25.02.2008
Jan Hrabal

Pozor, změna: junioři skončili pátí a jdou v osmifinále na Olomouc

PARDUBICE — Ještě v sobotu po prohraném zápase s Plzní žili extraligoví junioři v domnění, že základní část dokončili na osmém místě a v osmifinále play off půjdou na Havířov, který obsadil deváté místo. Následujících čtyřiadvacet hodin ale vše rozřešilo jinak. Pardubice se po kontumacích jiných zápasů posunuly na pátou pozici a nyní je čeká Olomouc, která dokončila první fázi sezony na dvanáctém místě. „Soupeře, kdo na nás půjde, jsem příliš neřešil. Vycházel nám buď Havířov nebo Litvínov. Jdeme na Olomouc a musíme se na ni co nejlépe připravit,“ říká trenér pardubické juniorky Pavel Rohlík.

Osmifinále play off extraligy juniorů
  • 1. zápas: úterý 26. února 2008, Olomouc – Pardubice
  • 2. zápas: čtvrtek 28. února 2008, Pardubice – Olomouc
  • příp. 3. záp.: pátek 29. února 2008, Pardubice – Olom.

Pardubice versus Olomouc
14. kolo: OLOMOUC – PARDUBICE 2:4.
Branky a nahrávky:11. Kaut (Stoklasa, Bláha), 14. Bláha (Stoklasa), 29. Paučin (Semorád), 51. Dobiáš (Sodomka, Jindřich). Rozhodčí: Minář – Eremka, Šimčík. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:3. Vyloučení: 85. Střely na branku: 31:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4.
Sestava Pardubic: Landsman – Kučera, Drtina, Blažek, Popler, Vágner, Fink, Šnejdr – Radil, Bláha, Stoklasa, Paučin, Kousal, Nykl, Kaut, Buchtele, Dobiáš, Jindřich, Sodomka, Semorád, Šejba.

Dohrávka 2. kola: PARDUBICE – OLOMOUC 0:1.
Branka a nahrávka: 36:26 Skácel (Venkrbec). Rozhodčí: A. Jeřábek – Maštalíř, Šmika. Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 40. Střely na branku: 33:38. Průběh utkání: 0:1.
Sestava Pardubic: Landsman – Kučera, Drtina, Krejnus, Blažek, Fink, Šnejdr, Poskočil – Radil, Stoklasa, Kousal, Nykl, Kaut, Buchtele, Dobiáš, Jindřich, Semorád, Verner.
——› Vzájemné zápasy v této sezoně
Konečná tabulka se změnila u zeleného stolu. „Došlo ke kontumacím zápasů Třince, Sparty a Slavie. Někteří hráči hráli neoprávněně, protože měli tři desetiminutové tresty. Přitom musí hráč po nich jedno utkání stát. Dozvěděl jsem se to v neděli večer, kdy přišel oficiální e-mail ze svazu, ve kterém bylo i rozlosování play off,“ pokračuje trenér juniorského týmu.

Pardubičtí zakončili základní části domácí porážkou s Plzní 2:5. „V sobotu jsem hráče už trochu šetřil, měli jsme v nohách náročné utkání na ledě Slavie, což byla taková zkouška před play off. Povedlo se nám tam vyhrát. S Plzní jsme hráli na čtyři pětky,“ vrací se k poslednímu dvojboji.

„Teď se vrátíme k sestavě, která byla v posledních kolech úspěšná s tím, že do ní zabudujeme Honzu Semoráda a Tomáše Zohornu. To ale nebude problém, máme totiž bohužel zraněného Filipa Stoklasu po likvidačním faulu na Slavii. Je to velká škoda, protože hrál výborně v první pětce spolu s Robertem Kousalem a Lukášem Radilem. Dnes šel k lékaři, budeme vědět více později, ale v prvním kole play off asi nebude moci nastoupit,“ mrzí Pavla Rohlíka.

Ten ocenil i vysokou úroveň hry soupeře. Západočeši patří dlouhodobě k nejlepším celkům juniorské extraligy. Letos skončili druzí v základní části. „Do zápasu jsme šli s tím, že chceme vyhrát. Plzeň hrála výborně. Pokud bychom stáhli hru na tři pětky, možná bychom soupeře potrápili více. Nechtěl jsem ale tým strhat, když má za sebou náročné zápasy, ve kterých uspěl a nyní nás čeká důležitá část sezony – play off,“ má jasno trenér.

Úspěch v osmifinálové sérii s Olomoucí podle něj může přijít jen skrze maximální snahu poprat se o výsledek. „Můžeme vyhrát jedině skrze pracovitý a poctivý výkon a disciplínu. Včera jsme měli schůzku s hráči ohledně play off. Je třeba jít v plné síle a sebevědomě a ne v poraženecké náladě,“ tvrdí před následující sérií.

Nyní se soustředíme jen na úterý, abychom z Olomouce přivezli vítězství, tvrdí Pavel Rohlík

Juniorské Pardubice v této sezoně hrály s Olomoucí dva zápasy: na Hané dokázali Východočeši vyhrát 4:2. Doma ale na tento výsledek nenavázali – prohráli 0:1. „Byl to zápas, který jsem ještě nekoučoval. Tým vedl Ladislav Dinis, já jsem spíše pozoroval mužstvo. Bylo to den poté, co jsem přešel k juniorům. Olomouc velmi dobře přečetla naši rozehrávku, napadala nás ve dvou a naši beci si s tím nevěděli příliš rady. Odrazilo se to na našem výkonu, neměli jsme moc šancí a prohráli jsme 0:1,“ říká Pavel Rohlík.

Ten má podle svých slov o soupeři, který na Pardubice čeká, přehled. „I u A týmu jsem sledoval soupeře, dělám tuto přípravu i u juniorů. Mám veškeré výsledky, statistiky jednotlivých třetin, přesilovky, oslabení a další věci. To nikdy není na škodu. I v juniorech to může pomoci,“ myslí si.

„Musíme si dát pozor na to, že oni nám přečetli založení útoku, která jsme praktikovali. Proto na dnešním tréninku se budeme věnovat jinému založení, kdy by Olomouc napadala ve dvou hráčích, abychom byli schopni je eliminovat a hrát něco jiného,“ odkrývá své taktické záměry a způsob přípravy na Olomouc.

První zápas čeká na Pardubice venku. V úterý nastoupí v pět hodin v podvečer na ledě soupeře. Odveta je v plánu v Pardubicích tento čtvrtek od šesti hodin večer ve velké hale ČEZ Areny. Eventuální třetí zápas, který by musel rozseknout sérii hrané na dvě vítězná utkání, je v plánu o den později opět na východě Čech.

„Je to dvousečné začínat takto venku. Když se podíváme na tabulku venkovních zápasů, tak tam jsme první. Ale play off je zcela jiná soutěž, je to nevyzpytatelné. Pokud tam prohrajeme, tak se můžeme dostat pod velký tlak, protože budeme muset doma dvakrát vyhrát. Není to podle mne výhoda. Podle mě to je dost nešťastné a docela ostré. Nyní se soustředíme jen na úterý, abychom z Olomouce přivezli vítězství,“ dodává Pavel Rohlík.