

Tehdejší pardubický výběr dokázal v jednom utkání vyhrát, ve zbylých třech duelech na svého soupeře nestačil. „Hlavně jsme tam chtěli neudělat ostudu, což se snad podařilo,“ tvrdí Vladimír Martinec. „Kdybychom tam jezdili i poté, tak bychom třeba dělali lepší výsledky. Ale problém byl asi v tom, že pro Kanaďany jsme nebyli až tak atraktivní soupeř jako Sověti v tehdejší době.“

Kdo nebyl na Kanadském poháru v roce 1976, tak si poprvé na tomto turné vyzkoušel hru na menším kluzišti. „Dříve na něm nikdo nehrál, byla tam spousta kontaktů, oni všechny souboje dohrávali. Možná tam bylo také příliš respektu z naší strany. Tehdy nám zkrátka chyběl pravidelnější styk se zámořským hokejem. NHL jsme prakticky neznali, satelity tehdy nebyly, já jsem předtím viděl zápas NHL pouze jednou s národním týmem v Torontu a to byla taková šmajdaná,“ přemýšlí čtyřnásobný vítěz ankety Zlatá hokejka.

„My jsme hlavně chtěli Kanaďany porazit. Oni byli takoví namyšlení, proto tam byla taková motivace. Zároveň jsme měli obavy, aby nás nevzali na kolotoč a nezatočili s námi. To byla taková ta úcta k soupeře, ze které pramenila disciplinovanost. Ale odsud je pak zase velice blízko k podělání se. Je to taková tenká hra,“ říká Vladimír Martinec.

Soupeři Tesly Pardubice na turné
Philadelphia Flyers
Philadelphia Flyers
Minnesota North Stars
Minnesota North Stars
Detroit Red Wings
Detroit Red Wings
New York Islanders
New York Islanders

V prvním utkání se Tesla představila proti Philadelphii Flyers. A Východočeši dostali pěkně na zadek – prohráli vysoko 1:6. „To si pamatuji velice dobře, přiletěli jsme dost unavení a hned jsme hráli. Doteď nezapomenu pohled na statistiky nad ledem ve druhé třetině a jak tam byly střely na branku 15:2 pro domácí,“ rozpovídá se. „Tam jsme byli fakt jak na kolotoči, soupeř nás zcela přehrával.“

„Ve druhém zápase se nám ale podařilo vyhrát nad Minnesotou North Stars. Bylo to naše jediné vítězství. Měli jsme z něj obrovskou radost, protože jsme porazili tým NHL,“ tvrdí.

I třetí duel se Východočechům docela povedl. Prohrál s Detroitem Red Wings pouze 4:5. „Právě zápasy s Minnesotou a Detroitem jsme hodnotili docela pozitivně, protože jsme hráli dobře. A výsledky to i dokazují,“ uvažuje.

Poslední mač se ale Pardubicím vůbec nepovedl. „Už jsme byli docela unavení, hráli jsme čtvrtý zápas během deseti dnů včetně cestování,“ říká. Tesla nestačila na New York Islanders – prohrála 3:8. „Tam jsme byli jak namalovaní, oni vyjeli na led, žvýkali, faulovali a my se z toho normálně podělali. Kašlali na úctu.“

Přes zápornou bilanci to byla velice povedená akce, která se zapsala tučným písmem do dějin pardubického hokeje. Však které další týmy se mohou pochlubit faktem, že odehrál čtyři zápasy s týmy zámořské NHL? „Dva zápasy se povedly, dva ne. Škoda, že jsme vyhráli jen jednou, dvě vítězství by byla daleko lepší,“ myslí si.

„Určitě to bylo tehdy pro nás velice přínosné. Je jen škoda, že se takové turné nezopakovalo. Ale jak jsem již říkal, nebyli jsme pro Kanaďany tak atraktivní. Vždyť třeba CSKA Moskva jezdila na podobné série pravidelně a byly to úžasné zápasy, ve kterých Sověti i pravidelně mužstva NHL poráželi,“ dodává Vladimír Martinec.

Zápasy Tesly Pardubice s kluby NHL

26. prosince 1977 – 1. zápas:
PHILADELPHIA FLYERS – TESLA PARDUBICE 6:1 (1:1, 2:0, 3:0).
Branka Pardubic:
Šťastný.
31. prosince 1977 – 2. zápas:
MINNESOTA NORTH STARS – TESLA PARDUBICE 2:4 (0:2, 0:0, 2:2).
Branka Pardubic:
Augusta, Šťastný, Bubla, Novák.
2. ledna 1978 – 3. zápas:
DETROIT RED WINGS – TESLA PARDUBICE 5:4 (1:1, 2:0, 2:3).
Branky Pardubic:
Bubla, Martinec, I. Hlinka, Havlíček.
4. ledna 1978 – 4. zápas:
NEW YORK ISLANDERS – TESLA PARDUBICE 8:3 (3:1, 5:1, 0:1).
Branky Pardubic:
Slavík 2, Martinec.

Sestava Tesly Pardubice pro zápasy s kluby NHL

Brankáři: Jiří Crha, Jiří Králík (Dukla Jihlava).
Obránci: Vladimír Bezdíček, Horymír Sekera, Jan Levinský, Pavel Nešťák, Jan Zajíček (Sparta Praha), Jiří Bubla (CHZ Litvínov), Milan Kajkl (Škoda Plzeň).
Útočníci: Vladimír Martinec, Jiří Novák, Bohuslav Šťastný, Josef Slavík, Milan Koďousek, Ladislav Dinis, Pavel Beránek, Pavel Novotný, František Pecivál, Josef Augusta (Dukla Jihlava), Ivan Hlinka (CHZ Litvínov), Libor Havlíček (Zetor Brno).