30.05.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Elitní mládežnické soutěže zeštíhlí. Už za rok!

PARDUBICE — Se změnami v herním systému vstoupí do nové sezony extraligoví junioři a dorostenci HC Pardubice do svých soutěží. Dvě nejvyšší mládežnické soutěže u nás totiž čeká redukce počtu účastníků. V minulé sezoně hrálo v každé soutěži 24 týmů a to je podle všeho moc. Od sezony 2010/2011 by se měl počet účastníků zúžit o čtyři a to postupně.

Počty účastníků extralig juniorů a dorostu
  • Sezona 2008/2009: 24
  • Sezona 2009/2010: 22
  • Sezona 2010/2011: 20

Vedení Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) těmito úpravami reaguje na zhoršující se úroveň českého mládežnického hokeje. A právě široké startovní pole je jedním z témat k řešení. To však bude pozvolné. V následující sezoně 2008/2009 bude ještě startovat 24 celků, v další už jen 22, aby v ročníku 2010/2011 jich bylo 20.

V minulé sezoně skončily hokejové Pardubice v extralize juniorů páté po základní části, v nejvyšší soutěži dorostu čtrnácté. V následující sezoně bude HC Pardubice jediným východočeským zástupcem v extralize juniorů, spolu s Hradcem Králové bude účinkovat v extralize dorostu.

„Bylo rozhodnuto, že ke snížení počtu účastníků dojde tak, jak bylo předloženo. Záležitost by měla přispět ke zvýšení úrovně a kvality juniorského a dorosteneckého hokeje v České republice,“ řekl pro internetový server www.hokej.cz generální sekretář ČSLH Martin Urban.

Budou se pardubičtí mladíci takto radovat i v následující sezoně?

Další sezona tedy velké změny nepřinese: základní část tvoří stejně jako vloni 46 kol, ze kterých prvních 16 celků postoupí do vyřazovacích bojů. Poslední 24. mužstvo sestoupí přímo do ligy juniorů či dorostu podle územního rozdělení.

Týmy na 21. až 23. místě budou hrát prolínací soutěž se třemi nejlepšími celky z ligy juniorů respektive dorostu. Tato soutěž se bude hrát dvoukolově systémem každý s každým s tím, že po deseti kolech se vytvoří tabulka dle počtu bodů, ve kterých dva nejlepší celky si zajistí účast v další sezoně extraligy dorostu nebo juniorů. Zbývající čtveřice čeká účast ve druhé nejvyšší soutěži příslušné kategorie.

Podobný model bude aplikován i na sezonu 2009/2010 tak, aby soutěžní ročník 2010/2011 hrálo nejvyšší soutěže juniorů a dorostu zmíněných 20 mužstev. Poté budou z každé soutěže sestupovat vždy trojice mužstev, a to územně. Ty nahradí vítězové jednotlivých skupin lig juniorů respektive dorostu.

Zdroj informací: www.cslh.cz