01.05.2008
(HoH)

Je jasno! Pět hráčů Pardubic si zahraje na světovém šampionátu

QUEBEC/HALIFAX/PARDUBICE — Fanoušek HC Moeller Pardubice si letošní mistrovství světa v ledním hokeji může užít do sytosti. Celkem pětice hráčů Pardubic si totiž podle všeho zahraje na tomto turnaji. Dva borci budou reprezentovat Českou republiku: obránce Petr Čáslava, jenž se na východ Čech vrací z jednoročního angažmá v Severstalu Čerepovec, a útočník Tomáš Rolinek, jenž naopak do Ruska odchází. Slovenská reprezentace se bude moci opřít o pardubického brankáře Jána Lašáka, útočníka Radovana Somíka a obránce Martina Štrbáka, který je novou akvizicí pardubického hokejového klubu.

Petr Čáslava Tomáš Rolinek Ján Lašák Martin Štrbák Radovan Somík

Trenér české reprezentace dnes večer oznámil zúženou nominaci České republiky, ze které nevypadl žádný z pardubických hokejistů. Kouč reprezentace přitom seškrtal původní širší soupisku o sedm jmen.

V české obraně by tedy měl nastoupit také důrazný zadák Petr Čáslava, pro něhož to bude druhá účast na světovém mistrovství. Pardubický bek minulou sezonu strávil v ruském týmu Severstal Čerepovec, v té následující bude po roční odmlce opět hájit barvy pardubického hokejového klubu, kde s velkým hokejem začínal.

Útočník Tomáš Rolinek, který se na své první zahraniční angažmá vydá letos, se může těšit na svou třetí účast na mistrovství světa v řadě. Na tom posledním zaznamenal dvě branky. Přes klubově neúspěšnou sezonu může osobně tento ročník hodnotit pozitivně.

Slováci se budou hodně spoléhat na umění brankáře Jána Lašáka, který působí v Pardubicích od roku 2004. Ten se může pochlubit povedenou bilancí 1 zlatá, 1 stříbrná a 1 bronzová medaile ze svých dosavadních sedmi účastí na mistrovstvích světa. Ján Lašák podepsal s HC Moeller Pardubice nový víceletý kontrakt.

Obránce Martin Štrbák má zkušeností z mistrovství světa na rozdávání – letos odehraje svůj devátý světový šampionát v řadě! Třiatřicetiletý bek nechyběl na žádném závěrečném turnaji od roku 2000. Nová tvář pardubické obrany bude asistentem kapitána slovenské reprezentace. V minulé sezoně hrál v Metallurgu Magnitogorsk.

V útoku slovenské reprezentace si zahraje i pardubický forvard Radovan Somík, jenž do Pardubic přišel před poslední sezonou. Pardubický hokejový klub uplatnil na tohoto pracovitého křídelníka opci, čili jej fanoušci Moelleru uvidí v pardubickém dresu i v příští sezoně.