10.05.2008
(HoH)

Tomáš Rolinek se trefil! Češi porazili Bělorusy až po nájezdech

QUEBEC — Ve velmi těžkou dřinu se změnilo druhé vystoupení české hokejové reprezentace v osmifinálové skupině na mistrovství světa. Naši reprezentanti museli dohánět dva jednogólové náskoky Bělorusů, kteří ve včerejším utkání notně potrápili Rusy. Ti stejně, jako dnes Češi, porazili svého soupeře až po samostatných nájezdech, když po 65 minutách hry svítil na ukazateli skóre rovnovážný stav 2:2. K němu pomohl i útočník Tomáš Rolinek gólem bruslí, který srovnával zápas na průběžných 1:1.

Pardubický útočník, který odchází na příští sezonu do ruského Metallurgu Magnitogorsk, sehrál velmi povedené utkání. V čase 36:53 vstřelil svou první branku na letošním mistrovství světa. Tomáš Rolinek dostal kotouč do obtížné pozice před branku, kde sváděl osobní souboj s běloruským protivníkem, nastavil přitom brusli tak, aby se puk od Tomáše Plekance vešel mezi tři tyče. Tento moment museli rozhodčí uznat jako gólový po konzultaci s arbitrem u videa.

Tomáš Rolinek odehrál v tomto utkání 13 minut a 51 sekund při 18 střídáních (průměrná délka jednoho pobytu na ledě 46 vteřin), kromě gólu na 1:1 zaznamenal po jedné střele v první a třetí třetině. Pardubický forvard si připsal kladný bod do hodnocení +/−.

To je ten moment! Tomáš Rolinek přesně nastavil brusli proti dráze puku a ten míří do Kovalovy branky!

Foto: www.iihf.com

Obránce Petr Čáslava, jenž se do Pardubic vrací z ruského angažmá v Severstalu Čerepovec, nastoupil do dvou střídání, při kterých strávil na ledě 89 vteřin. Do dalších statistik se důrazný zadák nezapsal.


Druhý zápas české reprezentace v osmifinálové skupině mistrovství světa:
ČESKÁ REPUBLIKA – BĚLORUSKO 3:2 po samostatných nájezdech (0:1, 1:0, 1:1 – 0:0 – 1:0).
Branky a nahrávky: 36:53 Rolinek (Irgl, Plekanec), 53:38 Kotalík (Plekanec), rozhodující samostatný nájezd Kotalík – 18:12 Čupris (Salej, Meleško), 49:50 A. Kosticyn (Denisov). Rozhodčí: Pellerin (Kan.), Rönn (Fin.) – Schröter (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 3:3, navíc Erat (Česká republika) 10 minut osobní trest. Bez využití. Diváci: 8504. Střely na branku: 44:18. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.
Česká republika: Hnilička – Židlický, T. Kaberle, Rozsíval, Kuba, Z. Michálek, Hejda, Čáslava – Eliáš, Hlinka, Erat – Vrbata, Plekanec, Fleischmann – Kotalík, Novotný, Kohn – Irgl, Krejčí, Rolinek - Hanzal. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Bělorusko: Koval – Denisov, Salej, Leontěv, Kosťjučenok, Žurik, Kolosov, Baško – Kulakov, Kurilin, Dudik – S. Kosticyn, Zadělenov, A. Kosticyn – Grabovskij, Michalev, Ugarov – Čupris, Kaljužnyj, Meleško. Trenéři: Curt Fraser, Glen Hanlon, Eduard Zankovec a Vladimir Cypljakov.