10.03.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Junioři skončili ve čtvrtfinále. Sparta měla starší a zkušenější tým

PARDUBICE — Velmi zajímavou sezonu mají za sebou extraligoví junioři HC Pardubice. Jejich pouť letošním ročníkem skončila ve druhém kole play off. V tom první po velkém boji vyzráli nad Olomoucí, ve čtvrtfinále jim „stopku“ v dalším postupu vystavilo starší mužstvo Sparty Praha. „Sparta je zkušenější, to bylo asi klíčové. Zkušenost, vyhranost a klid v klíčových momentech asi rozhodly o naší porážce. S Láďou Dinisem jsme klukům poděkovali,“ říká trenér juniorů HC Pardubice Pavel Rohlík. Podle něj hráči podali maximum a mohou se zpětně podívat do zrcadla. „To je ten důležitý pocit.“

Východočeši sehráli se Spartou neobyčejnou sérii. V prvním utkání se Pardubicím povedlo vyhrát na samostatné nájezdy, když dokázaly dohnat dvougólové vedení soupeře. Pražská odveta byla jasně v režii domácích, kteří vyhráli 4:0.

Stejným rozdílem skončilo i páteční utkání na pardubickém ledě. Průběh ale rozhodně neodpovídal konečné výši skóre. „Kdo zápas viděl, musí uznat, že až na první třetinu jsme byli lepším mužstvem,“ tvrdí Pavel Rohlík.

„Řekl jsem po zápase klukům, že jsem hrdý na to, že jak jsou mladí, tak jak tvrdý hokej hráli. Rozhodčí nás vylučovali za dohrávání tělem, že se sparťané váleli po ledě, je pro mě zklamání. Nechápu, jak může nějaký trenér říkat hráčům, aby se váleli, to nikdy nikomu neřeknu. To radši takhle prohrajeme, než tohle. Můžeme se podívat do zrcadla a říci si, že jsme podali maximum, to je ten důležitý pocit,“ pokračuje pardubický kouč.

„Nechci soupeře pomlouvat. Kdo to viděl, tak si musí udělat obrázek sám. Naši sedmnácti a osmnáctiletí kluci jasně dominovali a hráli to, co jsme jim řekli. Za to jim děkujeme. Že jsme vypadli, se nedá nic dělat,“ prohlašuje.

Junioři Pardubic měli ve třetím utkání série se Spartou spoustu šancí, žádnou ale nedokázali využít.

Pardubičtí si přitom na Spartu věřili. V základní části Pražany dvakrát porazili. „Se Spartou jsme měli pozitivní bilanci. Dále se nám podařilo vyhrát první zápas play off doma na nájezdy. Tam jsme pak jednoznačně prohráli, Sparta byla lepší. Celý den třetího zápasu jsme kluky pozitivně motivovali, od rána jsme je připravovali na to, že nás sice suverénně porazila, ale my jsme je v sezoně porazili třikrát a není se čeho bát,“ říká Pavel Rohlík.

Nakonec však pardubická snaha nestačila na vyzrálejší mužstvo Sparty. „Starší kluci jsou ostřílenější, naši kluci juniorské play off nehráli, nezachovali tolik klidu jako sparťané. Chyběli nám ‚třeťoročáci‘ jako Láďa Jindřich nebo Marek Drtina s Tomášem Bláhou. Ti nám nemohli pomoci,“ nechává se slyšet. Dále nemohl počítat s Tomášem Zohornou, jenž byl zraněný.

Smyslem je postupná výchova, kde výkonnost hráče graduje v A týmu, tvrdí Pavel Rohlík

Právě starší borci podle Pavla Rohlíka dokáží zachovat více potřebného klidu v zakončení, při oslabení, v přesilovkách… Zkrátka při důležitých herních činnostech. „Já ale bych rozhodně nelámal hůl nad našimi hráči, máme mladé družstvo, které odevzdalo maximum, určitě o takových pěti sedmi hráčích hodně uslyšíme. Jsou velmi talentovaní, je pro klub výborná vizitka, že tito mladí kluci odehráli rovnocenné souboje se Spartou. Pokud tady zůstanou, tak mají na lepší výsledek,“ pozitivně hodnotí. „My jsme měli spolu se Slavií nejmladší mužstvo v posledních zápasech ve vyřazovacích bojích.“

„Úspěch je, že jako klub jsme byli s mladými hráči v play off. A je úplně jedno, jestli jsem tady byl já nebo Jirka Šejba. Nezapomeňme, že jsme měli mladé hráče a je skvělé, že tito kluci zažili boje o medaile a dostali se přes těžké kolo přes Olomouc, která byla výrazně starší. Dokázali jsme je přejít přes první porážku venku. Se Spartou jsme také hráli vyrovnané partie,“ myslí si Pavel Rohlík. „Pro klub je vizitka, že tu mládež je a je tu budoucnost.“

Mladá juniorka HC Pardubice by své síly mohla ukázat v nadcházející sezoně. „Pokud hráči zůstanou, budou o rok starší a půjdou dál. Cílem mládežnického není tolik úspěch kolektivu, ale spíše vychovat hráče pro A mužstvo,“ říká.

Přes Olomouc se pardubičtí junioři prokousali do čtvrtfinále, kde na Spartu nestačili.

„Kluci mají různé povahy, spoustu problémů a my je musíme usměrňovat a vychovávat je. Není důležité, aby kluk byl výborný v sedmnácti letech, ale v pětadvaceti. Smyslem je postupná výchova, kde výkonnost hráče graduje v A týmu,“ má jasno Pavel Rohlík.

„Mám zkušenosti z jiných sportů, vím, že Češi vyhrávali mistry světa v sedmnácti letech, ale pak už se tak neprosazovali. Našim cílem musí být, aby kluci šli do extraligy, první ligy nebo NHL, objeví-li se tu takový talent. Musí na sobě každopádně pracovat. Semifinále extraligy juniorů není prioritou,“ dodává.

Juniorům sice skončilo zápasové vytížení. To ale neznamená, že se teď vyvalují doma na kavalci. „Z juniorů půjdou někteří hráči do áčka, my si posuneme kluky z dorostu a budeme trénovat, dokud bude led, tedy do začátku dubna. Na konci března bude kemp, kde budou všichni hráči, kteří byli i na hostování, a ukáží se tady, jak na tom jsou, aby se tvořily kádry pro příští sezonu,“ uzavírá Pavel Rohlík.