08.05.2008
Zdeněk Zahradník

Tomáš Rolinek je z mistrovství nadšený, při volnu chodí na sushi

QUEBEC — Přestože jeho klubová sezona dopadla letos neúspěšně, povedlo se útočníkovi Tomáši Rolinkovi probojovat se do konečné nominace na mistrovství světa. Do statistik kanadských bodů se sice pardubický útočník, jenž odchází do Metallurgu Magnitogorsk, nezapsal, přesto patří mezi borce, na které se mohou trenéři spolehnout. Ve čtvrtém útočném komandu nedostává nejvíce prostoru, přesto o své účasti na mistrovství světa hovoří s nadšením. „Šel jsme do soustředění s tím, že zabojuji o to, abych se dostal na mistrovství. Je to pro mě velký úspěch. Těším se tady z toho a jsem tu rádi,“ vypráví osmadvacetiletý útočník.

Tomáš Rolinek po základní skupině
  • 3 odehrané zápasy
  • 0 gólů
  • 0 asistencí
  • 2 trestné minuty
  • 1 bod v hodnocení +/−
  • 4 střely na branku
  • celkem odehráno 34 minut a 12 vteřin
  • průměrně na zápas odehráno 11 minut a 24 vteřin
  • celkem 49 střídání
  • průměrné střídání 41 vteřin

Tomáš Rolinek startoval na předchozích dvou šampionátech, zda se účastní i tohoto, si zdaleka nebyl jist. „Po loňských a předloňských zkušenostech jsem nevěděl a netušil, zda to přijde nebo ne. Neustále jsem si říkal, že asi ano, možná… Ale dokud jsem neseděl v letadle a nebyl napsaný na soupisce, tak jsem nevěřil,“ usmívá se.

Soupiska českého týmu se tvořila postupně v ohledu na možnosti posílení výběru hráčů z NHL. Top samozřejmě ohrožovalo postavení borců z Evropy. „Nebyl jsem nervózní, ale vnímal jsem to, jak chodili kluci z NHL. Jsem moc rád, že jsem byl na soupisku dopsaný, moc by mě mrzelo být tak blízko a nakonec by to nevyšlo,“ pokračuje.

Tomáš Rolinek zahrál v předvčerejším utkání s Itálií v retrodresu z konce 40. let minulého století.

Foto: www.iihf.com

„Pochopil bych to ale, kdybych byl vyšoupnutý. Dopadlo to pro mě dobře, chci udělat vše pro to, abych trenéra nezklamal. Trenéři konzultovali nominaci spíše se staršími hráči, nám neměli co říkat. Spíše jsme byli v kontaktu s rodinami, které nás informovaly, kdo by jak mohl být volný. Teď už je to bezpředmětné, je to uzavřené,“ konstatuje Tomáš Rolinek.

Útočník, který v minulé sezony hájil barvy Pardubic, má podporu od svého kamaráda Michala Mikesky. Jejich pouto funguje oboustranně: když se třebíčskému odchovanci v Rusku nedařilo v první sezoně vstřelit branku, posílal mu Tomáš Rolinek energii skrze různá povzbuzení.

„To je pravda. Když byl první rok v Rusku, tak jsem mu takto pomáhal. Nyní mi žádnou energii neposílá, spíše mi posílá textové zprávy a přeje mi,“ tvrdí tvořivý útočník.

V hledišti je dobrá atmosféra, lidé hokejem žijí, těší Tomáše Rolinka

Tomáš Rolinek nastupuje ve čtvrté formaci spolu se Zbyňkem Irglem a Davidem Krejčím. „V této lajně se cítím dobře, proti Rusku jsme sehráli dobrý zápas, sebevědomí celé řady stouplo, nehrajeme podle mě špatně. Přejeme si, abychom dali nějaký gól,“ říká.

Tým se však musí obejít bez stálé opory posledních šampionátů – Davida Výborného. „Jsou tu starší a zkušenější hráči, kteří tomu velí. Když se daří, je dobrá parta, vychází všichni spolu a sebevědomí týmu je výborné. Spíše se to odvíjí od výsledku,“ má jasno.

Tomáš Rolinek v utkání s Dánskem.

Foto: www.iihf.com

K dobré náladě přispívá i mimohokejový program. V téměř půlmilionovém Quebeku mají hráči spoustu možností trávení volného času. Tomáš Rolinek si oblíbil sushi. „Někdo jde na kávu, ostatní se přidají, někdo jde na sushi, přidá se někdo další. To mi tady moc chutná. Někdo zajde na steak. Jak kdo chce, tak se jde,“ popisuje atmosféru v českém týmu.

Výborné je podle něj i hokejové prostředí v arénách. Kanada jen prokazuje, že jejím sportem číslo jedna je lední hokej. A rovněž, že fanoušci jsou velice vyspělí. „Je dobrá atmosféra v hledišti, lidi tím žijí,“ je rád.

Střídačka je malá, spoluhráči do Tomáše Rolinka drkají

Přesto se musí on i celý tým vypořádávat s některými „nestandardy“. Jedním z nich jsou například malé střídačky ve stařičké quebecké hale Pepsi Coliseum, jež byla otevřena v roce 1950.

„Vždy přijdu na střídačku, sednu si a koukám na hru. Kluci pak do mě drkají, abych se posunul, nejsem zvyklý se šoupat. Je tu málo místa, ten kdo přijde střídat, tak jde dvířkami a celá střídačka se musí posunout doprava,“ směje se.

Zápas s Ruskem sice Češi prohráli, přesto podali výborný výkon včetně Tomáše Rolinka (vlevo).

Foto: www.iihf.com

„Je tam pár míst, díry v mantinelu, kde je pití. Pokud to k pití je daleko, tak se otočím dozadu na maséra a ten mi láhev podá. Byl jsem z toho překvapený. Na led skáčeme přes mantinel, nejde chodit dvířkami, protože tam je fakt málo místa. Ze začátku jsem z toho byl v šoku, každý do mě drká, abych se posouval,“ líčí.

Česká reprezentace má za sebou úvodní fázi šampionátu, ve skupině D nasbírali 7 bodů a už se těší do osmifinálové skupiny E. „Mistrovství světa je o úspěchu ve čtvrtfinále. Buď se to zvládne, nebo ne,“ má jasno Tomáš Rolinek, jenž příští sezonu stráví v ruském celku Metallurg Magnitogorsk.