11.03.2008
Petr Novák, Jan Hrabal, foto Vladimír Škorpík

Skupina o umístění? Ideální příležitost prozkoušet nadějné hráče

PARDUBICE — Jako den a noc. Velké rozdíly přinesly dva poslední zápasy HC Moeller Pardubice. Zatímco poslední domácí vystoupení Moelleru v pátek minulý týden proti Ústí nad Labem se těžko dalo srovnávat se slovem „extraligový“, o dva dny později ve Zlíně tomu bylo jinak. Hlavně velmi povedená druhá třetina, kterou hosté vyhráli 4:0, zajistila Pardubicím všechny body a druhé vítězství nad Jihomoravany v řadě. „Čtyři góly ve druhé třetině rozhodly o celém utkání,“ prohlásil směrem k poslednímu pardubickému vystoupení ve skupině o 11.–14. místo trenér Moelleru Jiří Šejba.

Ten ale musel nejprve strpět domácí porážku s Ústím nad Labem. Pardubice v extralize ještě doma nováčka neporazily za tři body! „Láďa Lubina po utkání řekl, že diváci by si zasloužili podstatně víc ze strany hráčů. Tak to také je!“ souhlasil s kritickými slovy svého asistenta po skončení utkání.

„Hned v prvním střídání jsme mohli dávat do prázdné brány, ale lehkovážně si s pukem hrajeme a za pět šest minut dostaneme laciné góly. Pak byla hra křečovitá, nelíbivá. Diváci byli pochopitelně nespokojeni,“ pokračoval Jiří Šejba.

V neděli hráli Pardubičtí v pozměněném složení ve Zlíně. Moelleru se absolutně nepovedl vstup do zápasu. Neuteklo ani sedm minut a hosté prohrávali o dva góly. „Začali jsme velmi špatně, hráči si jdou jakoby zahrát, přijde mi, že nemají snad v sobě vypěstované, že chtějí jít vyhrát. V tom je velký rozdíl. Za šest minut jsme prohrávali 0:2,“ kroutil hlavou trenér HC Moeller Pardubice.

Zatímco páteční zápas Pardubic s Ústím nad Labem nevyšel Moelleru podle jeho představ, ve Zlíně dokázal zejména díky druhé třetině zvítězit.

Ve druhé třetině ale sledoval Zimní stadion Luďka Čajky diametrálně odlišný výkon od borců v bílých dresech. „Zvedli jsme hlas, hra se naprosto otočila a vypadala jinak. O tom to pak je, když hráči plní pokyny, jak mají. Pak to jinak vypadá a výsledek je jiný. Čtyři góly ve druhé třetině rozhodly o celém utkání,“ tvrdil trenér Pardubic.

Motivovat se ale do zápasů, které nerozhodující o umístění na čele, není jednoduché. „Hokej je pro hráče práce, musíme na ně občas křiknout a motivovat je zvýšeným hlasem. Takže žádný cukříček, ale i také bič. Holt někdy si člověk vychutná úspěch, ale někdy musí umět vychutnat neúspěch, teď nám zbývá osm zápasů, které musíme odehrát tak, aby diváci řekli ano, udělali na ledě, co měli,“ pronesl kouč Moelleru.

Jiří Šejba: Zápasy této nadstavby by měly ukázat, co je v mladých hráčích

Ten měl ve Zlíně poprvé možnost vyzkoušet trojici mladých hráčů. Své extraligové premiéry si odbyli útočníci Ugo Dobiáš, Robert Kousal a Lukáš Radil. „Bylo to pro ně těžké utkání, těžko nyní hodnotit, uvidíme po dvou třech zápasech. Musím říci, že mě uspokojili,“ řekl na jejich adresu.

Každopádně se i pardubičtí fanoušci mohou těšit na to, že tyto naděje uvidí i v ČEZ Areně. „Už jsme se o tom s Láďou Lubinou bavili, chceme totiž, aby pět šest utkání odehráli, abychom měli na čem stavět, až se budeme právě rozhodovat o hráčích ročníků 1987 až 1990, kteří by tu měli zůstat do příští sezony,“ řekl Jiří Šejba.

Poprvé si extraligu v neděli ve Zlíně vyzkoušel i sedmnáctiletý útočník Lukáš Radil.

Právě skupina o umístění je ideální pro otestování hráčů, kteří během sezony nedostali žádnou nebo velmi omezenou šanci. „Neměli až tolik možnost hrát celé utkání v průběhu sezony, protože tým byl neustále vzadu a potřeboval vyhrávat. Tyto zápasy ve skupině play out by mohly ukázat, co v nich je,“ konstatoval trenér HC Moeller Pardubice.

Kromě hráčů v poli dostanou příležitost i brankáři. V neděli ve Zlíně chytal Alexandr Hylák. „Dohodli jsme se na střídání gólmanů, máme v záloze mladého Filipa Landsmana, kterého také chceme vyzkoušet,“ podotkl Jiří Šejba. „Jánko by samozřejmě chtěl chytat pořád, ale potřebuje si také odpočinout, aby měl pohodu před mistrovství světa. V tomto směru máme mezi sebou jasno,“ doplnil.