26.03.2008
Jan Hrabal

Pardubičtí „páťáci“ jedou na mistrovský turnaj!

PARDUBICE — Od čtvrtka do neděle v tomto týdnu budou hráči pátých tříd HC Pardubice bojovat o titul Přeborníka republiky pro sezonu 2007/2008. Svěřenci trenérů Luďka Salavy a Milana Kusého vyhráli svou krajskou soutěž s celkovým skóre 201:41 a nyní se připravují na finálový turnaj v Novém Jičíně, jeho vítěz se bude moci honosit mistrovským titulem v kategorii 5. tříd. „Chceme udělat maximum a poprat se o co nejlepší výsledek, abychom ukázali to nejlepší, co v našem klubu máme,“ říká trenér „páťáků“ Luděk Salava.

Finálový turnaj v Novém Jičíně
  • Skupina A:
    Kolín
    České Budějovice
    Nový Jičín
    Havlíčkův Brod
    Chomutov
  • Skupina B:
    Třemošná
    Zlín
    Hodonín
    PARDUBICE
    Sparta Praha

Pardubičtí mladíci ovládli letošní ročník Krajského přeboru přípravek 5. tříd. Ze 24 zápasů jich 22 vyhráli. Body ztratili pouze s Hradcem Králové, se kterým jednou remizovali v prvním utkání této sezony a jednou o gól prohráli.

„Rozhodně jsme soutěží neprolezli jako nůž máslem. Těsné výsledky jsme uhráli s Hradcem Králové, se kterým jsme první zápas remizovali, druhý doma prohráli. Až potom jsme posunuli nejlepší útok ze čtvrté třídy, tím jsme posílili náš tým, měli tři vyrovnanější pětky a díky tomu přehrávali i Hradec,“ ohlíží se za základní částí kouč Pardubic.

„Poslední čtvrtinu jsme tam nechali útok ze čtvrté třídy, mančaft páté třídy tak získal další údernou formaci. Máme hráče páté třídy doplněné o nejlepší hráče čtvrtých tříd. Scházejí se ročníky 1996, čili pátá třída, a 1997. Hrajeme na pátou třídu doplněnou o nejlepší hráče čtvrté třídy,“ pokračuje Luděk Salava.

Poslední čtvrtina základní části: vítězství o pět branek a více

„Vloni jsme hráli stejnou soutěž, mužstvo skončilo druhé, v posledním zápase jsme hráli s Hradcem Králové, potřebovali jsme vyhrát, abychom je předhonili. Jenže my jen remizovali. Tento bod rozhodl, protože jsme kolo předtím prohráli ve Dvoře Králové. Letos Hradec zaváhal ve Vrchlabí a my vybojovali první místo,“ usmívá se trenér Pardubic.

Pardubice letošní ročník doslova ovládly. Vyrovnanější zápasy kromě s Hradcem Králové sehrály ještě s celkem Dvůr Králové – Náchod. Jinak své soupeře celek Pardubic porážel i dvoucifernými výsledky. Rekordní výhru si Pardubice připsaly v předposledním kole s Libercem – 21:1.

„Mančafty jsme přehrávali díky tomu, že deset dvanáct kluků chodí hrát žákovskou ligu za 6. třídu. Tam hrají zápas se Spartou, Litvínovem třikrát dvacet minut, pak když hrají za pátou třídu a hrají za svou třídu třikrát patnáct minut a jsou vyhraní z vyšší soutěže, to je o krok vepředu oproti regionální soutěži Pardubického, Libereckého a Hradeckého kraje, kterou hraje 5. třída,“ říká trenér Pardubic.

Nejvíce se mladíkům Pardubic povedla čtvrtá čtvrtina základní části. Všechny zápasy Pardubičtí jasně ovládli. Nejmenší vítězství Pardubic bylo pětibrankové. Těm se povedlo ovládnout i derby – Hradec Králové porazili doma vysoko 8:2.

Konečná tabulka Krajského přeboru přípravek 5. tříd
1. PARDUBICE 24 22 1 1 201:41 45
2. Hradec Králové 24 20 1 3 150:58 41
3. Krkonoše 24 13 0 11 123:99 26
4. Dvůr Králové – Náchod 24 12 0 12 101:106 24
5. Liberec 24 6 0 18 56:159 12
6. Metuje 24 4 2 18 50:144 10
7. Jablonec nad Nisou 24 4 2 18 57:131 10

„Kluci sledují sami svou tabulku, moc dobře si ji hlídají. Oni tím žijí včetně rodičů, tisknou si tabulky, mají velký přehled. Netřeba je motivovat a říkat, kdo jak na tom je,“ tvrdí Luděk Salava.

Každopádně pátá třída může dosáhnout letos největšího úspěchu v porovnání s ostatními kategoriemi. „To ale nejde srovnávat. Šestá, sedmá, osmá a devátá třída hrají žákovské ligy s jinými mančaftami,“ prohlašuje Luděk Salava.

„Na přebor republiky pojedeme s hráči, se kterými jsme odehráli poslední čtyři zápasy. To jsme připravovali tým na tento turnaj, hledali jsme hráče k sobě a skládali optimální sestavu, aby bylo co nejsilnější na mistrovství republiky. Bereme s sebou dvacet hráčů a dva brankáře,“ říká.

Chceme udělat maximum, má jasno Luděk Salava

Je zajímavé, že na letošním Přeboru republiku startují pouze čtyři kluby, které hrají mužskou extraligu. Kromě Pardubic to jsou Zlín, Sparta Praha a České Budějovice. „Některé extraligové mančafty, si myslím, hrají pouze na ročník a ne na třídy. Když přijede tým, které má v 5. třídě deset dvanáct kluků ročníku 1996, což jsou kluci, co mají být v šesté třídě a hrají v páté, tak silově je přetlačí. V této kategorii nelze brát extraliga a ostatní, pro malé oddíly je navíc obrovskou motivací porazit Pardubice nebo třeba Litvínov,“ vysvětluje trenér Pardubic.

„Záleží na věku, jak kdo má staré kluky. Stačí dva tři hráči, ti rozhodují všechny zápasy. Ujedou, projedou okolo beků a vstřelí gól. Někteří kluci jsou od tří let na ledě, jiní od osmi. To je velký rozdíl. Stačí mít dva tři kluky v týmu, co jsou jistější na kotouči, nikdo je nedohoní a rozhodují zápasy. Jsou pak někde jinde. Dají třeba sedm z deseti gólů,“ konstatuje Luděk Salava.

Pardubice povezou do Nového Jičína nejsilnější kádr. Východočeši chtějí uspět. „Hrajeme s neznámými soupeři, protože jsme se s nimi během sezony nepotkali. Jediným známějším mančaftem je Hodonín, ale to nejde srovnávat, tam jsme byli jednou na Vánočním turnaji,“ říká trenér Pardubic.

„Medaile by byl úspěch a radost, pak se ale může psát, že budeme sahat po lepší, která nám uteče a budeme zklamáni. Netroufám si říci, co bude úspěch, neznám ostatní mančafty. My chceme udělat maximum a prodat to nejlepší, co v oddílu máme,“ uzavírá Luděk Salava.

Program Pardubic na finálovém turnaji

Den Soupeři Čas
Čtvrtek 27. března 2008 Hodonín – Pardubice 17.30
Pátek 28. března 2008 Pardubice – Sparta Praha 17.30
Sobota 29. března 2008 Zlín – Pardubice 10.00
Sobota 29. března 2008 Třemošná – Pardubice 16.00