14.05.2008
(HoH)

Tomáš Rolinek vyrovnal, přesto Češi po prohře se Švédy končí

QUEBEC — Tak trochu smolné čtvrtfinále poslalo české hokejisté domů. Naši reprezentanti v souboji se Švédskem rozhodně nebyli výrazně horším týmem, ale nakonec severskému soupeři po nervydrásající bitvě podlehli. Tučným písmem se do zápasových statistik zapsal i pardubický útočník Tomáš Rolinek , který vstřelil první branku českého mužstva, jež vyrovnávala průběžný stav na 1:1. Do utkání zasáhl i obránce Petr Čáslava, který byl bezprostředně u smolného momentu, kdy se i od jeho brusle odrazil puk v prodloužení do branky.

Do posledního utkání české reprezentace na tomto mistrovství světa výrazněji zasáhli i oba pardubičtí hokejisté. Obránce Petr Čáslava odehrál 14 minut a 50 sekund ve 20 střídáních (průměrná délka jednoho pobytu na ledě 44 sekund), ve kterých nevystřelil na branku.

Bohužel pro české mužstvo si připsal záporný bod do hodnocení +/−. Právě brusle Petra Čáslavy změnila směr puku, do kterého plácnul Mattias Weinhandl, a ten se pomalu pod českým gólmanem přesunul do branky.

David Vrbata proměnil trestné střílení a Češi vedou 2:1. Z gólu se raduje i schovaný Tomáš Rolinek (třetí zleva).

Foto: www.iihf.com

Útočník Tomáš Rolinek odehrál ve druhé formaci 16 minut a 31 vteřin při 25 střídáních (průměr 39 vteřin), ve kterých jednou vstřelil na branku. A byl to pokus gólový! V polovině utkání dorazil pardubický šikula Kotalíkovu střelu pod sedícím Lundqvista a srovnal na 1:1. Do dalších statistik se tento platný hráč nezapsal.


Čtvrtfinálový zápas české reprezentace na mistrovství světa:
ČESKÁ REPUBLIKA – ŠVÉDSKO 2:3 po prodloužení (0:0, 1:1, 1:1 – 0:1).
Branky a nahrávky: 30:28 Rolinek (Kotalík, Plekanec), 52:19 Vrbata z trestného střílení – 27:43 Hornqvist (Stralman, Backström), 56:22 Nilson (Johansson, Wallin), 63:15 Weinhandl (Stralman, Nilson). Rozhodčí: Piechaczek (Něm.), Rönn – Fonselius (oba Fin.), de Haan (Kan.). Vyloučení: 5:4, navíc Kohn (Česká republika) 10 minut osobní trest. Využití: 0:1. Diváci: 9787. Střely na branku: 31:31. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.
Česká republika: Hnilička – Židlický, T. Kaberle, Rozsíval, Kuba, Z. Michálek, Čáslava – Erat, Hlinka, Eliáš – Kotalík, Plekanec, Rolinek – Vrbata, Hanzal (41. Kohn), Fleischmann – Irgl, Novotný, Kohn (7. Skuhravý). Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Švédsko: H. Lundqvist – Stralman, K. Jönsson, Edler, Murray, Magnus Johansson, Frögren, N. Wallin – Hörnqvist, Bäckström, Nilsson – Nilson, R. Wallin, Ekman – Weinhandl, Martensson, Ledin – Warg, Andersson, Fabricius. Trenéři: Bengt-Åke Gustafsson, Jan Karlsson a Anders Eldebrink.