19.06.2008
Petr Novák, Jan Hrabal

Sluníčko střídají deště. Špatné počasí nesmí hokejisty odradit

ŠPINDLERŮV MLÝN — Do druhé poloviny se překlopilo soustředění hokejistů HC Moeller Pardubice ve Vojenské zotavovně Bedřichov. Pardubičtí hráči nabírají tvrdé tréninkové jednotky pod vedením trenérské dvojice Václav Sýkora – Ladislav Lubina, v Krkonoších mají opravdu pestrý program, který obohacuje nestálé spíše aprílové počasí. „Pouze v nejtěžších podmínkách vyrůstají nejlepší hokejisté,“ tvrdí asistent trenéra HC Moeller Pardubice Ladislav Lubina.

Východočeši se do nejvyšších českých hor přesunuli v neděli odpoledne. „Vyjeli jsme po obědě tak, abychom stihli ještě ten večer první tréninkovou jednotku. To se nám povedlo,“ hlásí z Krkonoš pardubický kouč.

V pondělí ráno hráči absolvovali trénink rychlostní a odrazové síly. „Odpoledne jsme měli na programu cyklistickou etapu. Ta nás prověřila – vyjeli jsme na sluníčko, pak jsme zmokli, poté nás sluníčko usušilo. Takže trénuje i morální vlastnosti,“ pokračuje Ladislav Lubina.

Podle něj je tréninková náplň velice pestrá. „Celkový program je poměrně nabitý, věříme, že ho do puntíku splníme, snad nám bude přát počasí,“ hledí směrem k nestálé obloze pardubický trenér. A skutečně – počasí se na horách mění doslova každým okamžikem.

„V nejtěžších podmínkách vyrůstají nejlepší hokejisté, proto se počasí nebojím. Špatné počasí nás nemůže odradit!“ hlásí bojovně pardubický rekordman v počtu odehraných zápasů v naší nejvyšší soutěži.

V Bedřichově je dvacet sedm hráčů, chybí pouze Jan Starý

Východočeši pobudou v nejvyšších českých horách až do konce pracovního týdne. „Toto soustředění je vrcholem prvního tréninkového cyklu. Po návratu z Bedřichova máme týden tréninků v Pardubicích,“ říká Ladislav Lubina.

Do Bedřichova odcestovalo sedmadvacet hráčů. Chybí jediný: Jan Starý. „Tomu přetrvává zranění z předminulého týdne,“ zpravuje asistent trenéra HC Moeller Pardubice. „Všichni hráči jsou schopni trénovat a ti, kteří jsou po dlouhodobém zranění nebo nemohou některé činnosti provádět, mají individuální program.“

Do přípravy se připojil i Peter Pucher, jenž v závěru poslední sezony prodělal náročnou operaci kolene. „Peter patří do skupiny, která trénuje individuálněji. Na to, jakou prodělal operaci, tak jeho stav je uspokojivý, věřím, že se bude postupně dávat do pořádku a bude moci co nejdříve do plného procesu,“ prohlašuje Ladislav Lubina.

V téže skupině je i Martin Štrbák, nová akvizice HC Moeller Pardubice, jenž z mistrovství světa přijel se zraněním. Ten se spolu s dalšími reprezentanty připojil k týmu později. „Hráči, kteří se zapojují v průběhu přípravy, s nimi je to trochu obtížnější v tom, že nejsou s to se ihned adaptovat na zátěž, která je na hráče kladena. Tito hokejisté pak mají určité úlevy. Martin Štrbák trénuje s hráči, kteří mají individuálnější plán,“ dodává asistent trenéra pardubického hokejového klubu.