03.03.2008
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Junioři skolili Olomouc a těší se na parádní souboj se Spartou

PARDUBICE — Atraktivní soupeř čeká v dalším kole play off juniory HC Pardubice. Ti se ve čtvrtfinále vyřazovacích bojů juniorské extraligy utkají s pražskou Spartou. Ta postoupila do další fáze play off po vítězném osmifinále s Třebíčí, kterou porazila 2:1 na zápasy. Stejným poměrem přešly v osmifinále Pardubice přes Olomouc. „Všichni se moc těšíme na souboj s klasickým rivalem. Zveme fanoušky na naše zápasy, chceme je potěšit a uděláme pro to všechno,“ vyhlásil trenér juniorů HC Pardubice Pavel Rohlík. Dnešní první zápas série začíná v 18.00 hodin v pardubické ČEZ Areně.

Čtvrtfinále play off extraligy juniorů
  • 1. zápas: pondělí 3. března 2008, Pardubice – Sparta
  • 2. zápas: středa 5. března 2008, Sparta – Pardubice
  • příp. 3. zápas: pátek 7. března 2008, Pardubice – Sparta

Pardubice versus Sparta
33. kolo: SPARTA PRAHA – PARDUBICE 1:3.
Branky a nahrávky: 11:34 Kafka – 6:05 Nykl (Šnejdr), 25:31 Verner (Kousal), 32:13 Stoklasa (Kousal). Rozhodčí: Hodek – Arazimová, Frodl. Vyloučení: 9:7. Využití: 1:0. Diváci: 100. Střely na branku: 36:50. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.
Sestava Pardubic: Landsman – Drtina, Poskočil, Šnejdr, Krejnus, Kučera, Blažek, Fink – Jindřich, Semorád, Kaut, Stoklasa, Kousal, Dobiáš, Buchtele, Radil, Nykl, Verner.

44. kolo: PARDUBICE – SPARTA 6:4.
Branky a nahrávky: 19:56 Kousal (Stoklasa), 22:36 Fink (Dobiáš), 39:19 Kousal (Stoklasa), 42:08 Dobiáš (Kindl), 50:45 Dobiáš (Zdráhal), 59:26 Stoklasa (Radil) – 28:01 Pacovský (Rybecký), 31:22 Rybecký (Hájek), 33:02 Pacovský (Rybecký, Hanzl), 51:21 Morkes (Rybecký). Rozhodčí: Chlaň – Čížek, R. Prchal. Vyloučení: 10:12. Využití: 2:2. Diváci: 120. Střely na branku: 38:41. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 5:3, 5:4, 6:4.
Sestava Pardubic: Landsman – Zdráhal, Krejnus, Blažek, Popler, Fink, Šnejdr, Poskočil – Radil, Stoklasa, Kousal, Nykl, Kaut, Kindl, Buchtele, Dobiáš, Kapec, Verner, Šejba.
——› Vzájemné zápasy v této sezoně
Východočeši dokázali přejít přes první kolo přes Olomouc. První zápas se hrál netradičně v Olomouci, další dva v Pardubicích. Ve všech vyhráli domácí. Pardubičtí museli odvracet dva mečboly, to se jim povedlo.

„Už jsem říkal před sérií, že takový systém je nešťastný. Není to výhoda pro lépe postavený tým po základní části. První zápas play off hrajete venku, kluci jsou nervózní a potvrdilo se to nejen nám,“ nechal se slyšet pardubický kouč.

„Plzeň a Zlín vypadly, přestože se oba celky pak vrátily skrze kontumace do hry a nakonec postoupily. Kluci jsou mladí, nejsou tak psychicky odolní. Hrát venku a pak dvakrát doma je výhoda pro soupeře, pokud doma uspěje. Pak má totiž dva mečboly a hraje venku uvolněněji. Zápas s Olomoucí to ukázal zvláště ve druhém utkání,“ pokračoval Pavel Rohlík.

Po vítězství ve třetím rozhodujícím však pardubičtí hokejisté nevěděli, na koho narazí ve čtvrtfinále play off. První utkání v osmifinále Zlín – Vsetín byl totiž zkontumován pro neoprávněný start vsetínského hokejistu. Z překvapivého postupu Vsetína po dvou vítězstvích se stalo vyrovnané skóre 1:1 na zápasy. V tom rozhodujícím zvítězil Zlín.

A tento výsledek přisoudil Pardubickým soupeře z hlavního města. Nikoliv z Třince, na kterého by narazili v případě vsetínského postupu. Vedení juniorského týmu pečlivě kontroluje všechny zápisy o utkání, aby na východě Čech nedošlo k těmto situacím, s jakými se potkali junioři Vsetína, Opavy nebo ještě v základní části Mladé Boleslavi.

„Musíme to kontrolovat, jsme za to placení. Nechápu, jak se toto může někde stát. Je přece jasně dané, že se tresty přenášejí do play off. Pokud má hráč tři desítky, musí v dalším utkání stát,“ jasně prohlásil.

„Nedokážu si představit, že vejdu před kluky a řeknu jim, že bohužel musíme hrát znova, že jsme s vedoucím špatně zkontrolovali zápisy a musíme hrát znova. To nikomu nezávidím, to je na odevzdání trenérského průkazu a odchodu z hokeje,“ doplnil.

„Neřešili jsme, na koho půjdeme, věděli jsme, že nás čeká buď Sparta nebo Třinec. Možná jsme rádi za souboj s pražským týmem. V sezoně jsme ho dvakrát porazili, je takový čitelnější,“ uvedl trenér Pardubic.

„Navíc Třinec jsem ještě nezažil, neboť jsem tou dobou juniory ještě nevedl. Dvě výhry nad Spartou bych nepřeceňoval, jsme ale rádi, že jdeme na Spartu. Ostatně do Prahy to je i blíže. Je to klasický rival, se kterým se rádi utkáme,“ doplnil.

Chceme hrát aktivně dopředu, zve diváky do hlediště Pavel Rohlík

Východočeši v základní části dvakrát svého nadcházejícího protivníka porazili. V prvním utkání v novém roce vyhráli v Praze 3:1, ke konci základní části v ČEZ Areně vyhráli domácí 6:4. „To jsme byli výborní v útoku. Góly, které jsme obdrželi, jsme si zavinili sami. Měli jsme zdlouhavou rozehrávku, nebo jsme individuálně chybovali. Ale po důraznější domluvě se naše hra zlepšila a dokázali jsme obrátit zápas, protože jsme v něm prohrávali. Poslední třetinu jsme stáhli a otočili. To je důležité,“ ohlédl se za tímto duelem.

Právě dvě výhry v základní části by mohly Východočechy posunout psychicky nahoru. „Kluci by si měli věřit. Sparta má také silné mužstvo, ale i tam jsme po dobrém taktickém výkonu vyhráli. To jsme dobře bránili střední pásmo a hráli jsme na brejky. Sparta si s tím nevěděla rady. Doma jsme naopak hráli ofenzivně, vyzkoušeli jsme si na ně oba styly. Věříme si na ně, snad kluci využijí to, že jsme je dvakrát porazili a budou si na ně věřit,“ prohlásil kouč pardubické juniorky.

Ten v posledních trénincích zaměřoval přípravu mužstva právě na čtvrtfinále. „Zaměřili jsme se na jejich styl, více ale nechci odkrývat naše taktické plány. Určitě ale chceme hrát aktivně dopředu, máme výborné útočníky, kteří se dokáží prosadit a dát gól. Pokud budeme hrát u nich ve třetině nátlakový hokej, bude to dobré,“ řekl.

Před soubojem s Olomoucí se trochu obával toho, že soupeř podrobně přečetl pardubickou rozehrávku. „Uvidíme, s čím Sparta přijde. Máme jednu dvě nové rozehrávky, které použijeme, bude-li třeba. Jinak si myslím, že kluci mají zažitý systém, který funguje,“ uzavřel Pavel Rohlík.