24.02.2008
Jan Hrabal

Dorostenci se na play off těší. Zlín v této sezoně dvakrát porazili

PARDUBICE — Stejně jako vloni se i letos extraligoví dorostenci HC Pardubice prodrali do vyřazovacích bojů. V minulé sezoně Východočeši nestačili v předkole play off na Třinec, kterému podlehli 0:2 na zápasy. Letos se Pardubicím postaví celek Zlína, který základní část naší nejvyšší dorostenecké soutěže dokončil na třetím místě. „Play off je pro nás výzva. Kluci se chtějí o výsledek poprat,“ říká Jiří Fibiger, jenž extraligový dorost Pardubic vede druhou sezonu.

Osmifinále play off extraligy dorostu
  • 1. zápas: středa 27. února 2008, Pardubice – Zlín
  • 2. zápas: pátek 29. února 2008, Zlín – Pardubice
  • příp. 3. zápas: sobota 1. března 2008, Zlín – Pardubice

Pardubice vs Zlín
8. kolo: PARDUBICE – ZLÍN 3:2.
Branky a nahrávky:
22:19 Kapec (Zdráhal), 27:12 Kindl (Beneš), 59:21 Havlík (Beneš, Kindl) – 24:37 Kopún (Zámorský), 41:15 Šoula (Kopún). Rozhodčí: Homola – Imramovský, Zídek. Vyloučení: 9:7, navíc Vondráček (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 2:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 60. Střely na branku: 25:35. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2.
Sestava Pardubic: Štrof – Semrád, Zdráhal, Vondráček, Rejda, Havlík, Lenoch, Beneš – Kindl, Zavoral, Šafář, Světlík, Kubelka, Jetmar, Tomín, Fuks, Hemský, Kapec, Nosek.

20. kolo: ZLÍN – PARDUBICE 1:3.
Branky a nahrávky:
9:30 Herman (Kopún, Řezníček) – 1:30 Kindl, 21:56 Nosek (Hemský), 52:46 Šafář (Kapec, Čáp). Rozhodčí: Polášek – Čech, Dřínovský. Vyloučení: 4:5, navíc Kubelka (Pardubice) 10 minut osobní trest. Využití: 1:0. Diváci: 76. Střely na branku: 30:21. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.
Sestava Pardubic: Štrof – Semrád, Zdráhal, Vondráček, Havlík, Lenoch, Beneš, Čáp – Kindl, Zavoral, Šafář, Světlík, Kubelka, Tomín, Hemský, Kapec, Nosek.
——› Vzájemné zápasy v této sezoně
Pardubičtí si v září nekladli galaktické cíle v extralize dorostu. Chtěli s mladým týmem postoupit do vyřazovacích bojů. A to se jim povedlo. „Na začátku sezony jsme věděli, že mužstvo postavíme na ročníku 1992. Náš tým se dostal do play off, takže jsme si dílčí cíl splnili,“ prohlásil trenér Pardubic.

Podle něj se dá hodnocení základní části rozdělit do několika etap. Na začátku se týmu tolik nedařilo. „Pak jsme ale zaznamenali posun, kdy mužstvo odehrálo velice dobře několik zápasů, kde nasbíralo dost bodů. V závěrečné části jsme zase několik zápasů prohráli o jediný gól, což je velká škoda,“ řekl Jiří Fibiger.

„Vyrůstá nám ale opravdu spousta talentovaných hráčů, zejména z ročníku 1992. Už jen ti, co odešli z ročníku 1991 do juniorky, tak prokazují, že mají kvalitu,“ pokračoval pardubický trenér.

Východočeši včera dokončili základní část. V Plzni prohráli 4:5. Pardubice přitom prohrávaly o čtyři branky, ale nevzdaly se. A v závěru při své power play sahali hosté dokonce po bodu. Všechny bodíky ale nakonec zůstaly na západě Čech, a tak Pardubičtí dokončili první fázi sezony na 14. místě.

A toto umístění jim do osmifinále play off přisoudilo soupeře ze Zlína. Ten je papírovým favoritem, soudě dle umístění v extraligové tabulce.

Jenže Pardubice dokázaly svého nadcházejícího soupeře v této sérii dvakrát v tomto soutěžním ročníku porazit.

Doma jej v 8. kole udolali 3:2, odveta na Zimním stadionu Luďka Čajky vyšla také lépe pro Východočechy, kteří zde vyhráli 3:1. „Play off je ale úplně o něčem jiném,“ nechal se slyšet trenér Pardubic.

„Důležitý bude vstup do série, protože první zápas hrajeme doma. Klukům věřím, že se porvou o pořádný výsledek, což dokázali v posledních zápasech. Chtějí se prát, to je pro nás výzva a podstatné k dopracování se k dobrému výsledku,“ doplnil.

Jiří Fibiger: Musíme se zaměřit sami na sebe a hrát poctivě

První kolo play off dorostenecké a juniorské extraligy se hraje trochu zvláštním způsobem. Stejně jako navazující série se hraje na dva vítězné zápasy s tím rozdílem, že první utkání se hraje na ledě hůře postaveného týmu po základní části. Druhé a eventuální třetí rozhodující střetnutí navštíví stadion lepšího mužstva po 46 kolech. Od čtvrtfinále se už hraje obvyklejším systémem doma – venku – doma z pohledu lepšího mužstva.

„Výhoda to pro nás není. Zlín, pokud se bude hrát třetí zápas, jej bude hrát stejně doma. My nyní řešíme jen první zápas, který hrajeme doma. Pokud se nám povede ho urvat, tak to může kluky nakopnout a Zlín bude muset doma hrát více otevřený hokej. Pak se může stát cokoliv,“ zamyslel se Jiří Fibiger.

Podle něj je pozitivem, že v letošní sezoně hrály týmy z Čech a Moravy v jedné čtyřiadvacetičlenné skupině. Vloni tomu tak nebylo: extraliga byla rozdělena do skupin A (Čechy) a B (Morava a Slezsko).

„Díky tomu jsme letos mohli hrát opravdu s každým v základní části a viděli jsme soupeře. Víme o Zlínu, jak hraje, jak zakládají útok, jak mají sestavenou obranu. Přehled máme. Musíme se ale zaměřit sami na sebe a hrát poctivě,“ řekl Jiří Fibiger.

„Máme natočené zápasy, v poslední době jsme se na trénincích intenzivně věnovali taktickým věcem. Probíráme to. Dívali jsme se i na videa z mistrovství světa dvacítek. Probírali jsme gólové situace, kdy jsme si z mistrovství dvacítek prohlédli všechny góly. Děláme vše pro to, aby se kluci pozitivně nabudili,“ doplnil trenér extraligového dorostu HC Pardubice.